Titlurile zilei

Interceptări fierbinți în cazul „Șpagă la Rutieră”! Pizza a ajuns și la șefi! Cine mai este vizat de ancheta celor de la DNA! (Exclusiv)

Publicat: 02 sept. 2020
Anchetatorii au obținut aprobări pentru interceptarea convorbirilor în dosarul polițiștilor de la Rutieră suspectați că ar fi luat mâncare drept mită
Convorbirile polițiștilor de la Rutieră, acuzați de șpagă, au fost interceptate de anchetatori

Interceptări de foc în cazul polițiștilor de la Rutieră acuzați de șpagă! Anchetatorii anticorupție au folosit un colaborator cu identitate reală și doi investigatori sub acoperire pentru a înregistra convorbirile suspecților. „Am purtat o discuție pe Telegram în care am fost întrebat dacă pot lua o comandă de la el pentru 5 persoane, constând în: un piept de pui Teriyaki, o salată Caesar, două meniuri Crispy, o pizza XL și un sos de maioneză cu usturoi. Acesta mi-a spus faptul că vrea un sos de usturoi pentru pizza pentru el, iar, pentru șefa lui, o salată Caesar. Restul comenzii nu știu cum a fost împărțită către ceilalți colegi!”

Interceptări de foc în cazul polițiștilor de la Rutieră acuzați de mită! Anchetatorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Iași au folosit un colaborator cu identitate reală și doi investigatori sub acoperire pentru a înregistra convorbirile suspecților.
Procurorii susțin că dosarul a fost înregistrat la DNA Iași pe 20 mai 2019, fiind întocmit pe baza informațiilor din care rezulta că șeful Biroului Rutier Iași ar fi obișnuit să primească diverse produse de la șoferii unui restaurant identificați că ar fi comis abateri de la prevederile Codului Rutier, în schimbul nedispunerii măsurilor legale împotriva acestora.

Cum au fost obținute interceptările din acest dosar

Anchetatorii anticorupție au mai spus că informațiile existente relevau faptul că, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, polițiștii din cadrul structurii rutiere nu ar verifica în trafic certificatul de înmatriculare al autoturismelor care, potrivit normelor legale, ar trebui să aibă avizul RAR cu mențiunile specifice privind punerea în circulație a unui autoturism colantat.

În plus, pe 10 iunie 2019, în cauză a fost desemnat un colaborator cu identitate reală. Mai mult, prin ordonanțele din 7 octombrie 2019, în cauză au fost desemnați și autorizați, pentru 60 de zile, și doi investigatori sub acoperire. Pe 11 iunie 2019, DNA a obținut aprobarea unor măsuri de supraveghere tehnică a unor suspecți din acest dosar, precum și a colaboratorului cu identitate reală. Ulterior, instanța a prelungit succesiv măsurile.

„Ce fac cu ăștia, de la Poliție?”

Pe 13 ianuarie 2020, în intervalul orar 10:23 – 10:31, oamenii legii au înregistrat o convorbire purtată de colaboratorul cu identitate reală și A.C.H., suspect în acest dosar:
(…)
Colaborator: – Ce combina… du-te-n… de combinator! Băi! Când am deschis telefonul, p..ă, liste de mesaje de la ăștia! Ce fac cu ăștia, de la Poliție?
A.C.H.: – Păi, și de ce pleci? De ce pleci în afară?
Colaborator: – Hm! Zi ce fac cu ăștia de la Poliție!
A.C.H.: – Tot la fel, tre’ să vină aici!
Colaborator: – Să vină ei aici?!
A.C.H.: – Da!

Colaborator: – Ia uite-l! Și la ăștia n-ai trimis nimica acuma în decembrie, niciun protocol? Că m-a mai întrebat unul-altul!
A.C.H.: – Nu, că eu n-am… n-am.. nici nu m-am ocupat eu, că se fac la hală acum. Nici nu m-am ocupat! Eu n-am fost! Eu n-am fost (neinteligibil)… fiică-mea a fost bolnavă tare, eu am stat acasă!
Colaborator: – Dar ce-a pățit?
A.C.H.: – A luat un virus, în fine, i s-au umflat gingiile, n-a putut să mănânce o săptămână, chestii de-astea și eu am stat acasă!

Colaborator: – Și cine s-a ocupat de protocoale? M.?
A.C.H.: – Băieții la hală, acolo! P..a mea!
Colaborator: – Dar și cine sună? El!
A.C.H.: – (Dă din cap în sens negativ) M.
Colaborator: – M.?!
A.C.H.: – Eu n-am avut treabă, A.! Chiar n-am avut treabă, că…!
Colaborator: – Nu vorbești cu ăștia când au nevoie de tine?
A.C.H.: – Cu cine? Băi, dar managerii știu!
Colaborator: – Ah!
A.C.H.: – … ce să facă! Deci, managerii știu ce tre’ să facă! Ei știu care-i…!
Colaborator: – N-ai mai dat asta?
A.C.H.: – Mai am Peugeot-ul.
Colaborator: – Și de ce? Asta i-ai dat-o lui?
A.C.H.: – Aha!
Colaborator: – Și-i place asta?
A.C.H.: – Aha!

Colaborator: – Îi place de gura ta, bulangiule! Cum să-i placă… să se dea jos de pe A6, să se urce pe asta?! Lui M. cred că nu i-a plăcut asta, ah?! De exemplu, cum a fost Lohan… Lohan…!
A.C.H.: – (salută pe cineva)
Colaborator: – … cum a fost Lohan: Lohan îmi dă mesaj într-o zi că: „Dom’le, ești la muncă?” Nu i-am mai răspuns!
A.C.H.: – (neinteligibil)
Colaborator: – … pa!
A.C.H.: – (neinteligibil)

Colaborator: – Ah?
A.C.H.: – (neinteligibil)
Colaborator: – … că după aia iese! E aiurea! La mulți nu le arăt! De exemplu, cum a fost Barabaș: Barabaș a comandat alaltăseară și a coma…!
A.C.H.: – Dar el a fost și… a fost…!
Colaborator: – A venit aici!
A.C.H.: – A venit și aici! Da!
Colaborator: – L.A. – la fel a venit! Sunt unii care… le explic: băi, tre’ să te duci acolo!
A.C.H.: – Eu nu vreau să îi sun! Nu… Vreau să se liniștească treburile astea! Un an de zile să nu mai avem discuții cu…!

Colaborator: – Băi, decizia oricum e a ta! Dacă tu îmi zici: „Băi, nu mai răspunde!”, nu mai răspund! Dar ce…?
A.C.H.: – Nu că nu mai răspunde! Eu n-am zis treaba asta, A.! Hai ca să nu ne-nțelegem greșit!
Colaborator: – Băi, nu… tu…! Dar nu ți-am reproșat! Ți-am zis că, dacă tu zici…!
A.C.H.: – Nu! Problema mea era că eu nu vreau să dau nicăieri cu subsemnatul, da? Dacă ei vin aici, treaba lor, nu știe nimeni…! Problema mea este, de fapt, că nu vreau să mai dau prin șoferi, asta este problema.
Colaborator: – Da, am înțeles, gata! Te-am întrebat cum fac eu, dacă…
A.C.H.: – … că toți ce, ah, da, după aia, după aia că ei îs șmecheri pe stradă în p..a mea, din cauza asta! Înțelegi? Ei îs niște urși! Ah, mă doare-n p..ă! Îs de la…!

Colaborator: – Și după aia, și-n timpul liber, și toate alea!
A.C.H.: – Da, ai înțeles? Cum a făcut și ăla: ah, dar eu îs de la…! El era cu mașina lui și…!
Colaborator: – … și de 2 săptămâni era plecat de la…!
A.C.H.: – Da! Ai înțeles?! Adică, n-are rost să…! Da, una-i că ăștia îi văd și închid ochii, și așa, și nu știe că l-a lăsat sau așa, și una-i că să se creadă ei buricul pământului! Mai dă-i în p..a mea! Nu se poate! Nu-i! Gata, am p..a mare de-acuma!

Colaborator: – Dar și ăla ce-a trebuit să-i arate m..e lui Z.? E așa?!
A.C.H.: – A zis că nu i-a arătat m..e, că l-a înjurat Z.!
Colaborator: – Și Z. te-a sunat pe tine?
A.C.H.: – A zis să-și ceară scuze! Da, îți cere scuze! Nu că… dar eu n-am zis să-și ceară scuze că nu a arătat m..e. I-am zis (neinteligibil) și el m-a înjurat și-am plecat. Da, bine, îl și cred pe Z. că l-a înjurat, nu, nici nu mă gândesc că l-a înjurat, i-a zis și de morți și de toți!

Colaborator: – Îți dai seama că…! Nu știi cine-s ei în fața lor?
A.C.H.: – Ai înțeles? Dar… în fine! Ideea este următoarea: una că eu nu vreau să mai ducă șoferii, nu vreau să mai că… toată treaba pleacă de-aici! Duc acolo moca, duc acolo, duc la D., duc la D., duc acolo. Eu nu mai trimit pe șoferi! Nu mai trimit că (neinteligibil)… și, după aia, chiar Doamne ferește o fi vreo belea, că nu vreau! Dar (neinteligibil) să vorbesc singur o lună de zile?!

Colaborator: – (râde) Ți-era frică și când vedeai duba pe S., ah?!
A.C.H.: – Nu, dar chiar am vorbit singur! Acuma vorbesc serios!
Colaborator: – Și ce făceai? O calculai? (râde)

A.C.H.: – Dar mă gândeam cum p..a mea să fac? Băi, stai că nevastă-mea are… tre’ să mă duc repede să fac o rată mai mică, că nevastă-mea are rate, rămâne cu copilul? Băi, te gândești: Doamne ferește, la ce…ce p..a mea? Nu-i așa!
Colaborator: – Dar cât îți dă, p..ă? 5 ani! (râde) E maxim 5 ani!
A.C.H.: – Ei, îmi dă p..a! Nu-mi dă nimica! (neinteligibil)
Colaborator: – Ferească Dumnezeu, p…ă!
A.C.H.: – Deci, așa le… !
Colaborator: – Ia-ți cafeaua, p..ă, n-o lăsa aici, c-ai băut-o toată!
A.C.H.: – Spor la bani!
Colaborator: – Pa! (…)

Colaboratorul: „Am fost contactat pe aplicația Telegram…”

Colaboratorul cu identitate reală al DNA a specificat într-un proces-verbal faptul că, pe 22 iunie 2019, ar fi fost contactat de un polițist pe aplicația Telegram, inițial fiind contactat printr-un apel telefonic tot pe această aplicație.

„Mai apoi, am purtat o discuție pe Telegram în care am fost întrebat dacă pot lua o comandă de la el pentru 5 persoane, constând în: un piept de pui Teriyaki, o salată Caesar, două meniuri Crispy, o pizza XL și un sos de maioneză cu usturoi. Acesta mi-a spus faptul că vrea un sos de usturoi pentru pizza pentru el, iar, pentru șefa lui, o salată Caesar. Restul comenzii nu știu cum a fost împărțită către ceilalți colegi”, a menționat colaboratorul.

În continuare, anchetatorii ieșeni au prezentat mai multe convorbiri purtate de polițiști, care se pregăteau să comande mâncare de la restaurantul respectiv și discutau ce feluri de mâncare vor să ia. De asemenea, în stenograme apare și colaboratorul, care prelua comenzile de la agenți, dar și șoferii care livrau mâncarea.

„Am întors pe linia continuă fără să îmi dau seama! Sunt…, de la…!”

Colaboratorul a mai povestit că, pe 24 iunie 2019, în timp ce conducea prin satul Popricani, a efectuat o întoarcere pe linie continuă fără să-și dea seama, după care a fost oprit de către o mașină de Poliție și i s-a spus să prezinte actele la control.

„Am întrebat care este motivul pentru care am fost oprit. Polițistul, pe care nu-l cunoșteam, mi-a răspuns să-i înmânez documentele mașinii și actele personale, după care îmi va spune motivul pentru care am fost oprit. A verificat documentele, apoi mi-a spus că întorsesem pe linie continuă și m-a rugat să ridic geamul de la mașină, din partea stângă. Am ridicat geamul până la jumătate și mi-a spus că este interzis să am folii atât de închise la culoare, după care mi-a spus că îmi va reține doar certificatul de înmatriculare și că mă va ierta pentru faptul că am întors pe linie continuă.

Acesta s-a întors cu documentele mele la mașina de Poliție, unde era împreună cu un alt coleg polițist, pe care nu-l cunosc și nici nu mi-l amintesc. M-am dus după el, i-am spus că sunt „…, de la…”, că îi cunosc pe colegii lui polițiști din oraș și l-am întrebat dacă putem rezolva situația în vreun fel. El mi-a spus să mă întorc la mașina mea, eu m-am întors, apoi el a venit și mi-a restituit documentele. I-am mulțumit și am plecat”, a povestit acesta.

El a adăugat că, a doua zi, ar fi fost contactat de unul dintre polițiștii suspectați în acest caz, căruia i-a povestit prin ce a trecut.

Nicio comandă pe numele unui singur agent

De remarcat este faptul că, în niciuna dintre convorbiri, polițiștii interceptați nu cer vreun discount și nici nu vorbesc despre vreo favoare pe care ar urma să le-o facă șoferilor de la restaurantul respectiv. Mai mult, procurorii DNA Iași recunosc faptul că șoferii au fost prinși „în ofsaid” de agenții de la Rutieră și au fost sancționați. În plus, unul dintre agenții ale cărui convorbiri au fost interpretate nu a făcut nici măcar o comandă doar pentru el. Astfel, în mai multe stenograme, acesta contactează mai mulți colegi, pentru a-i întreba ce meniuri să comande, iar aceștia îi spun ce doresc.

Pe de altă parte, colaboratorul DNA susține că au fost livrate meniuri la Rutieră cu același discount, de 100 la sută. Comenzile erau livrate, iar bonurile fiscale erau emise cu discount de 100 la sută. De asemenea, colaboratorul menționează că, într-o situație, unul dintre agenți i-a trimis pe aplicația whatsapp o poză a unui număr de înmatriculare, cu mențiunea „dublă continuă” și cu precizarea: „I-am dat pace.” Colaboratorul DNA a adăugat că i-a mulțumit agentului pentru că nu îl sancționase pe șoferul care livra mâncarea pentru restaurant.

„Dar când ai devenit gay?”

În schimb, la un moment dat, un agent de la Rutieră este interceptat în timp ce le cere colegilor 10 lei pentru a-i da celui care livra mâncarea:
Nicolae Robert Barabaș: – … Stai oleacă în telefon! (discută cu altcineva: dați-mi și mie 10, lei să-i dau lui ăsta! Dați și mie 10 lei! Îi dau ăștia toți?! Zic, p…ă!)
O femeie: – Dar ce ți-a adus, de-i dai?

N.R.B.: – Mi-a dat… mi-a dat… mi-a dat niște bani aruncați așa… (înjură)… îi dau pe ăștia!
O femeie: – Dar ce ți-a adus taximetristul, de-i dai 10 lei?
N.R.B.: – Păi, nu, mi-a adus ciorbă, alea, nebunii, că, na, eu-s patron și la…, se pare!
O femeie: – Ce dracu’! Iar mănânci, umflatule?!
N.R.B.: – (discută cu altcineva: Hai, hai intrați, te rog, eu, hai… Hai, pune și tu aici pe masă, te rog, că, na! Haide, luați și voi oleacă! Ajutați-l și pe om!) Da, măi, dar asta-i plină, măi!
O femeie: – Vai!

N.R.B.: – (discută cu altcineva:… Bine, boss, mersi! Nu știu ce-i acolo, dar vezi tu, da?! Hai, mersi! Hai, te pup, pa!) Am rezolvat noi cumva!
O femeie: – Tu ai pupat șoferul de la… sau mi se pare mie?! (râde)
N.R.B.: – Da, măi, da! (neinteligibil)
O femeie: – Dar când ai devenit gay? Nu te supăra pe mine!
N.R.B.: – Eu?
O femeie: – Păi, nu?! Ai pupat șoferul de la…! (…)

Lovitură de teatru: suspecții scapă de arestul la domiciliu

Judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași au amânat pentru ieri luarea unei decizii privind recursul promovat de doi suspecți din acest caz, dar și de procurorii DNA.

„Instanța admite contestatiile formulate de inculpații Barabaș Nicolae Robert, Crengăniș Felix Nelu, Hîncu Andrei Cosmin și Ciobanu Ciprian Marian împotriva încheierii pronunțată de Tribunalul Iași, pe care o desființează în parte, în sensul înlăturării dispoziției prin care s-a luat față de inculpații Barabaș, Crengăniș și Hîncu măsura arestului la domiciliu, precum și a dispoziției prin care s-a luat față de inculpatul Ciobanu măsura controlului judiciar, iar față de inculpații Barabaș, Crengăniș și Hîncu măsura controlului judiciar pe 60 de zile. Menține celelalte dispoziții ale încheierii contestate. Respinge, ca nefondată, contestația declarată de DNA Iași. Definitivă”, au precizat magistrații.

După aflarea deciziei, unul dintre avocații celor patru s-a declarat mulțumit de hotărâre.

„Apreciem rolul activ al magistraților Curții de Apel Iași în soluționarea contestațiilor formulate de clienții noștri și suntem încrezători că, pe viitor, toate cauzele vor fi analizate cu aceeași rigurozitate”, a precizat ieri avocatul Radu Irimia.

Inițial, Tribunalul Iași a respins propunerea de arestare preventivă formulată de anchetatori pe numele lui Nicolae Robert Barabaș, Felix Nelu Crengăniș, Ciprian Marian Ciobanu și Andrei Cosmin Hîncu.
Amintim că, recent, procurorii DNA i-au reținut pentru 24 de ore pe cei patru suspecți, polițiști și reprezentanți ai unui restaurant din Iași. În aceeași cauză s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile față de agenții Cristinel Lohan și Viorel Zaborilă.

„În perioada 22 iunie 2019 – 7 martie 2020, în calitate de polițist la Biroul Rutier Iași, inculpatul Barabaș Nicolae Robert, în baza unei înțelegeri tacite ce exista la nivelul Poliției Rutiere Iași a conducerii unui restaurant, ar fi cerut și primit prin intermediari, cu acordul directorului restaurantului, produse alimentare de catering în valoare de 2.650 de lei, pentru a-i proteja pe șoferii restaurantului”, au spus procurorii.

Comentarii
 • Apa chioara pentru fraieri. Oleaca de arest si papa dosarelul papica de la Mama Mia.
  Ce, de dosarul Rutiera mai stie cineva ceva ? Si acolo peste 30 de baieti au scapat ca prin minune, bineinteles intre timp.
  Dar pe de alta parte sa le fie rusine si noilor cadre ca au acceptat o ciorba de burta sau o pitza de la Mama Mia.
  Hai sa fim seriosi, la ce salarii au in ziua de astazi, chiar agentii astia sunt o rusine.
  In ziua de astazi in Romania cel mai bine o duc bugetarii si IT-istii, o stie o tara intreaga.
  Si sa ajungi la un salar de peste 3000 4000 Ron sa mai „cersesti” papica de la Mama Mia, jenant, efectiv jenant.
  Bine, de la un cioban de om (dupa aia politai, ca este om in primul rand) venit de la Botosani (mare oras, mari oameni, mari caractere) nu am ce sa cer.
  Probabil baietii astia vor pleca la munca in Anglia, ori vor ramane in sistem, daca sistemul ii mai aproba.

 • Si ceilalti ? De la celelalte institutii? Domnilor de la DNA, de ce nu intrati mai adinc in problema. Traficul de influenta este peste tot din partea pizzeriei.

 • Toți ag de la rutieră,au primit măcar odată ceva de la un contravenient,un plic,un pui fript,o intrare în club,o consumație gratis,la fel că cei din sistemul sanitar,care de belesc de bani ,de la paznic, infirmiera, asistenta și culminând cu domn doctor(aici doar cu 💰).Verificati averea LUI LUCA BOGDAN,FRIJ…samd.La fel cum ar trebui verificați și cei de la politia locala,cumva cineva primește șpagă de la samsarii piețelor(rup sacosele cu produse ),de la cei care încalcă regulile in domeniul construcțiilor.Cred că și DNA IASI,ar trebui să-și justifice salariile.

 • Militienii rutieri care au geamurile negre la masinile personale, dar pe noi ne amendeaza si ne pun sa dam jos folia. E normal domnilor sefi de militie? Se cred prea jmecheri, dar in realitate sunt niste tarani fomisti, cu 12 clase, cu impresii de mafioti, care stiu doar sa scrie PV-uri.

 • Asa e cu foliile negre pe bmw alb seria 5 IS 68 D V D, pe bmw X5 – B 707 W H W, pe Golf negru D Y U si lista ar putea continua…

 • Bai cum sa fii așa prost sa te înjosești in halul asta ? sa fii milițian sa ai un salariu destul de bun in raport cu intelectul tau si prestația efectuată si sa cersesti mâncare ca un boschetari si aia au mai multă demnitate jegosi astea ar trebui să păzească lanul de porumb acolo e locul lor niste idioți

 • Gata DNA am terminat cu dosarul Skoda lui Chirici, dosarul lui Laicu, dosarele cu Popa, dosarul lui Nechita cu amanta și ne apucăm de plevușcă cu două pizza și trei sarmale. Da ce nu au respectat gramaj?

 • PIZA PENTRU POLITISTI ,ASTA E MAREA DEVALIZARE A ROMANIEI ,DNA ,DORMI ?ATITA POTI ?
  UNDE SUNT MARILE DOSARE PROMISE ?PREJUDICII DIN BANI PUBLICI ?
  DA ,PE CODRUTA CIND O LUATI?

 • DOSARUL ASTA E UN MARE FISSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS
  PROCURORI CARE SUNT JEEEEEGUUUUURIIIIIIIIIIIIIII SI VOR SA UITAM MARILE FURTURI SI DOSARE CARE ZAC LA SERTARE SI ASTEAPTA PRESCRIPTIA FAPTEI

 • Mai era unul cu o firma de transport care facea evaziune, cica au fost descinderi acum 1 an… clar ca patronul Dinte de la Micedu a platit bani grei si uite ca a scapat…cainii latra, ursul trece

Adauga un comentariu