National

Interdictia fumatului in public este spre binele cetatenilor

Publicat: 17 feb. 2012
1

Interdictia fumatului in spatiul public nu este indreptata impotriva producatorilor de tutun sau impotriva altei industrii, ci este motivata numai de grija pentru sanatatea oamenilor, aceasta este spre binele cetatenilor, a declarat joi, la Sofia, comisarul european pe probleme de sanatate si politici de protectie a consumatorului, John Dalli. Sfârsitul anului in curs este termenul limita pana la care fiecare tara din UE trebuie sa interzica fumatul in public, a anuntat Dalli, care se afla la Sofia pentru a promova o campanie a Comisiei Europene in acest sens.

Oficialul s-a intâlnit cu premierul bulgar Boiko Borisov si cu ministrul Sanatatii, Stefan Konstantinov. Dalli a multumit guvernului bulgar pentru decizia de a interzice fumatul in public incepând de la 1 iunie 2012. El a promis ca CE va ajuta Bulgaria in eforturile ei de a limita fumatul.

Dupa introducerea interdictiei, Bulgaria se va alatura majoritatii tarilor europene care au facut deja acest lucru. In opinia lui Dalli, este exclus ca interdictia sa afecteze in mod negativ industria turistica a Bulgariei, intrucat acest lucru nu s-a intâmplat in tari precum Spania, Italia si Irlanda.

Comisarul a mai spus ca, in ultimul an, peste 160.000 de europeni s-au lasat de fumat.

Cu toate acestea, numarul fumatorilor ramâne inca ridicat in UE, ridicându-se la 29% din populatie. Potrivit datelor statistice prezentate de presa sofiota, ponderea fumatorilor in Bulgaria este mult mai mare decât media europeana, situându-se la circa 50% din populatie.

Dalli a mai spus la Sofia ca urmatorii pasi ai Comisiei Europene vor fi indreptati spre limitarea fumatului printre tineri. Bruxellesul intentioneaza sa interzica aromatizarea tigaretelor, precum si sa incurajeze postarea pe pachetele de tigari a unor imagini care ilustreaza bolile provocate de fumat.

Adauga un comentariu