News Flash:

Interese preotesti pentru via Cotnari

30 Ianuarie 2006
1632 Vizualizari | 0 Comentarii
•Manastirea Sangeap Basaraba din Scobinti este acuzata ca incearca sa intre in posesia unei suprafete de teren folosind un act fals •Desi batranii din sat nu isi amintesc ca manastirea sa fi avut teren pe acel deal, iar actele folosite in instanta au fost contestate, preotii au castigat procesul, urmand sa primeasca 44 de hectare de vie •Registrul in care ar fi aparut o modificare a fost trimis pentru analize grafologice si de cerneala pentru a fi stabilit daca este vorba de o modificare ulterioara •Mitropolitul Daniel nu stie de aceasta situatie

Manastirea Sangeap Basaraba din comuna ieseana Scobinti este acuzata ca incearca sa intre in posesia unei suprafete de peste 40 de hectare de vie folosind un act fals. Este vorba de o modificare facuta de cineva la o fisa din Registrul Agricol al comunei Scobinti din anul 1949. Acuzatia consta in adaugarea cifrei 4, in fata cifrei 9, cea care era trecuta initial. Astfel, din 9 hectare, cat ar fi avut manastirea inainte, a devenit proprietara pe 49 de hectare, pe hartie. Foaia din Registrul Agricol a fost folosita ca proba in instanta, manastirea castigand procesul. Prin urmare, instanta a emis o hotarare definitiva si irevocabila, cu titlu executoriu, in favoarea manastirii. In urma deciziei luate de instanta, Agentia Domeniilor Statului (ADS), cea care detine in acest moment terenul, este obligata sa puna la dispozitia Comisiei Comunale de Fond Funciar din Scobinti, 45 de hectare de teren arabil, situat in punctul Dealul lui Voda, in vederea punerii in posesie a manastirii. De asemenea, Comisia Judeteana de Fond Funciar si Comisia Comunala din Scobinti sunt obligate sa intocmeasca documentatia in vederea emiterii titlului de proprietate in favoarea manastirii. Dupa decizia instantei, ADS a solicitat firmei Cotnari SA, proprietara plantatiilor de vie de pe acea suprafata de teren sa comunice fisa cadastrala corespunzatoare vechiului amplasament al terenului manastirii. Insa, din evidentele cadastrale ale SC Cotnari SA nu a rezultat ca manastirea Sangeap Basaraba ar fi predat teren la stat, care ulterior sa ajunga in administrarea firmei. De asemenea, nici unul dintre localnicii in varsta nu isi aminteste ca manastirea sa fi detinut teren pe Dealul lui Voda. De aceasta situatie cu certitudine ca nu a fost informat si mitropolitul daniel, cel care se afla la carma Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

Inventar protopopesc

Pentru ca manastirea sa obtina aceasta suprafata de teren, cel mai mult a luptat preotul Gheorghe Tincu, de la parohia Sf. Gheorghe, din Harlau. Acesta a fost cel care depus initial o cerere in baza prevederilor din Legea 10 / 2001, pentru o suprafata de 5 hectare de teren, pe care a si obtinut-o foarte repede, ulterior depunand cerere pentru alte 44 hectare. "Cand cautam actele pentru a dovedi ca manastirea este proprietara pe acel teren, am descoperit in Registrul Agricol din Scobinti ca de fapt este vorba de 49 de hectare, nu doar de 5. Bunul Dumnezeu a vrut sa gasesc acele acte. De asemenea, am mai descoperit o fisa de inventar a Protopopiatului din Harlau, in care era trecuta si manastirea Basaraba ca detinatoare de terenuri agricole pe care le-a predat statului", a sustinut preotul Tincu. In afara de foaia din Registrul Agricol, preotul a depus la dosar si o copie dupa un inventar facut de Protopopiatul Harlau, prin care erau insumate o serie de terenuri ce ar fi apartinut odinioara bisericilor si manastirilor din zona. Desi nu era contrasemnat de vreo autoritate laica, reprezentantii manastirii s-au folosit si de aceste inscrisuri, obtinand castig de cauza in fata Instantei. Inventarul are doar o stampila a protopopiatului.

Ochiul dracului

Problema cea mare a reprezentantilor Bisericii vine de la redeventa anuala pe care o plateste firma Cotnari SA celor cu care au semnat contracte, fiind vorba de sume foarte atractive de bani. Astfel, la aproape 50 de hectare de vie, manastirea ar trebui sa beneficieze de sume importante de bani, asta daca nu foloseste in interes propriu suprafata respectiva de vie. "Noi am primit de la directorul de la Cotnari bani pentru a construi biserica de lemn a manastirii, insa nu stiam ca ar fi trebuit sa primim mult mai multi bani pentru terenurile pe care le-am avut candva. A incercat sa ne inchida gura cu donatiile pentru biserica", a mai declarat preotul. Problema daca manastirea a fost sau nu proprietara pe terenul folosit in prezent de Cotnari SA pune mari semne de intrebare. De altfel, acelasi lucru remarca si seful interimar al Politiei iesene. "Exista un dosar penal inregistrat la Postul de Politie Scobinti si la Parchet. Este vorba despre o suprafata de teren revendicata de Manastirea Sangeap - Basaraba, suprafata care este cam mare. Daca de la Revolutie (Decemrbie 1989 - nr) pana in prezent, aceasta sprafata de pamant nu a fost revendicata, apare un mare semn de intrebare in privinta revendicarii facute in prezent. Acum, dosarul penal se afla pe masa procurorilor, iar din partea noastra este demarata o ancheta pentru a solutiona competent acest caz", a declarat comisarul Liviu Zanfirescu, seful interimar al Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Iasi. O alta problema sesizata si de primarul comunei, Gheorghe Hritcu, este faptul ca instanta a aratat si amplasamentul terenului. "In mod obisnuit, instanta nu arata si amplasamentul terenului. Spune doar ca este pe raza comunei respective. Aici a fost aratat si locul, Dealul lui Voda", a aratat primarul comunei Scobinti, Gheorghe Hritcu.

Registrul buclucas

Foaia din Registrul Agricol folosita in instanta de manastirea Sangeap a starnit o puternica opozitie din partea conducerii firmei Cotnari SA, dar si controverse in randul oamenilor legii. Tocmai din aceasta cauza a fost sesizata politia, urmand a fi facute cercetari in acest sens. "Registrul Agricol care a fost folosit in Instanta a fost preluat de Politie si dus pentru a fi facute analize grafologice, precum si analize ale cernelei. A fost dus la Iasi, apoi va fi dus la Bucuresti la un laborator de specialitate. Atunci, vom vedea despre ce este vorba", a declarat Gheorghe Hritcu, primarul comunei Scobinti. De asemenea, si angajatii postului local de Politie au demarat o ancheta pentru a stabili daca este vorba de o infractiune.

440 de hectare de vie revendicate

Preotii din zona combinatului de vinificatie de la Cotnari SA nu se multumesc doar cu cele aproape 50 de hectare castigate pana in prezent. Preotul Tincu a inceput sa caute prin cartile de istorie, marturiile preotilor mai vechi, dar si prin fisele de inventar intocmite dupa predarea terenurilor catre stat si a descoperit ca manastirilor din Moldova li s-ar cuveni mult mai multe hectare de teren, toate plantate in prezent cu vii de Cotnari SA. "Am luat la verificat acte si diferite carti si am descoperit ca Mitropolia Moldovei si Bucovinei ar trebui sa primeasca inapoi aproximativ 440 de hectare de vie", a mai adaugat preotul Tincu.
Ovidiu NEMTANU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1223 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014314 (s)