Secretele istoriei

Interesele din spatele masacrului de la Katyn

Publicat: 14 iul. 2014
3
Al doilea razboi mondial a debutat in 1939, prin dubla invadare a Poloniei de Germania si Uniunea Sovietica. Astfel a inceput drama prizonierilor polonezi, capturati de Armata Rosie. Peste 20.000 de ofiteri si soldati au fost dusi departe de familiile lor. Nu stiau atunci ce-i astepta. In birourile Comisariatului pentru Afacerile Interne al URSS (NKVD, in limba rusa), Lavrenti Beria gasise solutia. 
In martie 1940, a propus lui Stalin uciderea polonezilor inchisi la Starobelsk, Koziolsk, Ostaskov si in alte inchisori. Pentru aplicarea masurii, rapid aprobate de „tarul” rosu, a fost insarcinata o echipa formata din V. Merkulov, B. Kobulov si L. Bastakov. 
Masacrul s-a produs in lunile urmatoare, in mai multe locuri de pe teritoriul URSS: 
Padurea Katin, Harkov, Kalininsk (actualmente Tver). In total, peste 22.000 de oameni – elita intelectuala si militara poloneza. Si-au pierdut viata inalti ofiteri ai Armatei (generali, colonei), aviatori, cadre universitare, medici, artisti, avocati. Toti au fost executati in stil NKVD-ist, cu mainile legate la spate si cate un glont in ceafa, scrie jurnalul.ro.

Vezi si Dosarul referitor la masacrul de la Katyn, desecretizat – VIDEO  

Motivatia oribilelor crime ramane greu de inteles. In luarea deciziei monstruoase ar fi contat contextul dificil al razboiului ruso-finlandez si dorinta de razbunare fata de Armata poloneza ostila aparitiei statului bolsevic. Dar oare poate exista vreun fel de justificare pentru „opera” NKVD-ului? 
DESCOPERIREA DE LA „DEALUL CAPRELOR”
In 1943, roata istoriei se invartise deja. Fostii aliati care invadasera Polonia de la est si vest, URSS si Germania, erau in plin razboi. Iar descoperirea gropilor comune cu polonezii ucisi au servit de minune aparatului de propaganda nazist, condus de abilul Joseph Goebbels. Astfel se justifica „razboiul sfant impotriva hoardelor atee bolsevice”. 
La trei ani dupa crimele serviciilor secrete sovietice, trupele Wermacht au descoperit gropile sapate in „Dealul Caprelor”, de langa localitatea Katin. In urma interogatoriilor, satenii din apropiere au relatat grozaviile petrecute la inceputul razboiului. Firul macabrelor intamplari s-a intregit si cu marturiile post-mortem ale celor decedati, in jurnale si scrisori pe care le-au pastrat pana in ultimele clipe. 
Tot mai sistematice, exhumarile au revelat dezastrul. Presa din tarile aliate Germaniei si cele neutre a fost convocata la buza gropilor, pentru a mediatiza evenimentul. 

Vezi si Masacrul de la Hodjali 

Victimele au slujit apoi si adevaratilor vinovati. Propaganda sovietica a denuntat, cu cinism, crimele „calailor fascisti germani”. Comisii succesive ale Crucii Rosii Internationale, formate din patologi, medici legisti, anatomisti, au confirmat varianta germana, stabilind ca decesele avusesera loc in lunile aprilie-mai 1940. 
UN SUBIECT TABU IN EST
In „lagarul” comunist, orice referire la soarta prizonierilor polonezi a fost multa vreme interzisa. In Occident, la presiunea diasporei poloneze, s-au infiintat diverse comisii menite sa afle adevarul (comitetul Arthur Bliss-Lane, Comisia Madden, Katin Lobby). Incepuse „razboiul rece” si orice dezvaluire despre crimele staliniste era binevenita pentru americani si aliatii lor europeni. 
Monumente evocatoare ale tragediei au fost ridicate in diferite orase ale lumii (Stockholm, Londra, Johannesburg, Canberra, Adelaide, Wellington). Pana si in Polonia, in deceniul noua, la initiativa miscarii Solidarnosc (Solidaritatea), subiectul a fost adus in spatiul dezbaterii publice. 

Vezi si Ce ne pregateau bolsevicii 

Abia in 1989, autoritatile poloneze au cerut oficial Uniunii Sovietice deschiderea unei anchete. Un an mai tarziu, cu ocazia comemorarii victimelor, Agentia TASS a emis un comunicat in care se recunostea, negru pe alb, adevarul. Dupa disparitia URSS, presedintele rus Boris Eltin, succesorul lui Gorbaciov, a folosit documentele din dosarul Katin pentru a denunta Partidul Comunist al Uniunii Sovietice (PCUS), ca „organizatie criminala”. Alte interese, mascate de dorinta de „aflare a adevarului”. 
Ucraina, unul dintre statele succesorale ale URSS, a furnizat informatii pretioase despre prizonierii polonezi ucisi pe teritoriul sau. Nu si Belarus, stat ramas sub influenta Moscovei. Intre timp, si „entuziasmul” initial al anchetei ruse a scazut. Din 1993, s-a ordonat chiar sistarea investigatiilor. Astfel incat identitatea victimelor si pozitia gropilor comune din Bielorusia Occidentala au ramas un mister nerezolvat al istoriei. 
Alexandru Birkle, romanul de la Katin
Din Comisia Crucii Rosii Internationale care a investigat cazul de la Katin a facut parte si un roman. In 1943, Alexandru Birkle era expert in medicina legala la Ministerul de Justitie si angajat al Institutului Mina Minovici. In domeniul investigarii asasinatelor de orice fel, era printre cei mai priceputi din Romania. Cu cativa ani in urma, examinase corpurile celor ucisi de legionari in inchisoarea Jilava.
In 1990, Rodica Birkle-Marta, fiica doctorului, a relatat impresiile tatalui ei dupa ce s-a intors de la Katin. „Cand s-a intors insa acasa de la Katin ii pierise zambetul de pe fata, isi amintea Rodica Birkle-Marta. Crima aceea il zguduise. Parca il aud: Ce s-a intamplat cu ofiterimea poloneza se va intampla si cu a noastra daca rusii ajung la noi.”
Pentru ca stia adevarul despre Katin, dupa 1944, medicul Birkle a devenit o tinta pentru sovietici. Ajutat de politistii care il cunosteau, s-a ascuns timp de trei ani. Din tara a reusit sa fuga cu ajutorul familiei, care i-a procurat un pasaport fals. In exil, a trecut prin mai multe tari: Elvetia, Franta, Argentina, Peru, Statele Unite. In urma fugarului au patimit insa cei de-acasa. In 1952, sotia si fiica au fost arestate pentru „complicitate la crima de razboi” si condamnate la cate cinci ani inchisoare. Doar pentru ca stiau ce se intamplase cu adevarat in padurea de langa Katin…
Adauga un comentariu