International

Interpol: 4000 de straini lupta de partea teroristilor din Siria si Irak

Publicat: 04 iun. 2015
1

Interpol a identificat peste 4.000 de combatanti straini care s-au alaturat gruparilor jihadiste din zonele de conflict, in principal din Irak sau Siria, a anuntat secretarul general Jurgen Stock.

„In septembrie 2014, cel putin 900 de combatanti teroristi straini au fost identificati de Interpol. In prezent, la mai putin de un an, peste 4.000 de profile se afla in baza noastra de date”, a declarat Stock.

Oficialul Interpol a facut aceste declaratii in deschiderea unei intalniri internationale la Barcelona care reuneste diferite corpuri de politie ce colaboreaza cu Interpol pentru ameliorarea cooperarii in ceea ce priveste lupta antiterorista. Pentru a lupta impotriva fenomenului combatantilor straini, Jurgen Stock le-a cerut tarilor sa faca schimb de informatii si sa faciliteze accesul autoritatilor internationale.

„Trebuie sa ne amintim ca daca schimbul de informatii este mai intens, aceasta ingreuneaza posibilitatea teroristilor straini de a recruta si de a intra sau iesi din zonele de conflict”, a subliniat el.

„Exista inca o diferenta intre numarul combatantilor straini pe care i-am identificat si cei despre care credem ca au intrat in zonele de conflict. Trebuie sa lucram pentru a reduce aceasta diferenta”, a continuat Jurgen Stock. In total, aproximativ 25.000 de combatanti straini veniti din 100 de tari s-au alaturat gruparilor armate precum Stat Islamic sau Al Qaeda, se arata intr-un raport ONU.

Adauga un comentariu