Local

Intervenție unică în țară la Spitalul Clinic de Urgență ”Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași. O tânără a fost operată de o tumoră medulară – Galerie Foto

Publicat: 07 mart. 2021
Intervenție Spitalul Clinic de Urgență Prof. Dr. Nicolae Oblu Iași - Pagina Oficială
Intervenție Spitalul Clinic de Urgență Prof. Dr. Nicolae Oblu Iași

Intervenție în unică la nivel național! Echipa medicală de la Spitalul Clinic de Urgență ”Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași a efectuat o operație pe o pacientă în vârstă de 21 de ani pentru a extirpa o tumoră medulară.

Această intervenție a fost unică deoarece s-a folosit acidul 5-aminolevulinic (5-ALA) pentru a evidenția celulele tumorale fixate la nivelul măduvei spinării. Folosindu-se o lumină albastră/violet, cu o lungime a undei de 400 nm s-au putut delimita zonele sănătoase de celulele canceroase.

„Tânără de 21 de ani salvată în ultima clipă de tumoră medulară – Intervenție unică în țară!

«Viața pacientei de 21 de ani a fost salvată utilizându-se pentru prima dată atât în Spitalul Clinic de Urgență «Prof. Dr. Nicolae Oblu» Iași, dar și în România – acidul 5-aminolevulinic (5-ALA) la nivelul măduvei spinării. Este vorba despre o substanță de contrast care se fixează pe celulele tumorale, delimitând mult mai ușor tumora de țesutul sănătos din jur. Acest lucru este posibil datorită faptului că această substanță se fixează numai pe celulele tumorale, având capacitatea de a emite florescență când se folosește o lumina specială, lumina albastră/violet, cu o lungime a undei de 400 nm. Am reușit să îndepărtăm tumora medulară prin terapia moleculară.

La nivelul Spitalul Clinic de Urgență «Prof. Dr. Nicolae Oblu» Iași acidul 5-aminolevulinic (5-ALA) este utilizat frecvent ca protocol standard de rezecție a glioamelor cu grad înalt (glioblastom) în tumorile cerebrale, cât și cele spinale.
Intervenția chirurgicală a durat câteva ore și a fost un real succes. Este primul caz raportat în literatura de specialitate din țara noastră, în care s-a practicat pentru prima data o astfel de intervenție chirurgicală.

Cred că toate eforturile care s-au depus în ultimii ani au reuşit să atingă scopul pentru care spitalul a fost creat, acela de a salva vieţi omeneşti. Bolnavul este centrul echipei medicale, el este prioritar și de aici rezultă calitatea vieții pacientului, concept important la nivelul Spitalului de Neurochirurgie din Iași. Fiecare secundă câştigată pentru viața unui pacient este importantă», a declarat Șef Lucrări, dr. Lucian EVA, manager Spitalul Clinic de Urgență «Prof. Dr. Nicolae Oblu»”, se arată în mesajul emis de instituția medicală.

Comentarii
  • Terapie moleculara? 5ALA e o substanta de contrast – adica identifici mai precis tumora. Dar cum au eliminat tumora prin terapie moleculara?

Adauga un comentariu