Magazin

Intervențiile chirurgicale – o soluție pentru unele afecțiuni oftalmologice grave

Publicat: 19 aug. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Intervențiile chirurgicale - o soluție pentru unele afecțiuni oftalmologice grave

Ochiul este unul dintre cele mai complexe organe umane, fiind întrecut în complexitate doar de către creier. Din păcate, asta înseamnă că acest organ este supus și unui număr foarte mare de afecțiuni. Cunoscute drept afecțiuni oftalmologice, cele mai grave dintre ele nu vor putea fi tratate decât cu ajutorul intervențiilor chirurgicale. În cele ce urmează îți vom prezenta unele dintre cele mai cunoscute astfel de intervenții. 

Intervenția de vitrectomie 

Vitrectomia se referă la o intervenție chirurgicală recomandată pentru a trata problemele oculare ce țin de vitroasa ochiului sau cele legate de retină. Intervenția de vitrectomie va consta în scoaterea vitroasei, adică a gelului transparent din centrul globului ocular, mai exact între retină și cristalin.  

Această operație va fi necesara dacă pacientul suferă de traumatisme, ruptură de retină sau formare de neovase care nu se resorb în câteva săptămâni. Intervenția se va desfășura sub anestezie locală și durează de la o oră în sus. În urma operației, ochiul va fi acoperit cu un bandaj ce poate fi înlăturat a doua zi după intervenție. Pacientul va folosi picături cu antibiotic timp de 45 de zile. 

Transplantul de cornee

Intervenția de transplant de cornee va fi necesară în cazul în care o parte a corneei, care și-a pierdut funcționalitatea trebuie înlocuită. Ea va fi înlocuită cu o cornee dintr-o bancă specializată. Scopul transplantului este de a reda vederea, a reface aspectul corneei deteriorate sau de a reduce durerile suferite de către pacient. 

Este posibil să ai nevoie de un transplant de cornee dacă suferi de distrofie endotelială, cicatrizarea țesuturilor din cornee, ulcerații profunde care afectează corneea, complicații cauzate de alte intervenții, cornee bombată spre exterior sau subțierea sau ruperea cu totul a țesuturilor care formează corneea. În urma operației de transplant de cornee ochiul trebuie protejat cu un bandaj, iar pacientului i se vor prescrie diverse medicamente care să prevină respingerea transplantului. Desigur, va fi nevoie ca pacientul să participe la examinări oftalmologice postoperatorii periodice. 

Operația de cataracta

Cataracta este principalul vinovat pentru pierdere vederii la adulții de peste 55 de ani. Pe scurt, ea reprezintă opacifierea cristalinului natural al ochiului, vederea devenind neclară, culorile șterse, iar vederea pe timp de noapte aproape imposibilă. Chiar și ochelarii de vedere își pot pierde utilitatea. 

Există o singură metodă de a trata cataracta, mai exact intervenția chirurgicală. Operația presupune îndepărtarea cristalinului natural și înlocuirea lui cu unul artificial. Cristalinul natural va fi dizolvat cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete. Prima faza a intervenției este reprezentată de anestezia locală, urmată de incizia corneană și fragmentarea cristalinului afectat. În urma emulsifierii porțiunilor afectate, aceste fragmente vor fi îndepărtate. La final, prin aceleași incizii inițiale va fi introdus un cristalin intraocular. 

Intervenția în cazul prezibiopiei 

Prezbiopia nu este neapărat o boală, cât este un proces natural prin care acomodația ochiului îmbătrânește. Ea apare de obicei după 40 de ani și necesită purtarea ochelarilor pentru apropiere. Totuși, pentru persoanele care nu doresc să poarte ochelari sau lentile de contact pentru tot restul vieții, există și varianta operației. 

O intervenție chirurgicală cu laser, tehnica PRESYBOND presupune anestezia locală cu picături și o operație ce durează aproximativ 15 minute. Tratamentul este personalizat, pentru fiecare ochi în parte, scopul său fiind modificarea puterii de refracție a corneei ochiului dominant pentru ameliorarea vederii la distanță și intermediar. Ochiul non dominant va fi modificat pentru a vedea bine aproape și la distanță intermediară. 

Indiferent de problemă, noi te sfătuim să apelezi la specialiști! 

Adauga un comentariu