News Flash:

Interviu cu directorul general al SC COMAT SA, ing. dr. ec. Traian Dobre

26 Septembrie 1999
768 Vizualizari | 0 Comentarii
•Conducerea unei unitati este o stiinta si o arta

R: Domnule Dobre, ce inseamna a fi managerul general al unei unitati economice?

Traian Dobre: "In primul rind, a fi directorul unei firme presupune un volum foarte mare de munca, care de multe ori necesita si sacrificii. E greu de crezut ca un manager isi poate rezolva sarcinile profesionale intr-un regim de opt ore de munca, de fapt este chiar imposibil. Personal, muncesc 16 ore pe zi, sapte zile pe saptamina. Dar nu aceasta este solutia. Volumul meu imens de munca e un caz personal, pe care nu-l recomand si altora pentru ca, la un moment dat, intervine o inerenta oboseala, clipa in care randamentul scade. Pentru a da un randament cit mai bun, trebuie sa fii in permanenta documentat, iar aceasta se realizeaza pe directii multiple. In primul rind, o documentare legislativa, care pentru mine nu constituie o problema. Apoi una economica si, nu in cele din urma o permanenta conectare la toate evolutiile tehnice, avind in vedere ca meseria mea de baza este cea de inginer, pe linga cea de economist.

R: Care considerati ca este cheia succesului?

T.D.: Talentul si calitatile de manager, dublate de un volum mare de munca, nu pot constitui singure cheia succesului. Succesul este garantat de oamenii cu care lucrezi, de calitatea lor, de modul in care ii conduci. Am incercat si cred ca am reusit sa transmit oamenilor aflati in subordinea mea tot ceea ce este util pentru bunul mers al firmei. Pot afirma ca am colaboratori foarte buni, care in lipsa mea conduc intreprinderea, zic eu, la fel de bine ca si mine. Un manager trebuie sa aiba mereu in atentie permanenta innoire a fortei de munca. Aceasta deoarece te obisnuiesti cu aceleasi imagini, care, chiar daca sint anormale, sint percepute la un moment dat ca normale. Rutina poate fi rupta doar de oameni noi, cu mentalitati si idei noi, in general de oameni care au un plus fata de ceilalti: forta si daruire, entuziam si dinamism.

R: Una din principalele probleme cu care se confrunta absolventii formelor de invatamint superior este lipsa de experienta. Acestia nu se pot angaja tocmai datorita faptului ca nu au experienta in domeniul in care s-au pregatit. Care este pozitia dumneavoastra vis-a-vis de aceasta situatie?

T.D.:"Am angajat in ultima vreme foarte multi tineri, peste zece economisti si cinci ingineri, tineri bine instruiti pe bancile facultatii, cu studii aprofundate in domeniu, majoritatea dintre ei fiind doctoranzi. Acesti tineri mai au si calitatea ca pot fi educati si crescuti in spiritul si ideile managerului. O experienta prost dobindita nu poate ajuta cu nimic la atingerea unui nivel ridicat de performanta. Multi cer experienta in domeniu, dar nu inteleg ce inseamna acest lucru. Ce se mai poate face daca experienta dobindita de tineri e una negativa? Rolul muncii, pe linga cel de a asigura o plata a serviciilor prestate, este si cel de a educa, chiar daca acest cuvint - educatie - se incearca a fi scos din dictionarul de bun-simt al poporului roman. In viata banul nu este totul. Cei care nu au bani, si-i doresc; cei care ii au, isi doresc cu totul altceva. Acest lucru, in fond, este in firea omului, vorba cintecului: xbanii nu aduc fericireax, unii completind ca fericirea o aduce doar numarul lor."

R: Ce reprezinta, in acest moment, societatea comerciala pe care o conduceti?

T.D.: "COMAT SA reprezinta cel mai mare angrosist din Moldova. Unitatea noastra ruleaza materii prime si materiale de uz general, intr-o gama foarte variata, de aproximativ 77.000 de sortotipodimensiuni, la cele mai mici preturi. Daca initial SC COMAT SA a fost gindit si creat pentru a deservi unitatile social - economice ale judetului, economia de piata a impus reorientarea spre agentii economici privati, spre intreprinderile mici si mijlocii si populatie. E o adevarata binefacere pentru judet faptul ca magazinele si micii producatori se pot aproviziona de la COMAT SA Iasi la unele produse cu preturile producatorilor din tara. Acest lucru este posibil prin faptul ca firma noastra este dealer autorizat pentru o serie intreaga de producatori de renume din Romania, printre care Policolor Bucuresti, Armatura Cluj sau Sidex Galati. In afara acestor produse care, dupa cum spuneam, au aceleasi preturi cu cele de la poarta fabricii, celelalte sint comercializate cu un adaos comercial destul de mic. COMAT SA ofera marilor consumatori si posibilitatea de negociere a adaosului comercial. Cu toate aceste facilitati si avantaje evidente pentru orice consumator, sint si cazuri in care principiile economiei de piata nu functioneaza. Ma refer la faptul ca, din diverse motive, unii prefera si alt sistem de aprovizionare."

R: Cum se prezinta COMAT SA in fata clientilor sai?

T.D.: "Sintem fideli clientilor nostri, fidelitatea facindu-se remarcata in cresterea continua a calitatii serviciilor noastre. O ultima noutate in domeniu o reprezinta acordarea de autovehicole Daewoo in compensare. Service-ul Daewoo, de inalta calitate, atrage deosebit de multi clienti, de regula lucrindu-se pe programari. In acest moment, putem efectua revizii tehnice performante, reglaje pompe injectie, transporturi de marfa la domiciliul sau la sediul firmei clientului. Adaptarea continua la cerintele economiei de piata, incepind cu anul 1990, ne-a permis sa fim si eficienti, datorita profesionalismului, chiar daca practicam cele mai scazute cote de adaos nu numai din judet, ci si din tara. Elocventa in acest sens este obtinerea a doua Diplome de Excelenta consecutive, ca urmare a clasarii pe locuri fruntase, in toti anii de cind se organizeaza topuri ale firmelor."

R: O ultima concluzie?

T.D.: " Conducerea este o stiinta si o arta. Poti sa ai stiinta, dar daca nu ai arta, tot degeaba; poti avea mai putina stiinta dar, compensind cu un talent deosebit, poti obtine rezultate remarcabile. Daca nu ai arta, daca nu ai nici stiinta, nu poti fi decit un cabotin. Inainte ne pricepeam cu totii la fotbal si la agricultura; acum, ne pricepem la toate si nu va spun, ca dumneavoastra stiti mai bine, cit de fericiti sintem."
A consemnat Mihai ANDREI
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1318 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013302 (s)