Secretele istoriei

Interviu cu pilotul familiei Ceausescu: „Au murit cu demnitate!”

Publicat: 31 dec. 2013

Comandantul Alexandru Popa a fost martor la executia lui Nicolae si a Elenei Ceausescu, in prima zi de Craciun a anului 1989, primind misiunea de a transporta cele doua cadavre de la Targoviste la Bucuresti.

„Popa a fost chemat din concediu de odihna in prima zi de Craciun. Din Boteni a aterizat la Bucuresti, apoi la Targoviste. Acolo a primit ordinul din partea generalului Victor Stanculescu sa duca pachetele pe un stadion de fotbal din Bucuresti. El isi aminteste de acele ore insangerate in memoriile sale: ‘Ultimul zbor cu sotii Ceausescu'”, se arata in Der Spiegel, potrivit romaniatv.net.

„Elicopterul prezidential era supraincarcat si zborul a fost haotic. Imediat dupa decolare, generalul Stanculescu, orchestratorul si regizorul dramei revolutionare, cel care il sfatuise pe Ceausescu sa fuga cu elicopeterul, anunta ca toate deciziile urmau sa fie luate de Ministerul de Interne”, a mai spus Popa.

„El mi-a dat ordin sa vin la Targoviste in data de 25. Am intrebat pentru cine sa vin. El mi-a replicat ca pentru cuplul Ceausescu. Cand am vazut toate tancurile, aruncatoarele de grenade si sutele de soldati din masini, santuri si de pe acoperisuri, m-a cuprins o teama cumplita. Am luat fotografia sotiei si a celor doi copii si m-am rugat. Inca de la plecare, zborul a fost neobisnuit.

Au urcat 4 parasutisti, fara parasute, dar inarmati pana in dinti. Dupa un proces de doua ore, sotii Ceausescu au fost condamnati la moarte si asezati in fata unui zid. De la o distanta de 3-5 metri s-a tras cu mitraliere Kalasnikov AK-47 fara nici un ordin. Dictatorul a murit cu demnitate. L-am auzit strigand: Sa traiasca Romania socialista si moarte tradatorilor”, mai noteaza Der Spiegel, citandu-l pe Alexandru Popa.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit