Secretele istoriei

Intoarcerea la civilizatie a echipajului Expeditiei Endurance

Publicat: 19 sept. 2014

Grupul celor salvati, care avuse ultimul contact cu civilizatia in 1914, nu stia cum evoluase Primul Razboi Mondial. Vestea sosirii lui Shackleton in Insulele Falkland a eclipsat pentru o scurta perioada de timp vestile de pe front in ziarele britanice din 2 iunie 1916.

Expeditia s-a intors acasa pe bucati, in timpul unei etape critice a razboiului, fara onoruri si medalii. Cand Shackleton insusi a sosit in cele din urma in Anglia la 29 mai 1917, dupa un scurt turneu in care a tinut cursuri in America, intoarcerea sa a fost cu greu observata.

Vezi si Expeditia Imperiala Transantarctica, planul lui Shackleton

Majoritatea membrilor expeditiei au inceput imediat activitati militare sau navale. Pana la finalul razboiului, doi — Tim McCarthy de pe James Caird si marinarul veteran in Antarctica Alfred Cheetham — au murit in razboi, iar Ernest Wild de la Marea Ross a murit de febra tifoida in timp ce lupta in Marea Mediterana. Cativa altii au fost grav raniti, si multi au fost decorati pentru acte de eroism.

Vezi si Expeditia Imperiala Transantarctica – Calatoria lui James Caird

In urma unei misiuni de propaganda in Buenos Aires, Shackleton a fost angajat in timpul ultimelor saptamani ale razboiului in operatiuni speciale in Murmansk, avand rangul militar de maior.

Aceasta l-a tinut ocupat pana in martie 1919. Dupa aceea, a mai organizat o ultima expeditie in Antarctica, Expeditia Shackleton–Rowett pe nava Quest, care a plecat din Londra la 17 septembrie 1921. Shackleton a murit de infarct la 5 ianuarie 1922, in timp ce Quest era ancorata in Georgia de Sud.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit