Boli si tratamente

Intoxicatia cu substante corozive

Publicat: 01 iul. 2012
7

Substantele corozive (caustice) sunt: acizii (azotic, clorhidric, sulfuric, etc.) si bazele corozive (soda de rufe, soda caustica, amoniacul).
Calea de patrundere:
– cutanata: acizii concentrati la contactul cu pielea determina arsuri chimice de diferite grade
– respiratorie: inhalarea vaporilor acizi produce iritarea mucoaselor tractului respirator
– digestiva: – ingestia de acizi corozivi provoaca leziuni ulcero-necrotice severe ale tubului digestiv, manifestate prin varsaturi hemoragice, dureri violente la inghitire, arsuri retrosternale, diaree cu scaune sangvinolente, soc etc.
– ingestia de baze corozive determina leziuni severe si profunde la poarta de intrare, in cavitatea bucala, faringe, esofag, cu risc de perforare si de sechele ulterioare (stricturi esofagiene).

Primul ajutor:
– evaluarea nivelului de constienta si a functiilor vitale (ABC), cu inceperea manevrelor de resuscitare cardio-respiratorie daca este necesar: in timpul respiratiei gura la gura nu se va intra in contact direct cu gura victimei decat prin intermediul unui tifon (deoarece exista ricul de contaminare)
solicitarea ajutorului medical si transportul victimei la spital in cel mai scurt timp
– spalarea cu multa apa (jet) timp de 20 minute, in cazul leziunilor cutanate sau oculare.
De retinut!
Sunt contraindicate provocarea varsaturilor, spalatura gastrica si administrarea purgativelor, deoarece exista riscul perforatiei. Nu se va incerca neutralizarea sau diluarea toxicului!

 

Adauga un comentariu