Actualitate

Intr-un singur an 61 milioane metri cubi de apa risipita

Publicat: 08 apr. 1999

•Cantitatea respectiva reprezinta jumatate din apa cumparata de la „Apele Romane” •Conducerea regiei apreciaza ca aceste cifre nu reprezinta exclusiv pierderile din reteaua de distributie •Profitul RAJAC pe anul trecut este de 65 miliarde lei

Regia Autonoma Judeteana de Apa-Canal (RAJAC) Iasi a vindut anul trecut cu 61.000.000 metri cubi de apa, mai putin decit a cumparat de la Regia Autonoma „Apele Romane”. Aceasta cantitate reprezinta mai mult de jumatate din apa cumparata, respectiv 55%. Comparativ cu anul 1997, cind diferenta a fost de numai 30 milioane metri cubi, acum aceasta este dubla. In cifre absolute, in 1997 au fost cumparati 100 milioane mc si vinduti 70 milioane mc, iar in 1998 au fost cumparati 136 milioane mc de apa si vinduti 75 milioane mc.

Cel putin teoretic, diferenta dintre marfa vinduta si cea cumparata o reprezinta pierderile tehnologice si pierderile de pe aductiuni, din reteaua de distributie si din instalatiile interioare, acolo unde imobilele nu sint contorizate. Managerul RAJAC, Gheorghe Nichita, chiar daca recunoaste ca exista pierderi importante in reteaua de distributie, nuanteaza extrem aceasta concluzie, declarind ca nivelul astronomic al pierderilor rezultate din calcule se datoreaza modului empiric in care RA „Apele Romane” calculeaza marfa vinduta.

„La sursa Prut, de unde provine cea mai multa apa distribuita in oras nu avem pina acum instalat un debitmetru. Credem ca abia in acest an vom reusi sa instalam un asemenea aparat de masura, pentru ca in 1998 am avut alte prioritati care nu sufereau aminare”, a mentionat Gheorghe Nichita. El a adaugat chiar ca, in aceste conditii, reprezentantii „Apele Romane” au calculat extrem de discutabil apa livrata catre RAJAC Iasi, tinind cont de capacitatea nominala a pompelor de pe Riul Prut, in regim maxim de functionare. „Dupa instalarea debitmetrelor, raportul dintre marfa preluata si vinduta va arata cu totul altfel si abia atunci ne vom da seama de corectitudinea cifrelor prezentate acum”, a declarat managerul regiei.

Profitul regiei pe anul trecut depaseste 65 miliarde lei

Nivelul mare al pierderilor din reteaua de distributie a orasului nu a impiedicat RAJAC sa inregistreze profit pe anul trecut. Profitul brut pe anul 1998 este de circa 65 miliarde lei; in activitatea de exploatare, de productie, regia a inregistrat un profit de peste 95 miliarde lei. Profitul net este de 39,493 miliarde lei. Din acesta, regia a obtinut aprobarea pentru acordarea unui fond de participare la beneficii pentru salariati de 5%.

Anul trecut, regia condusa de Gheorghe Nichita a investit 134 miliarde lei, din urmatoarele surse: bugetul central – peste 75 miliarde lei, bugetul Consiliului Judetean – 694 milioane lei, BERD – 26 miliarde lei, KfV Germania – 8,85 miliarde, surse proprii – 23 miliarde lei. Pentru anul viitor, managerul regiei estimeaza ca, in 1999, RAJAC va avea venituri de 307,343 miliarde lei si cheltuieli de 192 miliarde lei; profitul brut se estimeaza a fi de 109 miliarde lei si cel net de 60 miliarde lei. Investitiile se preconizeaza sa se ridice la 78 miliarde lei, din aceasta suma regia alocind din surse proprii numai pentru Statia de Epurare suma de 15 miliarde lei si 17 miliarde lei pentru alte obiective deja incepute.

In Statia de epurare, firma germana Mannesmann va continua sa livreze si in acest an utilaje in valoare de 43 miliarde lei, desi RAJAC nu are prevazuta nici o sursa de venit pentru lucrarile de constructii montaj. Mentionam ca, daca anul trecut bugetul central a contribuit cu 75 miliarde lei pentru aceasta investitie, in acest an, aceasta sursa de venit a disparut, finantarea lucrarii urmind sa fie acoperita de comunitatea locala. Cum atit Consiliul Judetean cit si cel local au precizat ca nu au bani pentru Statia de epurare, conducerea RAJAC lucreaza acum la intocmirea documentatiei pentru supunerea spre aprobarea CJ a unei „taxe pe canalizare”. In acest moment nu se cunoaste data la care va fi introdusa aceasta taxa si nici cuantumul acesteia. loading...

Adauga un comentariu