Religie

Intrarea in Biserica a Maicii Domnului. Ce nu ai voie sa faci astazi, este mare pacat

Publicat: 21 nov. 2018
14

Pe 21 noiembrie, crestin-ortodocsii din intreaga lume praznuiesc una dintre cele mai importante sarbatori ale crestinatatii. Este vorba despre Intrarea in Biserica a Maicii Domnului. Este ziua in care Fecioara Maria, Mama lui Iisus Hristos, a fost dusa la Templu de catre Sfintii Ioachim si Ana. Acolo, Arhiereul Zharia a inchinat-o pe Maica Domnului in Sfanta Sfintelor, locul cel mai sfant din Templu, unde numai arhiereul intra o singura data pe an. Fecioara Maria a stat apoi in Templu timp de 12 ani.

In traditia populara, aceasta sarbatoare mai este cunoscuta si ca Sarbatoarea Luminii. Astazi este dezlegare la peste, asa ca cei care tin post pot consuma peste si preparate din peste pana la miezul noptii. Astazi, este mare pacat sa speli si sa faci curat. In Moldova si Oltenia, aceasta sarbatoare mai este numita si Vovidenia sau Ovidenia. Ca si traditie, in ziua de 21 noiembrie, credinciosii trebuie aiba candela aprinsa in casa, iar focul sa arda in camin toata noaptea, pentru ca in viata copiilor din fiecare familie sa vina norocul.

Usile si ferestrele se ung cu usturoi pentru a invinge spiritele rele. Se spune ca astazi, ca si de Craciun, cerurile se deschid, iar oamenii pot intelege graiul animalelor. Tot astazi este ziua in care credinciosii se roaga pentru implinirea celei mai mari dorinte din viata lor.Se mai spune si ca asa cum va fi vremea in ziua de Ovodenie, asa va fi toata iarna: daca noapte va fi senina, anul viitor va fi secetos si pomii nu vor avea rod bogat; in schimb, daca ninge, va urma o iarna cu multa zapada si un an roditor.

In schimb, daca este soare, va urma o vara secetoasa. Daca este nor, in timpul anului sanatatea oamenilor va fi una precara si daca va ninge, va urma o iarna foarte grea.

Tropar la sarbatoarea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului
Glasul 4 – Astazi inainte insemnarea bunavointei lui Dumnezeu si propovaduirea mantuirii oamenilor, in Templul lui Dumnezeu luminat Fecioara se arata si pe Hristos tuturor mai inainte Il vesteste. Acesteia si noi cu mare glas sa-i strigam: Bucura-te, Implinirea randuielii Ziditorului.

Condac la sarbatoarea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului

Glasul 4 – Cel Ce Te-ai Inaltat… Preacurat Templu al Mantuitorului, Camara cea de mult pret si Fecioara, Sfintita Vistieria Slavei lui Dumnezeu, astazi este adusa in Casa Domnului, impreuna aducand harul Duhului lui Dumnezeu, pe care o lauda ingerii lui Dumnezeu. Aceasta este Cortul cel Ceresc.

Adauga un comentariu