Local

Intrarea in legalitate si scutiri de taxe pentru toate asociatiile din Iasi

Publicat: 24 ian. 2016
1

@ Neregulile ar urma sa fie corectate odata cu intrarea in vigoare a noilor regulamente de infiintare si functionare a asociatiilor de proprietari

Numeroase asociatii din Iasi se afla in ilegalitate, atat in ceea ce priveste infiintarea si statului lor juridic, cat si functionarea lor, iar noile regulamente votate in Consiliul Local ar urma sa rezolve aceste aspecte. Un punct important in aceste schimbari consta in faptul ca, aproximativ 500 de asociatii de locatari vor trebui sa dobandeasca personalitate juridica si sa se transforme in asociatii de proprietari. Contextul neclaritatilor si confuziilor in legislatia actuala privitoare la asociatiile de proprietari, accentuat de exemple de frauda, a dus la formarea „Regulamentului de înfiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari” si „Regulamentul de atestare si evaluare periodica a administratorilor de imobile”.

Acestea includ si aspecte ce se refera la scutirea asociatiilor de la plata taxelor judiciare de timbru, cautiuni si altele. Modificarile au fost propuse dupa mai multe reclamatii cu privire la problematica asociatiilor de proprietari care nu este reglementata în totalitate. „Asociatiile sunt scutite de la plata taxelor judiciare numai în situatia promovarii de actiuni împotriva debitorilor sai. Având în vedere ca membrii unei asociatii sunt organizati numai pentru administrarea proprietatii lor comune, ca persoana non-profit, propunem ca toate actiunile judiciare promovate de asociatii, inclusiv actiunile de executare silita, actele procedurale întreprinse în cursul judecatii sau în cursul executarilor silite, sa fie scutite de la plata taxelor judiciare de timbru, de cautini sau alte taxe”, au precizat reprezentantii municipalitatii iesene.
Numarul asociatiilor din Iasi este de circa 1.000, insa cu greu se poate aprecia cu exactitate care dintre acestea functioneaza cu forma legala. Problemele acestora sunt descoperite abia in momentul in care o asociatie ajunge in instanta, in urma proceselor cu furnizorii de utilitati sau cu datornicii.

Adauga un comentariu