Magazin

Intrarea Maicii Domnului in Biserica 21 noiembrie. Ce nu ai voie sa faci in Sarbatoarea Luminii

Publicat: 19 nov. 2018
1

Intrarea Maicii Domnului in Biserica, Sarbatoarea Luminii sau Ovodenie este prima mare sarbatoare din Postul Craciunului, praznuita pe 21 noiembrie 2018. Este o sarbatoare a Luminii, aducatoare de noroc si bucurie. Miercuri, 21 noiembrie, este dezlegare la peste. 

Intrarea in Biserica a Maicii Domnului este sarbatorita an de an, in data de 21 noiembrie, cand se implinescmulte traditii care atrag norocul, sporul si sanatatea credinciosilor. Exista si restrictii in aceasta zi importanta din calendar crestin ortodox, care vorbeste despre momentul in care Fecioara Maria, in varsta de trei ani, a fost adusa de parintii sai, Ioachim si Ana, la Templul din Ierusalim. Iata ce trebuie sa stiti.  

In traditia populara, Intrarea Maicii Domnului in Biserica mai este numita si Vovidenia sau Ovidenia, denumire intalnita in Moldova, Muntenia si Oltenia. 

Intrarea Maicii Domnului in Biserica 21 noiembrie, Sarbatoarea Luminii
Sarbatoarea Intrarea Maicii Domnului in Biserica este asociata cu simbolurile luminii: candela, lumanarea, focul si soarele. Ca si traditie, in ziua de 21 noiembrie, credinciosii trebuie aiba candela aprinsa in casa, iar focul sa arda in camin toata noaptea, pentru ca in viata copiilor din fiecare familie sa vina norocul.    

Intrarea Maicii Domnului in Biserica 21 noiembrie. De Vovidenie si de Craciun, se deschid cerurile 
Credinta populara spune ca de Vovidenie, ca si de Craciun, cerurile se deschid, iar oamenii pot intelege graiul animalelor. Este momentul in care  credinciosii se roaga pentru implinirea celei mai mari dorinte din viata lor. 

De Ovidenie se alunga spiritele rele si se fac previziuni despre vreme
Cum va fi vremea in ziua de Ovodenie, asa va fi toata iarna: daca noapte va fi senina, anul viitor va fi secetos si pomii nu vor avea rod bogat; in schimb, daca ninge, va urma o iarna cu multa zapada si un an roditor. 

Daca este soare, va urma o vara secetoasa; daca este nor, in timpul anului sanatatea oamenilor va fi precara, iar daca ninge, va urma o iarna grea.  

Impotriva farmecelor si a pagubei, in ziua sarbatorii se ung usile si ferestrele cu usturoi, pentru a invinge spiritele rele care sunt foarte active.

Intrarea Maicii Domnului in Biserica 21 noiembrie. Traditii si superstitii
La tara, fetele care vor sa-si afle ursitul, merg la fantana din sat cu o lumanare alba. La cantatul cocosului, fiecare fata aprinde lumanarea asezata pe marginea fantanii si priveste in fantana. Pe luciul apei, fata care implineste ritualul are sansa sa vada chipul ursitului ei.    

Credoinciosii opteaza pentru bucate de post si preparate din peste, care sunt aduse inainte la biserica pentru a fi sfintite. Aceste ofrande sunt impartite copiilor si saracilor.

In ziua praznicului, la biserica se fac pomeniri pentru cei care au murit in conditii suspecte, inecati si fara lumanare. In memoria acestora se impart pachete cu peste, cu fructe si lumanari sau o candela.  

In anumite localitati din Nordul tarii, pentru cei care au murit fara lumina, se dau de pomana placinte cu dovleac si cate o lumanare alba pentru ca, potrivit traditiei, lumanarea alba, dincolo de ultimul hotar al vietii, nu se stinge niciodata.    

Intrarea Maicii Domnului 21 noiembrie. Ce nu ai voie sa faci in aceasta zi
De Intrarea Maicii Domnului in Biserica, nu aveti voie sa spalati haine si nu e bine sa fiti suparat cu cineva. Daca se intampla acest lucru, trebuie sa va impacati imediat.

 Pe data 21 noiembrie, nu aveti voie sa uitati de cei sarmani si de copiii nevoiasi, carora trebuie sa le impartiti nuci, colaci si turte cu malai.

Intrarea Maicii Domnului este o sarbatoare a Luminii si a Binelui, motiv pentru care credinciosii trebuie sa invete mai mult ca oricand sa fie altruisti si curati sufleteste.  

Adauga un comentariu