Sport

Intre „mai, animalule!” si „domnule tigan”…

Publicat: 08 iun. 2000

•”Corectitudinea politica”, de la moft la necesitate
O parte insemnata a opiniei publice – mai precis acele persoane „full” de buna-crestere vietuind in stransa intimitate cu o ampla „bibliografie” referitoare la manierele adecvate de abordare a semenilor nostri, din toate categoriile sociale, si in varii situatii sau imprejurari ce survin in cadrul a ceea ce numim, generic „viata sociala”- stramba, de regula, din nas, cand se invoca asa-numita „corectitudine politica”. Promovata, pretind detractorii, de catre unii politicieni americani care s-ar dori „mai catolici decat Papa”, „doctrina” cu privire la „political correct” si, implicit, numeroasele moduri de utilizare a acesteia, care cunoscusera, totusi, o glorie fulgeratoare prin anii ’80-’90, sunt considerate, astazi – si nu doar in tara de bastina, ci mai peste tot in Occident – drept excesive, cand nu ridicole de-a binelea. Adevarul e ca exagerarile nu au fost nici rare, nici minore (si) in acest domeniu. E suficient sa ne gandim doar la acea campanie, intrutotul isterica, de rescriere a multor basme si povesti pentru copii si adolescenti, devenite de mult clasice, care a ridicat destule probleme, practic insurmontabile, scribii antrenati in respectiva operatiune fiind siliti, frecvent, sa-si recunoasca neputinta. Zadarnice au fost forajele laborioase executate asupra muntilor de dictionare; vane si, in tot cazul, soldate cu rezultate net derizorii, au fost si exhibitiile mintal-lingvistice la care s-au dedat unii dotati, pasamite, cu o doza supraumana de ambitie si tenacitate. Si asta intrucat, ca sa revenim pe teritoriul autohton, gasirea unor echivalente verbale (in conformitate, fireste, cu spiritul acelei „ticneli yankee” numite „political correct”), de pilda, pentru Harap-Alb – discriminarile rasiale sau cele privind culoarea pielii fiind absolut interzise! – sau reformularea celebrei „a fost odata un mos (!) si o baba (!!)”, nu se dovedesc, in realitate, niste intreprinderi aflate chiar la indemana oricui. Ca sa nu mai vorbim de celelalte interdictii care nu tolereaza apelarea, fie si a personajelor fabuloase cu: Pasari-Lati-Lungila, Setila; ori evocarea celor 7 pitici indragostiti, pana dincolo de moarte, de gingasa Alba-ca-Zapada, prin intermediul unor metafore continand aluzii „neavenite” si „jignitoare” legate de inaltimea neobisnuita, de apetitul extraordinar pentru anumite lichide, sau de statura lor sub-normala, recte, care vizeaza un anumit handicap fizic ce nu-i ocoleste, vezi bine, nici pe eroii care au incantat copilaria atator generatii. Astfel de conotatii negative intrand, formal, sub imperiul quasi-penal al numitei „political correctness”…
Nu e mai putin adevarat, insa, ca putem, ba, chiar suntem datori sa ne declaram de acord cu necesitatea epurarii, din limbajul de toate zilele/comun, a acelor cuvinte de natura sa lezeze, grav, demnitatea umana, avand in vedere, mai ales, rolul nefast al acestora in procesul educatiei permanente a cetatenilor – atat a celor maturi, cat si a celor in devenire. In prezent, nevoia unei asemenea optiuni se resimte acut, in intreaga lume, daca ar fi sa ne ghidam numai dupa acel „amanunt” inserat in strategiile geo-politice actuale, progresist-democratice, si care – fara a eluda principiile „real-politik-ului”- pune un accent special pe imperativul convietuirii, prezente si viitoare, in cadrul unui Sat Planetar guvernat de exigentele inlocuirii razboiului si adversitatilor de tot felul, cu cooperarea; aceasta din urma presupunand, stringent, respectul si toleranta alteritatii, indiferent de substanta ei.

•”Romanul bun” sub tirania strazii…
Prea bune si frumoase toate acestea, insa ce ne facem noi, romanii, atunci cand suntem pusi in fata unei cerinte bizare de genul: „Ar fi bine sa vorbiti mai putin despre xcorectitudinea politicax, trecand, voiniceste, la transpunerea ei in viata de toate zilele, in propria societate!”? Grea problema, ar raspunde unii, ferm convinsi de faptul istoric potrivit caruia „romanul e, de felul sau, un ins cuviincios care, nu-i asa, nu te-ar atinge nici cu o floare macar!” •Cum o atesta, de exemplu, dl A. Andronic (functionar, 48 de ani): „Ce folos daca la scoala, acasa, s.a.m.d., ii invatam pe copiii nostri cum sa se poarte si sa vorbeasca… corect, cum spuneati dvs., daca strada ii xstricax imediat ce-i lasam in dansa (sic!)?” •”Da, daaa! asa este”, confirma la randul sau dna Mioara Hogas (pensionara, 61 de ani). „Pai, ma uit si io la nepotelu’ meu – continua simpatica noastra interlocutoare – ca s-o inhaitat cu neste din aia, cum le zice… aa, xsatanistix, ori dracu’ sa-i mai stie cum… S-o invatat baiatu’ nostru numa’ porcarii de la aistia, noroc ca l-o auzit tatu’ lui si i-o dat el numa’ satanisti, de nu i-o mai trebuit!… Da’, acuma, sa ma scuzati va rog, dar vreau sa va cer si dvs. o parere: cum sa-i spun lu’ aia din piata, care-m’ vinde mararu’ si xpatrinjelu’x (!) cu trei mii legatura? Fin’ca io cre’ ca dac-as loa-o mai asa, cu xfineturix, cu xstimata doamna agricultoarex sau mai stiu io, cu… ha, xdoamna tarancax, parca socot io ca nu i-a cadea chiar asa de bine?!?…” •”Lasa mamaie, ca xse scoatex tipa, c-o sa-t’ zica si ea matale: xFa, babo, da’ tu ce mai cauti prin piata, nu stii ca te cauta moartea acasa?x”, o consoleaza „nepotelul” (17 ani, n.r.) pe „dilematica” sa bunicuta.

•”Propun un program de dresura… libera!”
Autorul generoasei initiative este dl Stelian P. (profesor, 56 de ani) care argumenteaza: pentru a ne debarasa de metehnele noastre, inclusiv de acelea contravenind principiilor controversatei „corectitudini politice”-metehne, subliniaza dsa, „mostenite de la fanarioti, de la rusi, de la cei mai rai dintre rai”– am avea nevoie de „niste modele valabile”: •”Sursa, dna, trebuie sa vina din sferele inalte, de la elite – cele politice, industriale, din afaceri si, in primu’ si-n primu’ rand, din cultura! Si de ce nu, chiar de la Cotroceni, de la presedinte ne-am putea inspira – cu anumite conditii! Da’ vorbesc si eu, asa, mai mult cu gandul la deziderate, decat la realitatile care ne omoara cu zile! Nu zau, cine sa ne fie model? Constantinescu nici intr-un caz – xca are barbax! Nu-i mai bun Iliescu, care-i face xgolanix, de-a valma, si pe copiii nostri, si pe xaurolacix, si pe… Ion Caramitru, ministru’ Culturii care-i actor – un actor de exceptie!, si care, daca nu ma-nsel, parca era si el odata ceva, vicepresedinte sau…la Alianta Civica; cu Blandiana si cu Bacanu, si cu baiatu’ ala (sic!), Valentin sau Valeriu Stan care, asa am auzit, ca a demisionat in plin congres AC (este vorba despre fostul sef al Corpului de Control al Guvernului, Valerian Stan, n.r.)? Iliescu care, cred ca stiti si dvs., s-a stropsit si la ziaristi cu xMai, animalelor!x, si la senatorii americani pe care, zicea el la Chisinau, ca dac-o mai ajunge presedinte si a treia, a patra oara xo sa-i plesneasca peste bota – ca sa-i invete minte sa nu-l mai critice?… Deci, slabe sperante de la elitele romanesti de-acuma! Asa ca, eu as propune ca, fiecare din noi sa-nceapa a-si cultiva singur xpropria gradinax, cum spunea si Voltaire! Sa ne instruim, sa incercam sa ne schimbam, sa fim mai constienti, cu totii, ca daca vrem sa ne-ntoarcem in randul lumii civilizate, n-avem alta cale decat sa luam aminte, cu grija si cu mare atentie, la gesturile, la manierele acelora, la comportarea lor in societate, in familie, la servici, in fine, peste tot unde ne ducem si intram in contact cu alte persoane! Sa-i copiem, domnule, fara pic de rusine sau jena, daca noi n-avem idei! Da’ numai in cele ce au dansii bun si frumos! Si au, slava Domnului, numai noi s-avem xbunavointax si sa nu mai tinem coada pe sus, cu tampenii, ba ca inu ne vindem tarax, auzi mata!, ba cu altele, ca nu ne vindem pe dracu’, scuzati-ma! – nu ne vindem jegul si marlania…”

•”Sa renuntam? Dictionarul limbii romane nu cuprinde asa ceva!…”
… suna replica, intepata, a dlui Ducu Buruiana (30 de ani) care ne-a respins „provocarea pur defetista” pe care i-am lansat-o, sfanta candoare! din dorinta de a cunoaste si parerea dsale in legatura cu sansele unui eventual… elan national de „dezvatare” a multora dintre noi de vechile naravuri ce intra sub incidenta acestei, cum am vazut, nespus de antipatice „political correctness”: •”Sa renunte?”, exclama, asadar, Ducu lansat si el, dar pe culmile unei indignari, din pacate, numai pe jumatate mimata. „Sa renuntam noi, romanii la xba, tigane!x, xba, handicapatule!x – cu varianta: xba, sidistule!x, adica bolnav de SIDA etc.?!? Cre’ ca mai bine le tai nasu’ sau o mana! Pai, cum sa ne adresam unuia care ne fura portofelu’ din buzunar, in troleu? Cu: xTovara… domnule rrom, nu cumva ati vazut pe unde mi-am aruncat (!), distratu’ de mine, servieta sau portofelu’, ca nu le mai ama? Sau sa-l rugam pe golanu’ care ne-nfige cutitu-n spate xsa fie amabil, si sa mai reflecteze un pic inainte de a lovi un om strain pe care nu l-a vazut pana atunci, niciodatax? Haideti, duduie, sa nu exageram!”

•”Copiati, copiati, copiati!”
Solutia propusa de profesorul P. – anume, sa incercam, macar pentru inceput, sa-i copiem pe „europenii adevarati” cu care dorim sa ne-nfratim – nici nu ar parea chiar de tot nerealista. Cu atat mai mult cu cat a fost si singura avansata de unul dintre interlocutorii nostri, ceilalti aratandu-se, mai curand, „incomodati” de tema dezbaterii noastre. Caci in definitiv, ce nenorocire ar putea sa ni se intample, daca ne-am decide, intr-o buna-zi, sa ascultam, mai cu luare-aminte, de… „mintea cea de pe urma a romanului”? Si asta dupa ce, ani, decenii intregi, ne-am irosit in aventuri de tot soiul, una mai „originala” ca alta – ale caror roade le putem contempla, astazi, din toate pozitiile, cu ochiul liber…
Svetlana NEDELCUloading...

Adauga un comentariu