News Flash:

Intreprinderile mici si mijlocii preiau conducerea economiei romanesti

8 August 2004
950 Vizualizari | 0 Comentarii
•Intreprinderile Mici si Mijlocii detin ponderea in ceea ce priveste participarea la Produsul Intern Brut, in prima jumatate a anului •"Acest lucru ar trebui sa duca la eliminarea discrepantelor dintre IMM si firmele de stat, deoarece acestea din urma au mari datorii la buget, datorii care sunt de cele mai multe ori reesalonate", a declarat ieri presedintele Patronatului IMM Iasi

Intr-un comunicat al Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC) se arata faptul ca ponderea in Produsul Intern Brut (PIB) a Intreprinderilor Mici si Mijlocii (IMM) a crescut in prima jumatate a anului, acestea contribuind cu 70 la suta iar participarea lor la valoarea adaugata bruta a ajuns la 56 la suta. Presedintele Patronatului IMM Iasi este de parere ca acest lucru ar trebui sa duca la eliminarea discrepantelor dintre IMM si Intreprinderile de Stat. "Faptul ca IMM au o pondere semnificativa in PIB reprezinta ceva deosebit. Acest lucru ar trebui sa duca la eliminarea discrepantelor dintre IMM si societatile de stat, deoarece acestea din urma au mari datorii la buget, datorii care sunt de cele mai multe ori reesalonate. In schimb, sectorul IMM este cel care plateste taxele si impozitele la timp. Acest fapt este un semnal ca IMM reprezinta greul in economia nationala si ne face pe noi sa cerem ca acest sector sa fie sprijinit mai mult", a declarat ieri Viorel Cocea, presedintele PIMM Iasi.

Intreprinderile de stat detronate

Conform sintezei ANIMMC, numarul intreprinderilor nou-create este aproape constant in ultimii doi ani (2001-2002), iar numarul de angajati in acestea reprezinta 57 la suta din totalul angajatilor pe economie, 90 la suta din Intreprinderile Mici si Mijlocii fiind micro-intreprinderi. Profitabilitatea si cifra de afaceri realizate de IMM private este mult mai mare decat a celor de stat, aceeasi situatie inregistrandu-se si in ceea ce priveste cifra de afaceri pe angajati. Se remarca o schimbare importanta, care s-a produs prin cresterea intreprinderilor care opereaza in industrie si servicii. Astfel, industria contribuie intr-o proportie din ce in ce mai mare la realizarea profitului brut obtinut in economia privata, in timp ce contributia serviciilor este in descrestere. In primul semestru al anului 2004, s-a consolidat pozitia ANIMMC de coordonator national al politicilor destinate dezvoltarii domeniilor aflate in coordonare. Pe plan local, actiunile din ultima perioada ale Patronatului IMM Iasi au avut ca principal scop sustinerea de proiecte pentru intarirea exportului si marirea capacitatii de export a IMM. Astfel, a fost promovat proiectul de hotarare de Guvern pentru aprobarea Strategiei Guvernamentale de Sustinere a Dezvoltarii IMM, pe perioada 2004-2008. In ceea ce priveste integrarea in Uniunea Europeana (UE), se remarca faptul ca Romania participa, prin expertii desemnati, la 4 proiecte Best. De asemenea, ANIMMC a participat la o serie de grupuri de lucru privind politicile sectoriale, care au dus si la dezvoltarea unor programe de export specifice Intreprinderilor Mici si Mijlocii. Totodata, pe plan international, actiunile Agentiei Nationale a IMM au fost rasplatite prin faptul ca anul viitor Romania va organiza a 16-a conferinta internationala a IMM.
Gelu JIREGHIE
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1277 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013043 (s)