Secretele istoriei

Intrigile din viata mamei lui Winston Churchill

Publicat: 09 ian. 2015
3

Jeanette „Jennie” Jerome s-a nascut la Cobble Hill, Brooklyn in 1854. A fost a doua fiica din cele trei ale milionarului american Leonard Jerome si a sotiei lui Clara. A crescut in Brooklyn si New York City. A avut doua surori, Clarita si Leonie. S-a zvonit ca Leonard Jerome a fost tatal cantaretei de opera Minnie Hauk.

A fost considerata una dintre cele mai frumoase femei din vremea ei; s-a casatorit pentru prima data in 1874 la Ambasada britanica de la Paris cu Lordul Randolph Churchill, al treilea fiu al lui John Winston Spencer-Churchill, al 7-lea Duce de Marlborough. Prin casatorie a devenit cunoscuta ca Lady Randolph Churchill.

Cuplul a avut doi copii: Winston (1874–1965) nascut la mai putin de opt luni dupa casatorie si John (1880–1947). Lady Randolph a avut numerosi iubiti in timpul casatoriei inclusiv pe Contele Karel Kinsky, Printul de Wales (viitorul rege Eduard al VII-lea al Regatului Unit) si Herbert von Bismarck.

Asa cum era obiceiul timpului, Lady Randolph a jucat un rol limitat in educatia fiilor ei, bazandu-se in mare masura pe bone, in special pe Elizabeth Everest. Winston i-a scris numeroase scrisori mamei sale in timpul cand era elev si o ruga sa-l viziteze, lucru pe care ea l-a facut rar. Dupa ce a devenit adult, au devenit buni prieteni si aliati puternici, pana la punctul in care Winston a privit-o aproape ca un mentor politic, mai mult ca o sora mai mare decat ca o mama. Ea a fost respectata si influenta in cele mai inalte cercuri sociale si politice britanice. S-a spus despre ea ca a fost inteligenta, spirituala, si vesela. In special reginei Alexandra ii placea compania ei, in ciuda faptului ca Jennie a avut o relatie cu sotul ei, regele Eduard al VII-lea, fapt bine cunoscut de Alexandra.

Vezi si Winston Churchill voia sa lanseze un atac nuclear asupra Rusiei

Prin contactele familiei ei si relatiile romantice extraconjugale, Jennie a ajutat foarte mult la inceputul carierei Lordului Randolph, precum si cea a fiului ei Winston.

Vezi si A comandat Churchill asasinarea lui Mussolini?

Lord Randolph a murit in 1895, la varsta de 45 de ani. La 28 iulie 1900, Jennie s-a recasatorit cu George Cornwallis-West (1874–1951), un capitan care era de-o seama cu fiul ei cel mare, Winston. S-a separat de cel de-al doilea sot in 1912, si au divortat in aprilie 1914, dupa care Cornwallis-West s-a casatorit cu actrita Patrick Campbell.

La 1 iunie 1918, Jennie s-a casatorit pentru a treia oara cu Montagu Phippen Porch (1877–1964), membru al Serviciului Civil britanic in Nigeria, care era cu trei ani mai tanar decat Winston. La sfarsitul Primului Razboi Mondial, Porch a demisionat si dupa decesul lui Jennie s-a intors in Africa de Vest.

In mai 1921, in timp ce Montagu Porch era in Africa, Jennie a alunecat in timp ce cobora scarile in casa unor prieteni, purtand noii ei pantofi cu toc inalt si si-a rupt glezna. La 10 iunie, in urma cangrenei care s-a instalat, i s-a amputat piciorul deasupra genunchiului. A murit in casa ei din Londra, la 29 iunie, in urma unei hemoragii de la o artera de la coapsa. Avea 67 de ani.

A fost inmormantata langa primul ei sot.

Adauga un comentariu