Eveniment-Social

Întronizarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul ales al Sucevei și Rădăuților – VIDEO

Publicat: 26 iul. 2020
Întronizarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul ales al Sucevei și Rădăuților
Părintele Calinic, Arhiepiscopul ales al Sucevei și Rădăuților

Duminică, 26 iulie 2020, la Suceava va avea loc întronizarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, ales în slujirea de Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor în şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 21 iulie 2020.

Părintele Calinic este noul Arhiepiscop ales al Sucevei și Rădăuților

Programul acestui eveniment debutează cu Sfânta Liturghie oficiată în incinta Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, începând cu ora 09.00, de către IPS Părinte Mitropolit Teofan al Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi.

Ceremonia întronizării noului Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor  va începe în jurul orei 11.30.

La eveniment, reprezentanții presei vor avea acces pe baza legitimațiilor de serviciu, în spațiul special amenajat. Evenimentul va fi transmis în direct de Trinitas TV, televiziunea Patriarhiei Române.

Prima declarație a părintelui Calinic Botoșăneanul

Preasfințitul (PS) Calinic Botoșăneanul este oficial Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților! Alegerea a fost făcută de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române azi, 21 iulie 2020. Contracandidat a fost PS Damaschin Dorneanul, actual Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Totul are loc după ce, Înaltpreasfințitul – ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a plecat spre veșnicie la vârsta de 90 de ani. Sfinția Sa a murit pe 20 mai 2020, după ce a fost infectat cu COVID-19

30 de persoane au votat pentru numirea acestuia, în timp ce 16 au votat pentru PS Damaschin Dorneanul.

La Reședința Mitropolitană din Iași a avut loc Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei

De reamintit că, pe 11 iulie 2020, la Reședința Mitropolitană din Iași s-a desfășurat ședința de lucru a Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Au participat: ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ÎPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului si Bacăului, PS Ignatie, Episcopul Hușilor, PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, și PS Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

„Ierarhii Sinodului Mitropoliei Moldovei și Bucovinei s-au întrunit apoi, la Centrul eparhial Iași, în ședința specială de consultare cu membrii clerici și mireni ai Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. În urma votului Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, s-a decis menținerea listei candidaților, stabilită de Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, nepropunându-se un al 3-lea candidat”, au precizat oficialii Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Votul a făcut ca PS Calinic Botoșăneanul și PS Damaschin Dorneanul să fie cei doi candidați.

Cine este Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, favorit să preia conducerea la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, s-a născut la 18 noiembrie 1957, în orașul Iași. În luna martie a anului 1980 s-a închinoviat la Mănăstirea Putna, iar în anul 1984 a fost tuns în monahism cu numele de Calinic.

În perioada 1985-1989, cu binecuvântarea Preafericitului (PF) Teoctist, pe atunci mitropolit al Moldovei și Sucevei, a urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu, luându-și licența, în 1989, cu lucrarea „Parabolele lui Iisus de Joachim Jeremias”. În 1986, 14 mai, a fost hirotonit diacon, în Catedrala Mitropolitană din Iași, de PF Teoctist, iar la 15 august, acelasi an, la hramul Mănăstirii Putna, a fost hirotonit ieromonah pe seama aceleiași mănăstiri. continuarea aici

 

Adauga un comentariu