Stiri

Inundatiile si furtunile au facut prapad: case si curti pline de apa, copaci cazuti, drumuri blocate si localitati fara curent

Publicat: 25 iun. 2019
14

Efecte ale ploilor abundente, vantului si caderilor de grindina s-au inregistrat, in ultimele 24 de ore, in 49 de localitati din 17 judete, unde pompierii au intervenit pentru a evacua apa din 43 de case, sute de beciuri, subsoluri, anexe, curti si din doua institutii publice, arata un bilant transmis de IGSU. De asemenea, sapte copaci au cazut pe carosabil si peste doua autoturisme.

UPDATE: Potrivit Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), peste 1.800 de pompieri au fost la datorie in cele 17 judete afectate de inundatii si vijelii. In urma ploilor de luni si din noaptea de luni spre marti nu au fost inregistrate situatii deosebite care sa afecteze grav comunitatile si nu s-au format viituri rapide care sa puna in pericol cetatenii. In ultimele 24 de ore, au fost emise 24 de avertizari si atentionari de vreme nefavorabila care puteau produce situatii de urgenta in cea mai mare parte a tarii.

In urma manifestarii ploilor abundente, intensificarilor vantului si caderilor de grindina, au fost inregistrate efecte in 49 de localitati din judetele Alba, Arad, Bihor, Bacau, Brasov, Covasna, Dambovita, Galati, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Olt, Mehedinti, Neamt, Prahova si Teleorman. Pompierii au intervenit cu motopompe de diferite capacitati pentru evacuarea apei din 43 de case, 77 de beciuri si subsoluri, 145 de anexe, 305 curti si doua institutii publice. Din cauza vijeliilor, sapte copaci au cazut pe carosabil si peste doua autoturisme, fiind necesara interventia salvatorilor pentru degajarea acestora.

"In localitatea Malovat din judetul Mehedinti a fost amplasata o locuinta modulara in care au fost mutate patru persoane dintr-o casa distrusa de inundatiile de acum doua zile. Tot in judetul Mehedinti, echipajele ISU au depus cele mai mari eforturi pentru sprijinirea populatiei si inlaturarea urmarilor vremii severe din ultimele doua zile. La acest moment situatia s-a imbunatatit si au loc actiuni de evaluare a pagubelor produse", arata IGSU.

In Galati, cel putin 20 de case si 120 de gospodarii din localitatea Corod au fost inundate. Potrivit purtatorului de cuvant al ISU Galati, locotenent colonel Eugen Chirita, in urma ploilor abundente inregistrate in zona, o viitura puternica s-a format pe paraul Corozel si a inundat drumurile din comuna, dar si cel putin 20 de case. De asemenea, apa cu mal a inundat gradinile oamenilor, serele si solariile. In total, circa 120 de gospodarii au fost afectate.

"In urma precipitatiilor cazute in dupa-amiaza zilei de 24 iunie, in bazinul paraului Corozel s-a format o viitura care a afectat aproximativ 20 de case si 100 de curti si anexe. In sprijinul cetatenilor din localitatea Corod au fost mobilizati 25 de pompieri militari cu 6 motopompe transportabile si 2 remorcabile. Nu au fost victime omenesti, ori persoane care sa necesite evacuarea din locuinte. La aceasta ora pompierii intervin pentru evacuarea apei din curti si gradini", a declarat, marti, purtatorul de cuvant al ISU Galati, Eugen Chirita.

In 3 iunie, peste 50 de locuinte si curti din localitatea Corod, judetul Galati, au fost inundate, in urma unei ploi torentiale care a dus la formarea unei viituri pe paraul Corozel. Viitura ameninta si localitatea Matca. O zi mai tarziu, autoritatile au luat decizia evacuarii preventive a circa 170 de localnici, din cauza cresterii nivelului apei pe paraul Corozel. Tot atunci, alte 65 de locuinte au fost inundate.

IGSU arata ca in continuare se intervine pentru evacuarea apei si degajarea aluviunilor aduse de inundatii in judetele Galati, Neamt si Teleorman. Marti, toata tara se afla sub prognoza de instabilitate atmosferica accentuata si cantitati de apa insemnate. Inspectoratele pentru situatii de urgenta raman mobilizate pentru a interveni, in cel mai scurt timp, in zonele unde se pot produce situatii de urgenta.

Stire initiala:

Sapte localitati din judetul Neamt sunt afectate, total sau partial, marti, de lipsa energiei electrice, din cauza furtunii care s-a produs in noaptea de luni spre marti, potrivit informatiilor furnizate de purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU), Adrian Rotaru. Sunt afectate total de lipsa energiei electrice localitatile Calugareni, Bistricioara, Ceahlau, Grinties si Bradu, iar localitatile Poiana Largului si Targu Neamt sunt afectate partial de defectiune.

Potrivit ISU Neamt, sunt afectati 3.233 consumatori. Echipele DelGaz Grid actioneaza in teren pentru depistarea si remedierea defectiunilor. De asemenea, circulatia rutiera este blocata, marti dimineata, in judetul Neamt, pe DN 15 Poiana Largului – Bicaz, la km 245 + 500 m, din cauza aluviunilor si a surparii suprafetei de rulare. Potrivit sursei citate, se recomanda ca ruta ocolitoare DN15B Poiana Largului – Targu Neamt si DN15C Targu Neamt – Piatra Neamt.

Circulatia rutiera a fost oprita (surpare mal) si la kilometrul 237+800 de metri, pe raza localitatii Bistricioara (DN 15).

Adauga un comentariu