National

Inundatiile vor lovi Romania! Meteorologi: Ce e mai rau, abia acum urmeaza

Publicat: 17 mai 2019
1

Ciclonul mediteranean a blocat Romania sub ploi, grindina si vijelii. Zone intregi din tara sunt ravasite. In Bistrita-Nasaud a fost cod rosu de inundatii. Iar oamenii au primit mesaje RoAlert, sa se adaposteasca. Inundatiile au facut deja pagube in sase judete. Iar in aceasta dupa-amiaza, furtunile violente au lovit si sudul tarii. Meteorologii spun ca vremea extrema nu si-a aratat inca toata forta.

Violenta fenomenelor meteo a fost amplificata de ciclonul mediteranean care a blocat practic formatiunile noroase deasupra tarii noastre. In zona Capitalei, s-au format asa-numitele celule convective – nori grosi, dezvoltati pe verticala, in interiorul carora apar si curenti puternici. Asa se explica si forta ploilor torentiale. Cod galben de ploi a fost si in cateva judete din sud.

Vezi si: Prognoza meteo pentru sambata, 18 mai: Nu scapam de ploi, vijelii si grindina

„Aceasta linie de instabilitate urmeaza a se deplasa catre partea de nord a Munteniei 40.50, in mod deosebit in zonele montane, unde cantitatile de apa vor fi mai importante, in intervale scurte de timp, mai ales pentru ca vor fi averse torentiale, insotite posibil si de caderi de grindina si de intensificari ale vantului”, a explicat Alina Serban, meteorolog ANM.

Nu este exclus ca in orele urmatoare sa apara atentionari meteo pe perioade scurte de timp pentru fenomene extreme. Codul rosu de inundatii a fost din nou emis azi pentru zonele deja afectate de viituri din Bistrita-Nasaud. Acolo au curs si mesajele Ro-Alert. Apa a distrus mai multe locuinte.
 

Adauga un comentariu