Mama si copilul

Invata de la islandezi cum sa calesti organismul copiilor

Publicat: 11 ian. 2017
7

Sunt recunoscuti pentru rezistenta la vreme rece si pun asta pe seama ADN-ului vikingilor care le-au fost stramosi. Insa ADN-ul nu este singura explicatie pentru rezistenta islandezilor: educarea copiilor de mici sa suporte orice fel de vreme are, probabil, o si mai mare importanta.

Astfel, nou-nascutii sunt lasati din cand in cand sa doarma afara, indiferent de vreme. Spre exemplu, aleile din zona comerciala din capitala Reykjavik sunt pline de carucioare cu copii adormiti atat vara, cat si iarna, cand temperaturile scad sub zero grade. Copiii sunt lasati sa doarma si in balcoane, in gradini, chiar daca parintii sunt in casa la un ceai cald.

Exista si o istorie a acestei practici. Mult timp, de-a lungul istoriei, conditiile pentru a dormi in interior nu erau tocmai potrivite: casele erau supra-aglomerate, circulatia aerului era proasta, aerul era plin de fum si mirosuri de la gatit.

10 factori nocivi pentru sistemul imunitar

La inceputul secolului trecut, o epidemie de tuberculoza a zgaltait tara. Cam in aceeasi perioada, in Islanda au aparut carucioarele pentru copii, la 200 de ani dupa inventarea lor in Marea Britanie. in anul 1926, medicul David Thorsteinsson a publicat o carte de pedagogie in care argumenta beneficiile aerului proaspat si ale naturii pentru intarirea sistemului imunitar al copiilor. El le sugera parintilor sa ii scoata pe copii in carucioare afara si sa ii lase sa doarma acolo. Asa a aparut noua „traditie”: de atunci incoace, toate generatiile de copii dorm (si) afara.

Parintii nu isi fac griji ca li s-ar putea imbolnavi copiii daca stau afara, dimpotriva: au observat ca bebelusii dorm mai mult si mai bine in aer liber, fara sa fie deranjati de zgomotele din casa. Cand sunt lasati afara sa doarma, copiii sunt imbracati bine, in haine de lana, in general si cu ciorapi grosi in picioare. Daca temperaturile scad mult sub zero grade, unii parinti aleg sa nu isi lase copiii la somn in astfel de zile friguroase, dar altii nu se abat de la regula.

Imunitatea la copii. Cum se formeaza si cum influenteaza infectiile comune sistemul imunitar al celor mici

sursa: totb.ro

Adauga un comentariu