Boli si tratamente

Invata sa recunosti semnele care anunta atacul de cord

Publicat: 19 ian. 2011

Infarctul miocardic acut (atacul de cord) este o complicatie a cardiopatiei ischemice caracterizata prin obstructia brusca si completa a arterelor coronare, obstructie ce duce la distrugerea muschiului cardiac.

Aceasta complicatie afecteaza organismul in diverse moduri, de aceea, este bine sa cunoastem simptomele premergatoare. Subliniem insa ca acestea variaza de la o persoana la alta. Iata care sunt cele mai comune semne care anunta un atac de cord:

1. Tulburari respiratorii
Inainte de atac respiratia va fi scurta, sacadata (fara sa fie consecinta unui efort fizic). Senzatia este de scurta durata, fiind apoi urmata de durere. 

2. Durerea si disconfortul
Adesea, inainte de infarct, oamenii pot simti dureri sau disconfort la nivelul pieptului. Senzatiile se manifesta diferit, in functie de persoana. Unii simt o presiune in piept, altii isi simt inima tensionata si umflata. Durerile se pot manifesta si la nivelul umerilor, al spatelui, gatului si maxilarului. Aceste semnale incomode pot persista de la cateva secunde pana la cateva minute sau chiar mai mult. 

3. Oboseala
Oboseala nejustificata poate fi provocata fie de hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare sau alte afectiuni cardiace. Aceasta este determinata de modul defectuos in care functioneaza inima. In toate aceste cazuri, inima trebuie sa depuna un efort mult mai mare decat in mod normal, iar cantitatile de sange si oxigen devin insuficiente. 

4. Tulburari de somn
Dificultatea de a adormi, insomnia sau nelinistea, pot reprezenta simptome ale unui preinfarct. Chiar si atunci cand doarme, bolnavul are un somn agitat, nu unul odihnitor. Si acest simptom se poate manifesta inainte cu cateva luni sau saptamani inainte ca o persoana sa sufere de vreo afectiune miocardica. 

5. Indigestia
Senzatia de arsura stomacala ar putea fi confundata cu atacul de cord. Dar, este posibil, ca insasi indigestia (mai ales daca aceasta este recurenta) sa fie un semn de avertizare pentru un atac de cord. 

6. Tulburari emotionale
Desi nu este, practic, un simptom al preinfarctului, anumite dezechilibre emotionale, anxietatea, pot semnala posibilitatea declansarii unui preinfarct, mai ales daca exista si alte simptome specifice.

Citeste si: 

Endocardida, cauze si tratament 

Trei partide de sex pe saptamana te tin departe de atacul de cord. Vezi si alte beneficii ale sexului 

Muncesti intr-un loc zgomotos? Schimba-l, altfel risti sa faci infarct  loading...

Adauga un comentariu