News Flash:

Invatamant de la distanta in mediul rural

17 Septembrie 2004
777 Vizualizari | 0 Comentarii
•Seful Inspectoratului Scolar Judetean, Mihai Dumitriu, a afirmat ca pe viitor s-ar putea crea posibilitatea ca elevii din mediul rural sa asiste la cursuri prin intermediul calculatorului

Seful Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), Mihai Dumitriu, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa care a avut loc la Prefectura, ca in viitorul apropiat elevii din mediul rural care nu vor avea posibilitatea sa se deplaseze pana la scoala ar putea asista la cursuri prin intermediul calculatorului. De altfel, o serie de masuri adoptate de Guvern in ultima perioada de timp din punctul de vedere al dotarilor materiale arata ca propunerea sefului ISJ este realizabila. Astfel, un numar de circa patru mii de elevi din judetul Iasi au depus cereri pentru a primi ajutorul financiar de 200 Euro din partea Guvernului in vederea achizitionarii unui calculator. Mai mult, la nivelul Inspectoratului Scolar Judetean a fost demarat un program care se refera la dotarea fiecarei unitati de invatamant cu o retea de minimum 15 calculatoare. "Vom putea dezvolta in mediul rural invatamantul de la distanta, astfel incat si elevii din localitatile mai izolate sa aiba acces la educatie. Astfel, elevii ar putea audia cursurile prin intermediul calculatorului si tot asa vor avea posibilitatea sa sustina examenele", a declarat Mihai Dumitriu. Proiectul avansat de seful ISJ a fost sustinut si de prefectul judetului, Spiridon Cretu. "De ce nu ar fi posibil si la noi? In Australia, invatamantul de la distanta se practica de 50 de ani", a declarat prefectul.
In acelasi context, prefectul a declarat ca nemultumirile profesorilor vizavi de modul in care sunt remunerati ar fi intr-o oarecare masura justificate, insa a adaugat ca o mare parte din fondurile alocate de Guvern acestui domeniu sunt pentru dotari materiale si sustinerea elevilor provenind din familii sarace. Acesta a mentionat programul guvernamental "Lapte si corn", prin intermediul caruia fiecare elev din Romania primeste la scoala un pahar de lapte si un corn. De asemenea, a fost mentionat si proiectul privind acordarea unor burse lunare de 1,8 milioane lei elevilor saraci de liceu. Prefectul Spiridon Cretu a estimat ca in judetul Iasi vor beneficia de aceste burse un numar de circa 5 mii elevi de liceu. Aceste burse se acorda elevilor care provin din familii ale caror membri au fiecare un venit mai mic de 1,5 milioane lei. Au beneficiat de rechizite gratuite un numar de 57 mii elevi din judetul Iasi care fac parte din ciclul primar si gimnazial.

Anul scolar a inceput cu cateva catedre la care nu preda nimeni

Din cauza salarizarii precare, a distantei mari a localitatilor in care se afla fata de municipii si a drumurilor dificile sau chiar impracticabile, in jur de 15 posturi didactice din judetul Iasi sunt neocupate chiar si dupa inceperea anului scolar. Cu o saptamana inaintea inceperii, insa dupa aproape doua luni de la inceperea procesului de ocupare a posturilor didactice disponibile din acest an, in judetul Iasi ramasesera neocupate, dupa cum a precizat Adrian Bratoi, inspector de personal la Inspectoratul Scolar Judetean Iasi, in jur de 120 de posturi didactice, toate in mediul rural. Cele mai multe dintre acestea sunt posturi care raman aproape in fiecare an neocupate, fiind acoperite de obicei cu suplinitori necalificati, cum ar fi cele din comunele Focuri, Andrieseni, Mironeasa, Tibana, Rachiteni, Dagata sau Coarnele Caprei. In conditiile acestei relative crize de personal, de saptamana trecuta si pana in urma cu cateva zile, reprezentantii ISJ le-au dat mana libera directorilor scolilor cu posturi neacoperite sa-si recruteze, dupa un set de criterii, propriul personal, recomandandu-le sa favorizeze solicitarile cadrelor didactice calificate si ale celor din aceeasi localitate. Insa, chiar si dupa aceasta ultima solutie, in jur de 15 posturi erau si ieri neocupate, iar inspectorii de la ISJ le vor imparti celor care le vor solicita, in aceasta perioada direct, la ISJ. Cauza principala a acestui fenomen este, pe langa drumurile de acces dificile pana in localitatile in care se afla scolile respective, salarizarea precara a personalului didactic, salarizare care, cel putin pana la 1 octombrie, face ca un suplinitor sa castige doar circa 3 milioane lei lunar.

Invatamantul iesean intra primul in Europa

•In acest an scolar, in unitatile de invatamant iesene se vor derula cele mai multe proiecte Socrates din tara

Prin colaborarile tot mai numeroase, de la an la an, cu unitati de invatamant din state ale Uniunii Europene, scolile iesene par sa fie printre primele institutii din tara care se vor integra in Europa. Dupa cum a relatat ieri Mihaela Popa, inspector cu programe de cooperare europeana la Inspectoratul Scolar Judetean Iasi, Agentia Nationala Socrates a finalizat zilele trecute selectia la nivel national a diverselor proiecte de cooperare inaintate de unitatile de invatamant din tara. Din punct de vedere al proiectelor Socrates, invatamantul preuniversitar iesean ocupa primul loc in tara, cu 79 de proiecte Socrates aprobate, ceea ce inseamna cu circa 20% mai multe decat cele derulate in judetul Iasi in cursului anului scolar trecut. Dintre acestea, cele mai multe, respectiv 39, sunt proiecte scolare, cu o finantare de 3 - 4 mii Euro fiecare, care mobilizeaza cate minimum trei parteneri din state membre sau in curs de aderare ale Uniunii Europene, fiecare scoala fiind reprezentata de 4 - 6 elevi. "Bucuria noastra este ca au fost aprobate o serie de proiecte ale unor institutii sau scoli care nu au mai participat pana acum la selectia Socrates, cum ar fi Centrul de Excelenta, Palatul Copiilor, Seminarul Teologic sau scolile din Serbesti, Grajduri sau Poieni", a declarat Mihaela Popa. Acestora li se adauga 6 proiecte bilaterale lingvistice, de cate 10 mii Euro fiecare, care presupun schimburi de grupuri de elevi din scolile partenere si, de asemenea, 11 proiecte de dezvoltare scolara de cate 4 - 5 mii Euro fiecare, acestea implicand insa managementul scolar. Pe de alta parte, 27 de cadre didactice iesene vor beneficia de burse Socrates - Comenius, prin intermediul carora vor participa, timp de una sau doua saptamani, la cate un stagiu de perfectionare in statele Uniunii Europene. In fine, Agentia Nationala Socrates a selectat si 7 proiecte Leonardo, de 10 - 12 mii Euro fiecare, prin intermediul carora grupuri de elevi de la unitatile scolare castigatoare ale proiectelor vor petrece pana la trei saptamani la cate un centru de formare din strainatate.

Constantin MAZILU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1344 (s) | 24 queries | Mysql time :0.015868 (s)