Local

Invatamantul preuniversitar este paralizat pentru o saptamana

Publicat: 25 ian. 2000

•Profesorii s-au tinut de cuvant. Incepand de ieri, peste 90% din personalul didactic si nedidactic din invatamantul romanesc a intrat in greva generala.

In ceea ce priveste judetul Iasi, in majoritatea scolilor ieri nu s-au tinut orele. Doar la Grup Scolar Gheorghe Asachi„, 10% din profesori au tinut orele si la Grup Scolar Energetic” 20 % din cadrele didactice si-au desfasurat activitatea conform orarului. La acestea se adauga Scoala din Miroslava unde profesorii au tinut toate orele. In unele scoli din Iasi, elevii s-au prezentat totusi la ore. Ei au fost supravegheati, iar la sfarsitul orelor au plecat acasa. Nu se stie ce se va intampla zilele urmatoare, daca elevii vor aparea sau nu la scoli. Ministerul Educatiei Nationale insista ca elevii sa vina la scoala.

„Intr-un comunicat, MEN insista ca elevii sa fie chemati la scoala in aceasta saptamana. Nu se stie cand se va termina greva si este foarte bine ca elevii sa fie la scoala. De asemenea, directorii si inspectorii sunt obligati sa-si tina orele. Acestia vor face un orar special in cazul in care elevii vin la scoala si unii profesori doresc sa tina orele”, a precizat Camelia Gavrila, inspector scolar general al ISJ Iasi. Ministerul nu a precizat insa cum pot fi sanctionati elevii in cazul in care acestia nu vin la scoala, deoarece nu are cine sa le puna absente, profesorii fiind in greva.

Guvernantii sunt fermi: nici o marire de salariu in invatamant

Greva generala va continua intreaga saptamana. In ceea ce priveste efectele actiunii, Camelia Gavrila considera ca elevii nu vor suferi foarte mult, chiar daca nu vor fi incheiate mediile pe semestrul I: „Majoritatea profesorilor si-au planificat tezele si lucrarile inainte de greva. Evaluarea este incheiata, dar nu se cunosc notele. Dar, daca mediile vor fi incheiate in semestrul II, nu vad ce s-ar putea intampla. Mai grav este faptul ca evaluarea elevilor a fost comasata in doua saptamani, ceea ce va insemna un volum destul de mare de munca pentru elevi”, a mai spus Camelia Gavrila.

Pe de alta parte, efectele grevei sunt nule in ceea ce ii priveste pe guvernanti. Guvernul a incercat sa emita opinia conform careia greva este ilegala si a incercat sa ii sperie pe profesori anuntandu-i ca risca sa nu fie platiti in timpul grevei. „Greva este legala. Conflictul de munca a fost inregistrat pe plan national si local. Noi am trimis adresele necesare la DMPS Iasi, dar daca aceasta directie nu ne-a raspuns, nu este problema noastra si nu inseamna ca greva este ilegala. Cat despre amenintarile guvernantilor ca vor amenda liderii sindicatelor din invatamant si noi putem sa-i amenintam cu acelasi lucru. Formele de intimidare si presiune pe care MEN le foloseste pentru a destabiliza profesorii sunt la limita penalului. Si ei pot fi amendati penal”, a declarat Gheorghe Isvoranu, presedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar Iasi.

El a mai precizat ca greva generala din invatamantul preuniversitar a bagat in priza Ministerul Educatiei Nationale care a anuntat ca este dispus sa negocieze lista de revendicari, mai putin punctul referitor la majorarea salariilor. „MEN a precizat ca salariile din invatamant nu vor fi majorate. Noi vom merge astazi la negocieri, dar bineinteles, daca salariile bugetarilor din invatamant nu vor fi majorate, nu vom renunta la greva”, a mai spus Gheorghe Isvoranu. Daca revendicarile sindicalistilor din invatamant nu vor fi rezolvate nici dupa greva din aceasta saptamana, profesorii intentioneaza sa intre in greva generala pe termen nelimitat incepand cu data de 7 februarie.loading...

Adauga un comentariu