La psiholog

Invatamintele lui Tolstoi pentru o viata fericita

Publicat: 02 ian. 2015
Putem invata multe despre arta de a trai de la celebrul roman lui Tolstoi Razboi si pace”, opera in care putem intalni, observa si analiza numeroase aspecte din viata omului: deceptii, gelozie, relatii de familie. Tolstoi, scriitor nascut in 1828 si care a murit in 1910, provenea dintr-o familie nobiliara rusa. Insasi viata timpurie a tanarului Tolstoi a fost presarata de momente de desfrau sau actiuni violente. „Am ucis oameni si razboaie si am provocat la dueluri pentru a-i ucide”, scria acesta, potrivit BBC.
In plus, nu se sfia sa recunoasca despre vicii precum jocul de carti, neseriozitatea sau placerea de a-i vede pe tarani suferind, in perioada adolescentei. Cu toate acestea, odata cu maturizarea sa, Tolstoi s-a schimbat si a adoptat o alta filozofie de viata. Roman Krznaric este cel care prezinta mai multe invataturi despre viata ale marelui romancier rus, potrivit adevarul.ro. 
1.O minte deschisa spre noi experiente 
Evenimentele istorice pe care a apucat sa le traiasca romancierul rus l-a invatat ca nu trebuie adoptata o gandire ingusta si impotriva a tot ceea ce pare a fi nou. 
2.Empatizeaza 
Tolstoi a reusit de-a lungul vietii sale sa se puna in postura celor de langa el, sa le inteleaga problemele, dramele. 
3.Incearca sa schimbi ceva in societate 
In momentul in care esti nemultumit de felul in care nu evolueaza lucrurile in propria comunitatea sau chiar in societatea in care traiesti, trebuie sa incerci sa fii tu insuti „agentul” schimbarii.
4.Pretuieste arta de a trai simplu 
Romancierul rus a incercat sa traiasca o viata simpla, la un moment dat devenind vegetarian si renuntand la fumat. De asemenea, respingea valorile care promovau o viata cu multe produse considerate de lux. Simplitatea era o constanta in ultima parte a vietii lui Tolstoi.
5.Evita contradictiile 
Un lucru pe care o persoana trebuie sa aiba grija sa-l evite este sa promoveze anumite lucruri la nivel discursiv, dar comportamentul sa fie opus. Insusi Tolstoi a avut aceasta problema: „conflictul” dintre promovarea iubirii universale si certurile sale repetate cu sotia. 
6.Un cerc social amplu 
Diversitatea opiniilor trebuie pretuita, iar o persoana deschisa la minte trebuie sa iasa din propria zona de confort, sa asculte si alte pareri. Astfel, un grup diversificat de prieteni si frecventarea a cat mai multe medii sociale ar fi indicata pentru posibilitatea analizei problemelor din multiple perspective.  


loading...

Adauga un comentariu