Actualitate

Invatatoarea de la Scoala Bojila – Madirjac care a batut fara motiv o eleva nu va mai avea dreptul sa profeseze in invatamint

Publicat: 25 iul. 1999

•Pentru ca au musamalizat scandalul, directorul si secretarul scolii au fost eliberati din functii

Inspectoratul Scolar Judetean Iasi a reusit sa faca lumina in cazul invatatoarei Gabriela Olaeru de la Scoala din satul Bojila, comuna Madirjac. Aceasta, cu aproape trei luni de zile in urma, a batut o eleva din calsa a III-a – Corina Radeanu, pe motiv ca fetita nu isi invatase lectia. Gabriela Olaeru a fost reclamata Inspectoratului Scolar General Iasi de catre o alta invatatoare de la scoala, Marcelina Gavrila. Spre umirea comisiei de ancheta trimisa de inspectoratul scolar la vremea respectiva sa lamureasca situatia, atit parintii fetitei cit si colegii acesteia, au negat toata intimplarea:”Parintii Corinei Radeanu ne-au spus ca nu este adevarata povestea cu bataia. Si elevii clasei au sustinut acelasi lucru. Noua ni s-a parut curios acest lucru, dar pentru ca nu aveam declaratiile necesare, am sistat ancheta”, ne-a spus Mihai Crauciuc, juristul ISJ Iasi care a condus comisia de ancheta din partea inspectoratului.
La putin timp dupa vizita comisiei iesene, parintii Corinei Radeanu au trimis o plingere la Corpul de Control al Ministerului Educatiei Nationale prin care povesteau cum fetita a fost batuta de invatatoare si cereau sa se faca cercetari.

Invatatoarea a servit cu suc si prajituri colegii fetitei batute
•In schimbul acestor atentii copiii nu au recunoascut bataia incasata de colega lor

Inspectoratul a trimis din nou comisia de ancheta pentru a verifica situatia:”Parintii elevei ne-au spus ca prima data nu au recunoscut adevarul din cauza invatatoarei. Aceasta i-a rugat insistent sa nu desconspire situatia, iar parintilor li s-a facut mila. Dar, apoi invatatoarea a facut presiuni asupra fetitei lor si s-au hotarit sa faca o noua plingere. In ceea ce priveste tacerea colegilor fetei care a fost batuta de invatatoare, explicatia ne-au dat tot parintii. In preziua vizitei comisiei de la Iasi, invatatoarea le-a dat copiilor prajituri si suc si i-a convins sa taca”, ne-a mai spus Mihai Crauciuc. Acesta a mai precizat ca nu se stie sigur cum sau cit de tare a fost batuta Corina Radeanu, de invatatoarea sa, Gabriela Olaeru. „Parintii ne-au spus ca a fost batuta cu o varga si ca era plina de vinatai. Dar, atita timp cit nu exista un certificat medical care sa ateste acest lucru, nu putem fi siguri” a adaugat Victor Crauciuc. In urma anchetei finalizate de ISJ Iasi s-a ajuns la concluzia ca Gabriela Olaeru este vinovata si ca comportamentul acesteia a fost total nepedagogic. Consiliul de Administratie al ISJ Iasi a hotarit sa-i dea o sanctiune foarte dura, pe masura faptei sale: de la toamna aceasta nu va mai fi incadrata in categoria personalului didactic, deci nu va mai primi nici un post in invatamint. Acesta era angajata ca suplinitoare.

Ancheta efectuata de Scoala Bojila-Madirjac a fost musamalizata

Ancheta comisiei ISJ Iasi a mai scos la iveala si alte nereguli de la Scoala Bojila-Madirjac. „Conducerea scolii a facut si ea o ancheta in legatura cu acest caz, dar lucrurile au fost musamalizate. Mai rau – consiliul scolii a hotarit penalizarea cu un avertisment a invatatoarei Marcelina Gavrila pentru ca divulgat povestea si a perturbat activitatea din sat. Ulterior, dupa ce s-a descoperit adevarul, sanctiunea aplicata Marcelinei Gavrila, a fost anulata. Dar, pentru atitudinea si felul in care au musamalizat povestea, au fost sanctionati Petru Serbanescu, directorul scolii si Vasile Pavel, secretarul scolii. Acestia au fost eliberati din functiile pe care le detineau si au ramas doar profesori”, ne-a mai spus Mihai Crauciuc. Acesta a mai precizat ca parintii Corinei Radeanu au depus o plingere si la politie impotriva invatatoarei care a batut fetita. „Inspectoratul a luat toate masurile pe care legea le prevedea. Intentia noastra este de a angaja invatatori calificati la Scoala Bojila – Madirjac pentru a nu mai aparea astfel de situatii. Si, bineinteles, sa delegam cit mai repede un director care sa se ocupe de activitatile din vara ale scolii si sa pregateasca inceperea urmatorului an scolar”, ne-a declarat Camelia Gavrila, inspector scolar general al ISJ Iasi.

Simona RELEAloading...

Adauga un comentariu