Secretele istoriei

Invazia mongola in Rusia Kieveana

Publicat: 16 ian. 2015
3

Invazia mongola a Rusiei Kievene a fost o navalire a mongolilor nomazi in statul feudal Rusia Kieveana, incepand cu 1223. Invazia a grabit prabusirea Rusiei Kievene si a influentat in mod hotarator istoria Rusiei, prin ridicarea la putere a Cnezatului Moscovei.

In timp ce Rusia Kieveana trecea printr-un proces de fragmentare, statul a trebuit sa faca fata atacului neasteptat al unui invadator nestiut de nimeni pana atunci, venit din Orientul Indepartat. Pentru pedepsirea pacatelor noastre, nota un cronicar al vremii, au sosit popoare necunoscute. Nimeni nu stia de unde sau cand venisera, sau la ce zei se inchinau. Asta numai de Dumnezeu este cunoscut, sau poate si de oamenii intelepti care au citit in carti.

Cnejii slavi au auzit pentru prima oara de mongoli de la cumani, care jefuisera in trecut asezarile rusilor de la frontiera, dar care acum doreau sa convietuiasca in pace cu acestia, si care spuneau: Acesti straini cumpliti ne-au luat tara ieri, si maine o vor lua si pe-a voastra , daca nu veniti sa ne ajutati. Ca raspuns la aceste cereri de ajutor, Mstislav cel Cutezator si Mstislav Romanovici cel Batran au format o alianta si s-au indreptat spre rasarit pentru a face fata amenintarii, dar au fost invinsi intr-un mod categoric in marea batalie de pe malurile raului Kalka (1223).

Vezi si Subotai, principalul general si strateg al marilor hani mongoli

Tara a ramas in acel moment la mila invadatorilor, dar in loc sa-si continue avansarea catre apus, mongolii s-au retras pe neasteptate, pentru a nu mai reaparea decat peste treisprezece ani, timp in care cnejii rusi au continuat sa se certe si sa se lupte intre ei, pana in momentul in care au fost luati prin surprindere de o noua invazie de o amploare nemaiintalnita pana atunci.

Uriasele hoarde mongole formate din cam 150.000 de arcasi calare, avandu-i in frunte pe Batu Han si pe Subutai, au traversat raul Volga si au invadat Bulgaria de pe Volga in toamna anului 1236. Mongolii au avut nevoie de un an pentru a invinge rezistenta bulgarilor de pe Volga, kipciakilor si alanilor.

Vezi si Urmarile domniei lui Kubilai han

In noiembrie 1237, Batu Han si-a trimis ambasadorii la curtea lui Iuri al III-lea al Vladimirului cerandu-i sa se recunoasca vasal. O luna mai tarziu, hoardele asediau Riazanul. Dupa sase zile de lupte sangeroase, orasul a fost cucerit si distrus. Alarmat de vestile primite, Iuri si-a trimis fiul sa-i tina in loc pe invadatori, dar mongolii au fost victoriosi din nou. Dupa ce au ars din temelii Kolomna si Moscova, hoardele au asediat Vladimirul pe 4 februarie 1238. Dupa numai trei zile, capitala cnezatului Vladimir-Suzdal a fost cucerita si a fost si el devastat. Familia cneazului a pierit in flacari, in vreme ce seful casei princiare s-a retras in graba spre nord. Dupa ce a traversat Volga, el a adunat o noua armata, care a fost mai apoi distrusa in totalitate de mongoli pe 4 martie 1238 in batalia de pe raul Sit.

Vezi si Urmarile domniei lui Kubilai han

Dupa aceasta victorie, Batu Han si-a impartit hoardele in mai multe unitati mai mici, care au pradat mai multe orase rusesti: Rostov, Uglici, Iaroslavl, Kostroma, Kasin, Ksniatin, Gorodet, Galici, Pereslavl-Zalesski, Iuriev-Polski, Dmitrov, Volokolamsk, Tver si Torjok. Localitatea care a opus cea mai dara rezistenta a fost micul oras Kozelsk, al caror locuitori au rezistat mongolilor timp de sapte saptamani. Dupa cum se povesteste, intreg orasul Kitej si toti locuitorii sai s-au scufundat pe fundul unui lac, unde poate fi vazut si azi. Singurele orase importante care au scapat de distrugere au fost Novgorod si Pskov. Rusii, care au fugit sa scape de navalirea mongolilor, s-au indreptat catre nord, in zonele impadurite sau in cele cu terenuri agricole sarace dintre Volga de nord si raul Oka.

In vara anului 1238, Batu Han a devastat Crimeea si a pacificat Mordovia. In vara anului 1239, mongolii au pradat Cernigovul si Pereiaslav. Dupa mai multe zile de asediu, hoardele au cucerit Kievul in decembrie 1239. In ciuda rezistentei indarjite a lui Danilo al Haliciului, Batu Han a cucerit doua dintre orasele cnezatului: Halici si Volodimir-Volinski. Mongolii au invadat mai apoi Ungaria si Polonia.

Adauga un comentariu