National

Invazie de melci: „Nu-i omoara nici otrava, nici focul…”

Publicat: 12 mai 2015
1

Natura se razbuna in comuna Schitu Golesti din Arges. Dupa ce un cuib de barza a fost mutat din ordin de ministru, agricultorii din localitate se plang ca alte vietuitoare le fac zile negre. Este vorba despre melci, care le strica culturile de salata si de varza. Oamenii spun ca nu au reusit sa scape de ei nici cu foc.

Cel mai mare legumicultor din Schitu Golesti spune ca melcii au atacat toate cele cinci hectare de teren pe care le detine.

„Am avut varza aici in solar, la periferie, pe unde au stat ei cu folie pe dedesubt. Aia e mancata, e compromisa. Nu poti sa o duci la piata…e ceva fara precedent”.

Omul spune ca melcii fara cochilie sunt cei mai periculosi pentru culturi. A incercat sa-i opreasca folosind ierbicide sau chiar si cu foc, dar fara succes.

Un legumicultor explica: „Nu-i ataca ierbicidul…Nu-i ataca otrava…poti sa-i dai cu tone de otrava. Nu moare. Am dat cu arzatorul cu butelie. Nu mor”.

Si micii legumicultori au mari probleme din cauza molustelor. In fiecare dimineata, familia Costea pleaca in gradina la cules de… melci. Productia de azi, dupa numai o ora, depaseste 300 de exemplare.

„Acestia i-am luat de dimineata. Nu m-am grabit. Ia uitati. Cu ce i-ati dat? Cu sare. Asta e recolta pe o zi. Nu scapam sub nicio forma”

In fata invaziei, autoritatile locale ridica din umeri. Tratamentele sunt costisitoare si nesubventionate.

„Sunt mari pagubele la producatorii de legume mai ales…Tratamentul fito-sanitar este destul de costisitor. Oamenii si-au luat pe cont propriu. Nu avem nimic subventionat de la stat”, povestesc localnicii.

Doar ministerul Agriculturii este in masura sa ofere subventii pentru pesticidele care distrug melcii. Oamenii asteapta ajutor de la Daniel Constantin, caruia i-au adus la cunostinta problema cu care se confrunta.

Comentarii
Adauga un comentariu