Secretele istoriei

Inventarea avionului si oportunitatile oferite de aceasta

Publicat: 31 mai 2013
3

Primul avion a fost inventat de fratii Wright. Americanii Wilbur si Orville Wright s-au nascut pe 16 aprilie 1867 si respectiv pe 19 august 1871. Dupa liceu, nu si-au continuat studiile deoarece au decis sa-si deschida un atelier de reparatii de biciclete. Interesul si pasiunea lor pentru avioane au condus la dezvoltarea primului avion mai greu decat aerul.
Fratii Wright au inceput sa lucreze la ideea construirii unui avion in anul 1899. Ei au reusit sa zboare cu primul avion pe 17 decembrie 1903. A fost o zi istorica, deoarece multe eforturi de a construi un avion care sa se ridice deasupra solului au esuat mai devreme.
Perioada dintre anii 1799 si 1809 a fost deosebit de importanta pentru domeniul aeronauticii. Conceptele fundamentale ale aerodinamicii au fost stabilite in aceasta perioada de catre Sir George Cayley, un baron englez. El fost cel care a avansat ideea planurilor inclinate, relativ noua la acel moment, care propunea o suprafata plana in scopul de a facilita ridicarea necesara pentru zbor.
Otto Lilienthal, un inginer aeronautic german, i-a inspirat pe fratii Wright sa inceapa documentarea pentru inventarea primului avion. Deltaplanul creat de el a incheiat cu succes multe zboruri. Cu toate astea, acestui aparat de zbor ii lipsea un sistem de control si nu existata nici o posibilitate de a fi alimentat cu combustibil. In timpul zborurilor, Lilienthal trebuia sa isi balanseze trunchiul pentru a ghida planorul intr-o anumita directie, potrivit roportal.ro.
Wilbur si Orville Wright au incercat sa depaseasca limitele deltaplanului lui Lilienthal. Pentru primul lor avion, si ei au folosit conceptul planurilor inclinate. Au echipat avionul cu un motor de 12 CP, pe benzina, si cu doua elice. Avionul pe care l-au dezvoltat era un avion biplan, cu doua aripi principale, una deasupra celeilalte. Cele doua aripi au oferit o putere mai mare de ridicare a avionului. In cele din urma, pe 17 decembrie 1903, primul zbor al avionului lor a fost efectuat la Kitty Hawk, in Carolina de Nord, SUA. A durat 59 de secunde si a zburat 259 m la inaltimea de aproximativ 36m.

Adauga un comentariu