Local

Inventatorul si economia romaneasca

Publicat: 16 ian. 2000

•Un institut de cercetare = un director + un contabil sef •desi a fost ales in juriul mondial al salonului de inventica de la Bruxelles, directorul Moldinvent nu a putut ajunge acolo pentru ca nu a avut bani

Fiinta, la prima vedere ciudata, inventatorul prefera, in locul traiului comod, o viata agitata si plina de cautari. Acolo unde ceilalti nu vad nimic el descopera noul. Iar lumea mai face un pas. Din nefericire, de cele mai multe ori, eforturile lui nu sunt rasplatite asa cum ar trebui. Cu toate acestea, el continua sa caute… Despre conditia inventatorului in vremuri de tranzitie am discutat cu Rudolf Melnichi, director la Moldinvent.

Rep.: Ce reprezinta Moldinvent ?
R.M.: Institutul nostru este un centru de promovare si de implementare a inventiilor. A aparut pe 7 decembrie 1990 si a fost sprijinit, mai mult sau mai putin, de fostul Minister al Stiintei si Tehnologiei. In 1997 s-a transformat in societate comerciala, supervizata de Agentia Nationala pentru Stiinta si Tehnologie.
Rep. : Agentia va ajuta in vreun fel ?
R.M. : Nu prea. Fondurile sunt ca si inexistente. Din aceasta cauza, schema noastra de personal cuprinde doar un director si un contabil sef. Mai mult, pentru ca avem datorii la stat, orice suma de care dispunem este in pericol de a fi retinuta in contul acestor restante. Cu toate acestea mergem inainte.
Rep. : Care este relatia inventator-Moldinvent ?
R.M. : Orice inventator care doreste sa-si aplice realizarile in practica se poate adresa institutului nostru cu o cerere prin care solicita acest lucru. Nu este obligatoriu brevetul ci numai depunerea depozitului de acte la OSIM. Valabilitatea inventiei atrage dupa sine un contract cu o firma interesata. Daca o inventie nu este promovata, ea nu ramane decat o fila goala intr-un dosar.
Rep. : Ne puteti da cateva exemple de astfel de contracte ?
R.M. : Mai importante ar fi cele de care a beneficiat o firma de tevi din Roman: e vorba de niste prajini de foraj. Intreprinderea de Avioane din Bacau s-a ales cu un motor termic mai compact. Am colaborat si cu S.C. Electrica.
Rep. : Raman inventatorii in Romania sau cauta tari mai „calde”?
R.M. : Spre deosebire de alte categorii de specialisti, inventatorii se dovedesc cu adevarat niste patrioti. Cei mai multi lucreaza din placere astfel incat, chiar in lipsa unei remuneratii pe masura eforturilor lor, ei prefera sa ramana in tara.
Rep. : Cum este vazuta inventica romaneasca peste hotare ? Ramanem, in continuare, o tara de inventatori ?
R.M. : Daca ne referim strict la Moldinvent, ne putem lauda ca suntem printre cei mai buni. De pilda, anul trecut, pentru Salonul Mondial de Inventica de la Bruxelles am prezentat 39 de inventii din care au fost selectate 15, multe din ele recompensate cu medalii. Recunoasterea internationala vine si din faptul ca impreuna cu dl Nitescu am fost ales in juriul mondial. Din nefericire, din lipsa de bani, eu nu am putut ajunge acolo. Cat priveste Iasul, el ramane, de departe, cel mai important centru de inventica din Romania. Iar tara noastra, dupa locul 2 obtinut in 1998, s-a situat anul trecut pe locul 1 in lume. Se pare ca suntem cei mai buni.
Rep. : Cum se face, atunci, ca acest lucru nu se vede in economia romaneasca?
R.M. : Inventatorii raman in tara,dar nu acelasi lucru se poate spune si despre inventiile lor. Si nu pentru ca legislatia in vigoare permite vinderea lor in strainatate. Problema este alta. Pierdem o multime de inventii fara sa primim nimic in schimb, pentru ca nu avem bani ca sa platim taxele ce ar asigura protejarea lor printr-un brevet mondial. P.C.T., organismul care se ocupa de acest lucru, percepe o taxa de 6.000 $ per inventie. Cum noi nu detinem aceasta suma, la fiecare iesire in strainatate inventiile noastre raman neasigurate. E de ajuns ca o firma interesata sa rasfoiasca documentatia aferenta care este obligatorie pentru ca inventia sa apara intr-o alta tara. Aici pierdem noi.
Rep. : Ce sperante aveti pentru viitor ?
R.M.: Asteptam in anul 2000 un reviriment. A fost intocmit un plan de relansare a economiei care prevede un drum mai scurt intre cercetare si sectorul industrial. Programul Orizont 2000” va face loc unui program mai performant care vizeaza mecanisme flexibile de aplicare a inventiilor coroborate cu o crestere calitativa a serviciilor si produselor noi. Cat priveste competitiile la nivel inalt, vom participa, cu rezultate dintre cele mai bune, sunt sigur, la saloanele de inventica de la Geneva (aprilie ), Pittsburg (mai ) si din nou la Bruxelles.
Asadar intr-o tara in care cercetatorii fac greva iar inventatorul este sarac lipit pamantului nu ne ramane decat sa asteptam inventia de care avem cea mai mare nevoie : conducatori mai intelepti.loading...

Adauga un comentariu