Eveniment-Social

Inventica ieseana, recompensata cu marele premiu la salonul american de inventica de la Pittsburgh – FOTO

Publicat: 20 iun. 2012
Ultimele creatii tehnice ale inventatorilor ieseni, membri ai Forumului Inventatorilor Romani au fost premiate la marele Salon Mondial al Inventicii INPEX 2012 din SUA. Inventatorii romani au fost reprezentati de catre inginerul Andrei-Victor Sandu, coordonatorul Forumului Inventatorilor Romani (FIR) si al EUROINVENT-ului, care s-a intors cu trei mari premii. Acestea au fost obtinute la cea de-a 27-a editie a expozitiei de inventica, care a avut loc peste ocean, la Pittsburgh, intre 13 si 15 iunie. Singurul reprezentant al tarii noastre in marea competitie americana, a primit Marele premiuBest Invention of Europe” pentru grupul de inventii „Halocamere artificiale, generatoare de aerosoli salini uscati”, brevetate in Romania si Republica Moldova. 
Halocamerele artificiale elaborate in cadrul Scolii Doctorale de Stiinta Mediului de la Facultatea de Geografie-Geologie a Universitatii „Al. I. Cuza” au ca autori un grup de tineri doctoranzi, atat de la Cuza cat si de la Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi”, condusi de profesorii Ion Sandu, Marin Chiriazi si Tudor Lupascu, de la Institutul de Chimie al Academiei de Stiinte a Moldovei. 
Halocamerele artificiale de suprafata si subterane permit obtinerea solionilor uscati sau acvatati implicati in prevenirea si terapia unor boli ale aparatului cardio-respirator si pentru imbunatatirea performantelor umane ale sportivilor, copiilor si batranilor. Colectivul a realizat doua tipuri functionale de halocamere: statice si dinamice, cu climatizare controlata, ce permit realizarea unor nivele optime de concentratie in aerosoli salini, pe baza de saruri de sodiu, potasiu, calciu, magneziu si anioni iodura. 
Rezultatele obtinute in cadrul unor teze de doctorat, concretizate in sase lucrari ISI, 12 lucrari BDI si 8 brevete de inventii au permis realizarea unui grad de noutate absolut al inventiilor, fiind un pionierat in domeniu prin fundamentarea teoretica si tehnologica a „solionului” – o nanostructura muabila si dinamica cu incarcare superficiala negativa, ce permite realizarea ambientelor cu „aer curat” si dinamizarea mecanismelor de schimb la nivel pulmonar si celular. 
O alta inventie premiata este rodul colaborarii dintre FIR si Universitatea „Al.I.Cuza” Iasi, „hamul pentru tonifiere” care a primit Premiul Special de Excelenta INPEX, precum si Premiul Special al Asociatiei Coreene de Promovare a Inventiilor. Aceasta inventie avand ca primi autori pe profesorii Marius Neculaes si Marin Chiriazi de la Facultatea de Educatie Fizica si Sport are un grad de noutate deosebit, cu multiple utilizari in tonifiere si recuperare, fiind foarte apreciata la salon atat de juriu, cat si de vizitatori. La cele 360 de standuri de la INPEX 2012, una dintre cele mai mari expozitii americane si din lume de inventica, au fost prezentate peste 1.000 de inventii din toata lumea.
Adauga un comentariu