Magazin

Inventie ULUITOARE: O romanca a descoperit TESTUL care depisteaza CANCERUL in 6 minute

Publicat: 26 mart. 2014

O cercetatoare romanca a facut o descoperire uluitoare: testul care depisteaza cancerul in doar 6 minute. Inventia a primit multe premii si a fost prezentata la numeroase congrese, informeaza Romania TV. Acum ar trebui produsa in masa pentru a putea ajunge in cabinetele medicilor de familie. Aici insa lucrurile s-au impotmolit. Romania nu a gasit inca banii pentru solutia care ar salva multe vieti.

Doar de sase minute are nevoie testul pentru a depista cancerul. O descoperire pentru care cercetatoarea romanca a muncit mai bine de 12 ani.

Citeste si: Hotelul pentru bolnavii de cancer va prinde contur din luna mai

„Mi-am dorit in momentul in care am facut primii pasi in cercetare sa las ceva in urma”, a declarat Raluca Van Staden. Si a reusit. Inventia Ralucai Van Staden e pe cat de elaborata, pe atat de simplu de folosit.

„Dupa ce am pus proba de sange in masuratoare si am introdus setul de electrozi dam drumul la masuratoare”, spune cercetatoarea.

Importanta acestei descoperiri este incontestabila, iar productia testului in masa ar salva milioane de vieti.

Citeste si: Povestea incredibila a barbatului care s-a vindecat de cancer cu pietre pretioase

„Ar fi foarte important deoarece sunt foarte multi pacienti care se prezinta la consultatii cu tumori in stadii foarte avansate”, a precizat Camelia Gavan, doctorand chirurgie generala.

„85% din pacientii cu cancer de pancreas sunt depistati in forme tardive. Asta inseamna ca doar 15% pot beneficia in mod real de tratament chirurgical”, a explicat Narcis Ionescu, medic chirurg.

Dar statul roman nu poate sa sprijine descoperirea uluitoare a romancei pe care se bat toate tarile lumii. Cele cateva sute de mii de euro necesare pentru a produce testul in masa sunt deocamdata de negasit.

Citeste si: Asa arata dragostea adevarata! S-au ras in cap dupa ce prietena bolnava de cancer si-a pierdut parul

De exemplu, in Marea Britanie cei din industria farmaceutica investesc in cercetare 4,5 miliarde de euro. O situatie similara gasim si in Franta unde in fiecare an se investesc cam 4 miliarde de euro. Romania se afla insa la polul opus. In tara noastra merg pentru cercetare cam 30 de milioane de euro.

Dar Raluca nu renunta. Merge mai departe si spera ca in ciuda tuturor obstacolelor in cinci ani sa tina de mana primul pacient a carui viata a fost salvata de inventia ei.loading...

Adauga un comentariu