News Flash:

Investiții inutile în sistemul de termoficare? Fără căldură

2 August 2010
648 Vizualizari | 0 Comentarii
Deși s-au investit zeci de milioane de euro pentru racordarea centralelor termice la rețeaua de gaze naturale, autoritățile locale vasluiene vor să pună pe chituci sistemul centralizat de termoficare, închizand Termoprod SA. Această societate a fost înființată în urmă cu aproape două luni, pentru a furniza căldură în iarna 2010-2011. Autoritățile locale susțin că noua societate nu își justifică existența, atata timp cat jumătate dintre familiile ale căror apartamente sunt branșate la sistemul de termoficare nu mai vor căldura dacă nu este subvenționată.
Nu de aceeași părere este directorul noii societăți de termoficare. “Avem cel puțin 1.700 de familii care vor să semneze contractul cu noi și atata timp cat avem abonați, vom funcționa”

Autoritățile locale vasluiene vor să pună pe chituci sistemul centralizat de termoficare, deși au investit zeci de milioane de euro pentru racordarea centralelor termice la rețeaua de gaze naturale. Doar reconversia pe gaze a șapte centrale termice pe păcură și cărbuni a costat 27,92 milioane de dolari. Dacă acum două luni autoritățile locale erau hotărate să facă pe dracu-n patru pentru ca sistemul de termoficare să funcționeze, acum vor lase totul baltă, motivand că vasluienii refuză căldura în sistem centralizat dacă nu se acordă subvenții pentru încălzirea locuinței.
Potrivit reprezentanților Primăriei Vaslui, au fost chestionate 1.570 din cele 2.295 familii care au apartamentele branșate la sistemul de termoficare. Vasluienii au fost întrebați dacă vor să rezilieze contractul cu Termica și implicit să devină abonații societății Termprod (firmă aparținand Consiliului Local Vaslui, înființată acum două luni, care a preluat de la SC Termica SA tot patrimoniul funcțional) și dacă vor căldură în eventualitatea în care nu se mai acordă subvenții pentru încălzirea locuinței. Potrivit oficialilor primăriei, toți vasluienii chestionați au fost de acord să devină abonații noii societăți de termoficare, însă nu toți au fost de acord să primească agent termic nesubvenționat.
“In urma discuțiilor purtate cu cetățenii, a rezultat faptul că 1.100 nu vor să mai primească agent termic dacă nu se dau subvenții, pentru că nu au cu ce să plătească facturile. In aceste condiții, funcționarea societății Termprod, înființată în urmă cu două luni de către Consiliul Local Vaslui, cu scopul de a se ocupa de furnizarea agentului termic către populație, nu își justifică existența. La aceasta se ma adaugă și gradul de dispersie foarte mare al apartamentelor care vor să rămană branșate la rețeaua de termoficare, fiind vorba despre cate unul, maxim două pe cate o scară de bloc. In astfel de condiții, pierderile de pe rețea ar fi mari, iar societatea de termoficare nu ar putea să recupereze contravaloarea producției pe care ar urma să o facă”, a declarat Valeriu Caragață, viceprimarul municipiului Vaslui.
(Sursa - Obiectiv)
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.4082 (s) | 22 queries | Mysql time :0.284754 (s)