Stiri medicale

Investigatiile care scot la lumina problemele inimii

Publicat: 14 ian. 2011

Angina pectorala, cardiopatia ischemica, infarctul… sunt doar cateva dintre bolile care pot afecta inima. Pentru depistarea bolilor cardiovasculare, avem la dispozitie cateva investigatii.

Investigatii neinvazive

1. Electrocardiograma

Cea mai raspandita boala a inimii este cardiopatia ischemica, dar deseori oamenii fac greseala de a o trata ca pe o banalitate. Prima testare a inimii se face prin electrocardiograma (EKG). Daca EKG arata modificari ale inimii, diagnosticul e mai precis si nu sunt necesare alte teste.

Daca insa electrocardiograma este normala, dar simptomele sunt prezente se cer alte investigatii pentru diagnosticul de cardiopatie ischemica. Pacientul este pus sa mearga pe un covor rulant sau sa pedaleze pe o bicicleta medicala, EKG-ul fiind de efort.

2. Ecocardiografia

Daca nici EKG-ul la efort progresiv nu stabileste diagnosticul se face o ecografie a inimii. Ecocardiografia arata contractiile muschiului inimii si modificarile, indicand ca in acea zona nu ajunge destul oxigen sau este o mica cicatrice. 

3. Scintigrafia

Aceasta arata daca un anume teritoriu al inimii traieste cu adevarat, daca vasul ce aduce sangele este complet infundat si atunci se realizeaza un baypass, acea ocolire cu ajutorul altui vas montat in paralel cu portiunea infundata a coronarelor.

4. RMN

Investigatia cu rezonanta magnetica nucleara (RMN) ofera o imagine tridimensionala a vaselor coronare, si astfel putem depista mai usor daca exista ingustari sau placi de calcar. Si tomografia cardiaca cu multe sectiuni pe minut arata anatomia vaselor coronare.

10 alimente care fac bine inimii  

Investigatii invazive

1. Coronarografia.

Este o metoda invaziva care reprezinta cea mai fidela imagine a anatomiei coronare, dar si a contractiilor ventriculelor.

Printr-o sonda introdusa in sistemul circulator se inoculeaza o substanta de contrast si pe monitor apare ca un arbore tot sistemul de vase. Prin coronarografie se vede exact care vase sunt ingustate sau infundate. Un alt avantaj important este ca in timpul coronarografiei se poate face si o interventie. Un balonas din capatul sondei se umfla si sparge cheagul, iar la locul respectiv se implanteaza un stent, un fel fel de armatura care tine largita artera. 

Citeste si: 

Magneziul te fereste de bolile cardiace 

Remediu cu nuci pentru bolnavii de inima  loading...

Adauga un comentariu