Mama si copilul

Investigatiile inainte de a ramane insarcinata sunt vitale. Vezi cum influenteaza sarcina un cancer nedepistat

Publicat: 25 feb. 2016
7

Va propuneti sa ramaneti insarcinata? Ginecologii va recomanda analize generale de sange, dar si cateva care ar putea avea impact asupra viitoarei sarcinii. Inainte insa, este extrem de important sa va verificati integritatea aparatului genital si a glandelor mamare. Acestea vor trece prin schimbari majore nu doar pe parcursul celor noua luni, ci vreme de aproximativ doi ani.

Analize obligatorii inainte de sarcina

Imunitatea scade
„Sarcina in sine este numai pe jumatate cunoscuta de organismul care o accepta, jumatate din materialul genetic provine de la alt individ, iar sistemul imunitar coboara garda”, a declarat Petre Bratila, medic primar ginecolog, pentru emisiunea „Ce se intampla doctore?”.

Odata ce apare sarcina, sistemul imuntar al mamei e proiectat sa fie mai slab. Altfel ar actiona direct asupra sarcinii si nu i-ar permite dezvoltarea. Este unul dintre motive pentru care, inainte de a va gandi la un bebelus, aveti nevoie de investigatii globale care va privesc propriul organism. Exact cum fac sportivii de performanta. Pe de alta parte, ajutorul medicamentos, odata ce apare sarcina, e ultra-limitat.

Sarcina si cancerul
Aparatul genital feminin si glandele mamare sunt primele care au nevoie de investigatii amanuntite. Pe langa investigatiile genitale sunt necesare analizele generale de sange si urina si cele care detecteza virusurile HIV si virusurile hepatitice B si C.

„Referindu-ne strict la patologia genitala si a sanului, femeia trebuie stie ca este sanatoasa pentru ca infectiile genitale pot sa duca la pierderea sarcinii. Nu in ultimul rand trebuie sa stie daca nu cumva exista patologie maligna la nivelul sanului sau genital. Imunitatea scazuta pentru cancer inseamna o progresie mai rapida, pentru ca organismul nu lupta impotriva cancerului pentru ca ar insemna sa lupte si impotriva sarcinii”, sustine Ioan Stoian, medic primar ginecolog.

Tocmai pentru ca nu exista rutina pentru investigatii cand programati o sarcina, medicii constata, la gravide, patologie grava in special la nivelul colului uterin.

Doar fazele incipente ale cancerului de col uterin se pot rezolva prin inteventii minim invazive, cu pastrarea sarcinii. In Romania, sunt deja cateva cazuri operate. Sarcina a decurs normal, pana la termen.

O romanca diagnosticata cu cancer de col uterin a nascut o fetita sanatoasa. Este al doile caz din lume de acest gen

„Riscul de recidiva in aceste cazuri operate este egal cu cel care se intalneste in situatiile in care intreg aparatul genital este extirpat. Riscul este foarte mic, insa totul depinde de cat de repede a fost descoperita boala”, a completa dr. Bratila.

Adauga un comentariu