Actualitate

Investitie bomba in cel mai aglomerat cartier din Iasi. Proprietarul va baga peste doua milioane de euro intr-un imobil din zona – FOTO

Publicat: 20 mart. 2019

@ O cladire ridicata in urma cu mai bine de trei decenii intr-o zona intens populata din oras va fi transformata din temelii @ Cladirea a fost exploatata ani la rand de un fost parlamentar si folosita ca o crasma @ Noul proprietar va investi cateva milioane de euro pentru a moderniza imobilul in totalitate   

Dupa ani de asteptare, o cladire aflata intr-o zona intens populata a Iasului va trece printr-o transformare majora. Cladirea a fost administrata in ultimii ani de un fost parlamentar al Iasului, fiind folosita drept crasma sau loc de adunari electorale. Dupa ani de tergiversari si procese, Cinematograful "Dacia", din cartierul Alexandru cel Bun, cel mai populat cartier al Iasului, va fi refacut in totalitate.

Cladirea a intrat in patrimoniul municipalitatii dupa un proces de lunga durata cu Regia Autonoma de Distributie si Exploatare a Filmelor RomâniaFilm (RADEF).

In ultimii ani, cladirea era administrata de firma fostului deputat Daniel Oajdea, acolo functionand un local. Acesta nu s-a ocupat insa si de intretinerea imobilului, iar ulterior a fost evacuat de tot de noul proprietar, Primaria Iasi. In ultimele luni, municipalitatea a demarat procedurile de reabilitare ale cladirii, tocmai pentru a o putea reda marelui public.

De altfel, autoritatile iesene au aratat ca noul Ateneu al copiilor, asa cum va fi cunoscut Cinematograful "Dacia", va avea o sala de 400 locuri, imobilul urmand a fi destinat spectacolelor si filmelor pentru cei mici. Investitia totala se va ridica la circa 11 milioane lei (2,2 milioane euro). Pentru constructii si instalatii se vor aloca 3,7 milioane lei, iar 5,8 milioane lei pentru utilaje, echipamente tehnologice si functionale care necesita montaj.

"Cladirea a adapostit inca de la inceput functiunea de cinematograf, impreuna cu activitatile anexe: spatiu de primire, grupuri sanitare, spatii tehnice. Cinematograful «Dacia» a fost proiectat in perioada 1978-1984 si construit in anii 1984-1987, avand o suprafata construita de 847 mp, regimul de inaltime fiind parter-etaj. Prin intermediul proiectului se propune amenajarea unor spatii pentru recuzita si pentru actori, precum si reabilitarea, modernizarea si dotarea cladirii pentru a respecta standardele si cerintele actuale, inclusiv realizarea unei rezerve de apa in conformitate cu legislatia si normativele in vigoare. Este necesara o marire a scenei prin demolarea unui perete din fundal si construirea unor cabine pentru recuzita si actori", se arata in documentatia proiectului.

Citeste si:  In sfarsit. Primaria poate executa silit RADEF pentru cinematografele din Iasi

Reabilitatea Cinema "Dacia" nu este singurul proiect al municipalitatii. Prin Ateneul Iasi, institutia care administreaza aceste imobile, se urmareste si o reabilitare completa a cladirii Cinema "Victoria", o alta cladire impozanta din zona Piata Unirii. "La Cinematograful «Victoria», dupa lungi cautari si ganduri, am ajuns la o concluzie comuna cu proprietarul, respectiv Primaria municipiului Iasi. Vom investi o suma destul de serioasa, undeva la 200 mii euro, pentru reabilitare si aducerea intr-o stare de normalitate. Nu va fi nimic vizionar, ci doar normal acolo. Vom schimba acoperisul pentru a nu mai avea infiltratii. Acestea fac cel mai mult rau la acel cinematograf, vom repara tot ceea ce inseamna tencuiala, vom rascheta parchetul, vom incerca sa aducem o scena mobila, asa cum se intampla la Sarbatorile Iasului, pentru spectacole mari. Vom putea beneficia de acel sistem de cinema de exterior, pe care noi l-am cumparat anul trecut. Dar fiindca Cinema «Victoria» este atat de mare, vom putea folosi acest sistem si la interior, fiindca distanta ne va permite. Speram sa reusim sa pregatim aceasta sala pentru sezonul de inchirieri, de evenimente cultural- educationale din septembrie- decembrie. Speram ca la inceput de septembrie sa reintroducem Cinematograful «Victoria» in circuitul cultural", a aratat Andrei Apreotesei, managerului Ateneului Tatarasi.

Citeste si:  S-a DECIS! Ce se va intampla cu cinematografele de stat din Iasi – GALERIE FOTO, VIDEO

O noua cladire pe strada Lapusneanu

In schimb, lucrurile se vor schimba radical in cazul Cinematografului Tineretului de pa strada Lapusneanu. Afectat de un puternic incendiu in 2014, imobilul a ajuns o adevarata ruina. In aceste conditii, sefii primariei au decis sa darame ce a mai ramas din cladire, pe locul acesteia urmand a fi reconstruita Beraria Bragadiru, una din cele mai frumoase cladiri iesene din perioada interbelica. De altfel, in zilele urmatoare, consilierii locali vor decide demolarea structurii ramase, proiectul cazand in sarcina Citadin SA si Salubris SA.

"Directia Judeteana pentru Cultura si-a dat intr-un final avizul pentru demolarea fostului Cinematograf Tineretului. De altfel, aceasta este si concluzia expertizei care s-a realizat acolo. De obicei, cand se face o expertiza, se da o solutie minimala si una maximala. Acolo a fost o solutie unica pentru ca nu mai ai ce sa salvezi. Ne bucuram pentru ca se face ceva acolo, nu este un monument istoric, nu este o capodopera arhitecturala. Este o cladire construita dupa al Doilea Razboi Mondial, care si-a pierdut functionalitatea si care reprezinta un real pericol pentru toti cei din zona. Cinematograful nu va fi doar demolat si atat. Cinematograful de exterior a fost achizitionat anul trecut, urmand ca intr-un termen de un an, doi sau trei, sa se inceapa procedurie pentru reconstruirea Coloseului Bragadiru, celebra si frumoasa cladire ce se afla de fapt acolo in perioada interbelica si care ne aduce aminte de aerul aristocratic si de zona de promenada de alta data a strazii Lapusneanu", a mai spus managerul Ateneului iesean. Acesta a mai mentionat si situatia Cinematografului "Trianon", fostul "Republica". Acesta va fi modernizat in totalitate, proiectul urmand a fi demarat in lunile urmatoare.
Comentarii
Adauga un comentariu