Actualitate

Investitie colosala la marginea Iasului. Peste 100 de milioane de euro pentru transformarea totala a Aeroportului. Iata cum va arata noua aerogara

Publicat: 22 apr. 2019
1

@ Se pregateste o investitie majora intr-unul din cele mai importante obiective din zona municipiului Iasi @ Intreg proiectul ar urma sa fie facut cu fonduri europene, valoarea acestuia fiind de 125 milioane euro @ Aeroportul International Iasi va fi modernizat in totalitate, procedura urmand a fi facuta in mai multe etape succesive  

Dupa mai multi ani de asteptare, la marginea municipiului Iasi ar urma sa apara un proiect major care poate schimba in totalitate orasul. Investitia preconizata in acest proiect este una uriasa, la mijloc fiind vorba de peste 125 milioane de euro. Autoritatile judetene au demarat procedura de modernizare a Aeroportului International Iasi, proiect care va fi facut in doua etape.

Conform documentatiei, primele doua etape vizeaza initierea unui masterplan integrat si a studiului de fezabilitate in valoare de 4 milioane lei (851.064 euro cu TVA), costuri suportate integral de R.A. Aeroportul Iasi din fondul de dezvoltare. Termenul de finalizare a fost estimat la 31 decembrie 2019. Ce inseamna aceasta prima etapa? Aeroportul va intocmi un masterplan legat de dezvoltarea infrastructurii aeroportuare pentru perioada 2019-2030.

"Masterplanul va oferi baza si pentru proiectele ce vor fi implementate dupa anul 2020, desi natura precisa a programelor de finantare dupa momentul 2020 nu este inca definita. Avand in vedere ca in cadrul Regiei, in decursul timpului au fost realizate mai multe studii de dezvoltare ale Aeroportului Iasi, bazate pe diferite viziuni si politici de conjunctura si fara a fi articulate de un plan coordonator tip Master Plan, se vor avea in vedere la analiza optiunilor de dezvoltare economica documentatiile tehnice si lucrarile realizate anterior la Aeroportul Iasi", se arata in proiectul de dezvoltare al R.A. Aeroportul Iasi.

Cea de a doua etapa initiata de cei de la aeroport vizeaza intocmirea unui studiu de fezabilitate. In documentatia inaintata de R.A. Aeroportul Iasi, noul SF ar urma sa cuprinda un terminal pasageri modular ce poate procesa 1.660 pasageri pe ora, o platforma parcare aeronave (min. 60.000mp), o cale de rulare (min. 40.000mp), un turn control (min 400 mp amprenta la sol), un terminal cargo (min. 1.500 mp), dar si extinderea pistei de decolare-aterizare (min. 300m), o parcare auto (min. 3.000 de locuri de parcare), dar si un drum acces terminal min. clasa tehnica II – intermodal si sistemul de balizaj CAT III.

Proiectul studiului de fezabilitate mai cuprinde si cateva obiective secundare. Printre acestea se numara un post turn control, cladire energetica, gospodarie de apa, canalizare pluviala, dar si alte dotari din zona aerogarii iesene. "Obiectivele enumerate mai sus nu au un caracter limitativ si vor fi dimensionate corespunzator necesitatilor aeroportului. Astfel, daca in cadrul studiului Master Plan Integrat si a Studiului de Fezabilitate vor fi identificate si alte objective de investitii, acestea vor fi introduse in obiectivul general privind dezvoltarea Aeroportului International Iasi. Aceasta etapa se va finaliza prin aprobarea indicatorilor tehnico-economici in cadrul Comisiei Tehnico-Economice a Consiliului Judetean Iasi si va sta la baza etapei urmatoare", se mai arata in documentatie.

Citeste si: Bomba. Surpriza de proportii pentru pasagerii Aeroportului Iasi. Planul a fost schitat inca de acum ceva vreme

Trei ani pentru executia lucrarilor

Cei de la aeroport au facut o serie de estimari legate de costuri, valoarea acestora ajungand la circa 125 de milioane de euro. Estimarile arata ca noul terminal de pasageri ar costa circa 48,5 milioane euro, in vreme ce platforma de parcare aeronave si extinderea caii de rulare ar ajunge la 27 milioane euro. Noul turn de control ar costa, conform documentatiei, circa 3 milioane euro, iar terminalul cargo, atat de necesar la aerogara, ar ajunge la 7,2 milioane euro. Extinderea pistei de decolare si aterizare cu 300 metri ar costa 5 milioane euro, iar parcarea auto si extinderea drumului de acces catre terminal ar ajunge la 7,5 milioane euro.

Totodata, balizajul ar ajunge la aproape 11 milioane euro. Suma necesara acestor investitii ar fi de 109 milioane euro. Alte 15,7 milioane euro ar ajunge obiectivele secundare enumerate in cadrul studiului de fezabilitate ce va fi facut in perioada urmatoare de R.A. Aeroportul International Iasi. Cei de la aerogara au dat asigurari ca termenul de finalizare al proiectului ar fi de 36 luni de la aprobarea cererii de finantare cu demararea procedurilor in trimestrul I al anului 2020.

Citeste si: Noi pasi pentru dezvoltarea Aeroportului Iasi. Se redeschide Terminalul T1. Fonduri europene pentru platforma de avioane

"Proiectul propus se incadreaza in obiectivul general al Consiliului Judetean Iasi de sprijinire si promovare a unei dezvoltari economice si sociale echilibrate prin imbunatatirea infrastructurii si mediului de afaceri. De asemenea, finantarea activitatii de dezvoltare a aeroportului se incadreaza in Programul Operational Infrastructura Mare (POIM 2014-2020), infrastructura de transport: Axa Prioritara 2 – Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil si eficient. In cazul in care executia lucrarilor necesita decalarea pragului de operare a pistei de aterizare/decolare, antreprenorul va intocmi procedurile de zbor cu prag decalat, procedura care va fi avizata de AACR", se mai arata in documentatia respectiva.

Comentarii
Adauga un comentariu