Economic Local

Investitie de 130 milioane euro in gazoductul Iasi – Ungheni. Cand vor incepe lucrarile

Publicat: 20 sept. 2017
1

A fost emisa autorizatia de construire pentru gazoductul Iasi – Ungheni, care se refera la conductele de transport a gazelor naturale pe traseul Gherasti-Letcani si Gherasti – Onesti.

Citeste si : Lucrarile de extindere la reteaua de termoficare a Iasului urmeaza sa inceapa

Autorizatia emisa de Ministerul Energiei se refera la punerea in functiune a doua conducte cu o lungime totala de 169 kilometri intre Iasi si Ungheni (Rep. Moldova). Constructia efectiva a conductelor ar urma sa inceapa in anul 2018 si, conform estimarilor, instalatia ar urma sa fie pusa in functiune incepand cu anul 2019.

Citeste si : Iata ce companie va transporta gaze prin conducta Iasi – Ungheni

Concret, proiectul urmareste constructia tronsonului Onesti-Gherasti (cu o lungime de 104 kilometri) si realizarea conductei Gherasti-Letcani (cu o lungime de 65 kilometri). Investitia este estimata la 131 milioane de euro, din care circa o treime reprezinta fonduri europene nerambursabile. Pe lânga asta, proiectul prevede si construirea unor statii de comprimare la Onesti si Gherasti.

Beneficiar al acestei investitii ar urma sa fie compania nationala Transgaz. Conducta de gaze dintre România si Republica Moldova va putea transporta între 1,5 si 2 miliarde metri cubi pe an, peste nivelul actual al importurilor de gaze rusesti ale Republicii Moldova. Compania de stat Vestmoldtransgaz din Republica Moldova ar urma sa asigure transportul gazelor naturale prin intermediul gazoductului Iasi-Ungheni.

Citeste si : Iesenii se rebranseaza la sistemul centralizat de incalzire: Contorizarea individuala atrage tot mai multi clienti – GALERIE FOTO, VIDEO

Un tronson al gazoductului respectiv a fost inaugurat in vara anului 2014, iar contractul de livrare a gazului din Romania a fost semnat la 22 decembrie 2014 de catre autoritatile din cele doua state. Prin realizarea noului proiect se completeaza conductele existente în vederea cresterii capacitatii de transport al gazelor în special în perioada de iarna.

Adauga un comentariu