Local

Investiție de aproximativ 100 de milioane de euro, la CET Holboca: „Ar trebui să trecem la arderea pe gaz!”

Publicat: 22 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Investiție de aproximativ 100 de milioane de euro la CET Holboca Ar trebui să trecem la arderea pe gaz
CET Holboca ar trebui să treacă de la arderea cărbunelui, la arderea gazului

La CET Holboca se dorește a se face o investiție de aproximativ 100 de milioane de euro, referitoare la tipul de combustibil ars pentru a le furniza căldură ieșenilor. Directorul general al Termo-Service susține că, dacă Primăria Iași decide să meargă mai departe cu serviciul centralizat de termoficare sub tutela ei, va trebui făcută o modernizare majoră. Se va trece la arderea gazului, în loc de cărbune

O investiție importantă, de aproximativ 100 de milioane de euro, ar trebui să fie făcută la CET Holboca. Directorul general al Termo-Service SA, Alin Aivănoaie, susține că este momentul să se treacă de la arderea cărbunelui, la arderea gazului, pentru a le furniza căldură ieșenilor. Dar decizia acestei modernizări îi poate aparține doar Primăriei Municipiului Iași. Totul depinde dacă Primăria hotărăște să păstreze sistemul de termoficare sub tutela ei. În acest caz, investiția urmează să fie făcută din banii de la buget și din fonduri europene. În caz contrar, ar trebui scos la licitație sistemul centralizat de termoficare către un operator privat, care să își asume investiția.

„Un prim aspect și, consider eu, cel mai important lucru ar fi acela că Primăria trebuie să analizeze situația în care va continua cu acest serviciu în subordinea ei sau îl va externaliza, așa cum a fost făcut și în cazul fostului operator. Este important să se ia o hotărâre, pentru că, de aici, decurge următoarea investiție, de aproximativ 100 de milioane de euro. Aceasta se impune a fi făcută în regim de urgență. Dacă Primaria ia decizia de a păstra acest serviciu, este necesară o investiție de trecere a arderii de pe cărbuni, către arderea pe gaz la CET Holboca. Investițiile se impun pentru a se evita situațiile care tot apar din punct de vedere al condițiilor legislative ce privesc Uniunea Europeană”, a declarat Alin Aivănoaie, directorul general al Termo-Service SA.

Blocurile nou-construite vor fi branșate la sistemul de termoficare centralizat

Orice dezvoltator imobiliar este obligat să opteze pentru branșarea apartamentelor și a spațiilor locative nou-construite la sistemul de termoficare centralizat. Ministrul Mediului le-a transmis tuturor constructorilor de spații locative și apartamente să se conecteze la un sistem de termoficare centralizat.

„Există un ordin al ministrului Mediului, care le-a propus tuturor constructorilor de apartamente sau spații locative să conecteze noile imobile la un sistem centralizat. Altă variantă este asigurarea, printr-o centrală de cvartal, a evitării instalării acelor centrale de apartament. Tocmai de aceea vă spuneam că mesajele Uniunii Europene, tocmai din 2020, sunt clare și fac referire la evitarea și eliminarea pe parcursul următorilor 5 – 10 ani a acestor centrale de apartament. De aceea, inclusiv România trebuie să se alinieze la măsurile stabilite la nivelul UE. Există chiar o comunicare a ministrului Mediului către toții constructorii de spații locative și apartamente să se branșeze la sistemul centralizat”, a adăugat Alin Aivănoaie.

Mulți ieșeni s-au reconectat înaintea investiției de aproximativ 100 de milioane de euro

Înainte de sezonul rece, cererile pentru rebranșarea locuinței la sistemul centralizat de termoficare au depășit solicitările pentru deconectare. Ceea ce înseamnă că unii ieșeni au început să renunțe încet-încet la centralele de apartament.

„Nimeni nu poate să se branșeze sau debranșeze de la sistemul centralizat în timpul în care se furnizează energie termică. Deci, vorbim strict despre perioada de dinaintea sezonului rece. Înainte de sezon, ponderea solicitării cu privire la reconectare a fost mult mai mare față de ponderea deconectării. Asta, pentru că existau acele zvonuri că gazele și electricitatea se vor scumpi cu până la 35 la sută. Iar cei chibzuiți au solicitat reconectarea la sistemul centralizat. Facturile pentru căldura plătită de asociațiile de locatari nu au fost deloc mari”, a mai spus directorul general al Termo-Service SA.

Alin Aivănoaie a tratat pe larg subiectul investiției de aproximativ 100 de milioane de euro care ar putea fi făcută la CET Holboca în cadrul unei emisiuni din studioul BZI Live.

Adauga un comentariu