Local

Investiție masivă în cel mai mare spital de la marginea Iașului. Circa 3,5 milioane de euro pentru noul Institut de Boli Cardiovasculare din comuna Miroslava

Publicat: 09 ian. 2021
Terenul din comuna Miroslava unde va fi construit Institutul Regional de Cardiologie Iași
CJ Iași va aloca primele fonduri pentru noul Institut Regional de Medicină Cardiovasculară Iași

Consiliul Județean a făcut primii pași pentru realizarea proiectului privind Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară Iași. La începutul săptămânii viitoare, plenul CJ va analiza o serie de proiecte de hotărâre privind alocarea de fonduri legate de studiile pentru institut. Obiectivul va fi ridicat în comuna Miroslava, pe un teren aflat în apropierea municipiului Iași

Circa 17,1 milioane de lei (3,5 milioane euro) într-o primă etapă pentru construcția unui mare spital în zona Iașului. Consiliul Județean Iași a fost convocat luni, 11 ianuarie 2021, pentru a dezbate o serie de proiecte legate de Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară Iași, unitate care va fi construită pe un teren de 12 hectare din satul Uricani, comuna Miroslava. Proiectul a fost asumat de CJ Iași, instituția făcând deja un protocol cu localitatea Miroslava pentru a putea prelua în administrare terenul respectiv.

Institut Regional de Medicină Cardiovasculară la Iași. Iată detaliile proiectului

Un proiect de hotărâre ce va fi discutat de plenul CJ Iași vizează demararea documentațiilor pentru realizarea primelor studii la unitatea medicală.

„Se va discuta un proiect de hotărâre privind aprobarea realizării obiectivului de investiții privind construirea și dotarea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară Iași. Se va mai discuta și despre o notă conceptuală, despre tema de proiectare, precum și valorea estimată pentru realizarea documentațiilor tehnico-economice pe faze de proiectare”, au menționat reprezentanții Consiliului Județean Iași.

Cele 17,1 milioane de lei cuprind realizarea documentațiilor tehnico-economice etapa I (a studiului de prefezabilitate, studii de teren, raport privind impactul asupra mediului, alte studii specifice).

Proiect aprobat în 2020. Planul pentru construirea Institutului Inimii din Iași

Poiectul pentru un nou Institut de Boli Cardiovasculare a prins contur în ultima perioadă. Institutul va fi situat în mai multe corpuri de clădire separate, dar unite prin diferite forme de comunicare. Spațiile tehnice vor fi în afara unității, fiind prevăzute cu mijloace de transport, de comunicare, urmând a fi integral digitalizate. Proiectul a fost inițiat de către forul județean, în colaborare cu Ministerul Sănătății, comuna Miroslava și conducerea Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George. I.M. Georgescu” din Copou.

„Spre finalul anului 2020 am făcut pași importanți în dezvoltarea unui obiectiv de infrastructură medicală esențial pentru județul Iași și întreaga regiune a Moldovei. Am semnat protocolul de asociere pentru construirea Institutului Regional de Boli Cardiovasculare Iași. Această investiție de 300 de milioane de euro rămâne o prioritate a dezvoltării strategice a județului Iași. De aceea, am convocat Consiliul Județean în ședință extraordinară, având pe ordinea de zi 3 proiecte de hotărâre importante privind demararea primelor etape de implementare”, a menționat Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Teren cedat la Miroslava pentru Institutul de Boli Cardiovasculare

Institutul de Boli Cardiovasculare din zona Copou a fost afectat de un incendiu puternic în aprilie 2018. În urma incendiului au fost afectate etajele superioare ale clădirii, pagubele fiind de peste 10 milioane de lei. Astfel, în ultimii ani s-a luat în calcul ca Institutul să funcționeze într-o altă zonă din Iași. S-a ajuns la terenul din satul Uricani, comuna Miroslava. În urmă cu câteva săptămâni, reprezentanții Guvernului României au fost la Miroslava pentru a evalua situația, alături de prof.dr. Grigore Tinică, managerul Institutului. Actualul Institut de Boli Cardiovasculare din Iași funcționează cu o capacitate de 40 la sută, numărul de intervenții scăzând în urma incendiului izbucnit în urmă cu doi ani.
Adauga un comentariu