Eveniment-Social

Investitie uriasa la Universitatea ”’Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, 20 de milioane de euro in cercetarea sustenabila! Ce spune rectorul UAIC, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei – GALERIE FOTO,VIDEO

Publicat: 17 ian. 2019

Universitatea Alexandru Ioan Cuza” din Iasi a depus spre evaluare catre Agentia pentru Dezvoltare Regionala NordEst proiectul „Centru de cercetare cu tehnici integrate pentru investigarea aerosolilor atmosferici in Romania – RECENT-AIR”.  Depunerea proiectului s-a realizat in cadrul unei intalniri la care au participat prof. univ. dr. Mihaela Onofrei – ordonator de credite al UAIC, Mihai Chirica – Primarul Municipiului Iasi, prorectorii prof. univ. dr. Corneliu Iatu si prof. univ. dr. Henri Luchian, studentul Tudor Mugurel Aursulesei – reprezentant al studentilor in Biroul Senatului UAIC dar si membrii echipei de coordonare a proiectului: prof. univ. dr. Cecilia Arsene si prof. univ. dr. Romeo-Iulian Olariu, de la Facultatea de Chimie si conf. univ. dr. Silviu Octavian Gurlui, de la Facultatea de Fizica.

Proiectul RECENT-AIR isi propune sa aduca contributii semnificative la dezvoltarea unei noi infrastructuri de cercetare, care sa permita deschiderea unor noi directii de cercetare legate de aerosolii atmosferici, o problema de interes major la nivel European si chiar mondial, in contextul efectelor negative exercitate de acestia asupra climei/modificarilor climatice, calitatii mediului si starii de sanatate a oamenilor. Bugetul total al proiectului este de 19.371.720 euro, cu TVA.

„Acest proiect este o premiera pentru Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, e prima data cand depunem un proiect de cercetare cu o valoare atat de mare. Ne-am dorit sa avem alaturi de noi Primaria Municipiului Iasi la depunerea proiectului, in virtutea bunei colaborari pe care o avem dar si pentru ca subiectul proiectului este de maxim interes pentru comunitatea ieseana.” – prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, ordonator de credite al UAIC

In cadrul proiectului RECENT-AIR, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi intentioneaza sa amenajeze 10 laboratoare de cercetare care sa permita studiul in profunzime a aerosolilor atmosferici, a factorilor care contribuie la formarea lor si abundenta acestora in atmosfera din 5 zone geografice distincte din Romania. Proiectul presupune amenajarea a sase laboratoare intr-un mediu urban poluat (Iasi), unul in mediu rural (Madarjac), unul in mediu montan nepoluat (Rarau), unul in mediu marin (Agigea) si unul in mediu montan cu risc seismic si vulcanologic (Tulnici), in cladiri ce apartin deja Universitatii. Suplimentar, sunt prevazute in proiect doua laboratoare mobile: un laborator mobil pentru cercetare directa in timp real a atmosferei si un laborator mobil dotat cu aparatura, instrumente si echipamente pentru testarea calitatii aerului in diverse areale.

Tot in cadrul aceleiasi intalniri, care a avut loc in Rectoratul UAIC, s-a semnat si un contract de comodat intre Primaria Municipiului Iasi si Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, prin care Primaria acorda Universitatii dreptul de a folosi, cu titlu gratuit, terenul pe care este amplasat corpul R (fosta cladire Romtelecom).



loading...

Adauga un comentariu