News Flash:

Investitii europene de 80 milioane Euro

9 Februarie 2007
981 Vizualizari | 0 Comentarii
• Cele mai multe dintre investitiile facute in ultimii ani de procesatorii de alimente din toate domeniile, carne pasare, vita sau porc, lactate sau de catre agricultori au vizat accesarea unei finantari nerambursabile prin SAPARD • Multe dintre firmele care au accesat fondurile de preaderare au deja planuri sa mai obtina finantari si din fondurile structurale


Procesatorii de alimente si agricultorii ieseni au facut in ultimii ani investitii uriase pentru dezvoltarea afacerilor. Cele mai multe dintre investitii au vizat accesarea fondurilor europene pentru dezvoltarea agriculturii - Programul SAPARD. Proiectele iesenilor prin acest program se ridica la aproape 80 milioane Euro, din care fiecare firma a venit cu parte de cofinantare de 50 la suma din suma totala a cheltuielilor eligibile. Cele mai multe proiecte care au obtinut finantare SAPARD au fost pe Masurile 1.1 - Investitii in exploatatii agricole, si 3.4 - Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative. "Fondurile SAPARD au fost o deschidere de drum spre fondurile structurale care vor fi mult mai mari decat acestea. Dupa parerea mea, acestea au fost ca o caramida la temelia dezvoltarii, in contextul integrarii in Uniunea Europeana", a spus Liviu Bulgaru, director la Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit. Iesenii au solicitat finantari intre sase mii Euro - pentru infiintare plantatie pomicola sau stupini si pana la patru milioane Euro, suma maxima pe care o poate atinge un proiect prin care se solicita fonduri SAPARD. Firmele care au solicitat plafonul maxim sunt SC AviTop SA Razboieni, pentru modernizarea abatorului de pasari, SC Kosarom SA pentru modernizarea si extinderea abatorului de porcine al fabricii de procesare a carnii si SC Avicola SA Targu Frumos pentru modernizarea abatorului de pasari.

Fondurile structurale

Multe dintre firmele care au accesat fondurile de preaderare deja au planuri sa mai obtina finantari si din fondurile structurale. "Am obtinut finantare SAPARD, un proiect de 300 mii Euro pentru achizitie de utilaje agricole. Ceea ce m-a deranjat a fost birocratia foarte mare din sistem, foarte multe hartii, iar bancile creditoare cereau numai garantii imobiliare. Acum am planuri de investitii de aproximativ un milion Euro pentru construirea unui sistem de irigatii si a unor depozite pentru produse. Vreau ca o parte din acesti bani sa-i obtin prin fondurile structurale si sper sa fie mai usor decat a fost cu fondurile de preaderare", a spus Viorel Stan, administrator al SC Prest Serv Impex SRL, firma care a luat in arenda terenuri agricole in comuna ieseana Victoria. Agentii economici care activeaza in domeniul viticol vor ca firmele proprii sa se ridice la cele mai inalte standarde. Si pentru ca investitiile sunt foarte ridicate, o finantare nerambursabila este binevenita. Daca o parte dintre viticultori au luat deja contact cu modul de acordare a banilor europeni, unii sunt hotarati sa recupereze "handicapul" si nu vor sa piarda finantarile structurale. "Finantare SAPARD nu am obtinut, dar suntem interesati sa accesam fondurile structurale. Deocamdata nu se stie ce investitii vor fi eligibile sau care este partea de cofinantare. Noi avem planuri de modernizare a combinatului si a culturilor de vita de vie. Pentru aceste modernizari vom trebui sa investim aproximativ patru mii Euro, speram ca o parte din fonduri sa fie europene", a spus Daniel Panaite, presedintele Consiliului De Administratie de la SC Bucium SA.Noi unitati mari

Fondurile SAPARD nu au fost folosite numai pentru modernizarea unitatilor deja existente sau pentru infiintarea unor firme mici. Unul dintre cele mai importante proiecte SAPARD este cel al Grupului de firme La Dorna care a ajutat construirea unor Euroferme moderne in ma multe judete din tara. Practic, o persoana accesa fondurile SAPARD, iar pentru partea de cofinantare primea anumite avantaje de la La Dorna. In schimb, semna cu Grupul un contract prin care se obliga sa furnizeze o anumita cantitate de lapte pentru La Dorna. Astfel, numai in judetul Iasi urmeaza sa fie construite 17 astfel de ferme. Investitia pentru o singura Euroferma ajunge la 120 mii Euro, asta dupa ce saptamana aceasta conducerea La Dorna a acceptat majorarea preturilor cerute de firmele de constructie, cu aproximativ 10 mii Euro pentru fiecare ferma. "La Iasi a inceput constructia a zece din cele 27 euroferme, in sensul ca s-au adus materialele de constructie. Insa de trei saptamani totul a stat pe loc deoarece firmele de constructii au cerut o majorare a tarifelor cu 10 - 15 la suta. Abia saptamana aceasta a fost semnat acordul si speram ca in martie sa populam cu vaci aceste zece ferme. Restul vor fi terminate pana in vara", a declarat Valeriu Steriu, coordonatorul proiectului Euroferme din cadrul La Dorna.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

fondurile structurale
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1203 (s) | 24 queries | Mysql time :0.013675 (s)