News Flash:

Investitii europene de peste 12 milioane Euro in judetul Iasi

18 Noiembrie 2005
850 Vizualizari | 0 Comentarii
•Cu o investitie de 12,3 milioane Euro va fi realizat Centrul Expozitional Moldova, va fi reabilitat ansamblul istoric Golia si va fi construit Centrul de Dezvoltare Economica Pascani •"Proiectul Centrului Expozitional si cel al reabilitarii zonei istorice Golia s-au clasat pe primul loc in tara, ca urmare a punctajului intocmit de Ministerul Integrarii Europene", a declarat ieri Lucian Flaiser

Trei investitii de anvergura, finantate de Uniunea Europeana, vor fi realizate in judetul Iasi. Valoarea totala a investitiilor care vor fi realizate in municipiul Iasi, precum si in municipiul Pascani se ridica la o suma totala de 12,3 milioane Euro, bani pusi la dispozitie prin intermediul programului de finantare Phare, componenta infrastructura mare. Astfel, presedintele Consiliului Judetean, Lucian Flaiser, a anuntat ieri ca Ministerul Integrarii Europene a aprobat cele trei proiecte realizate de administratia judeteana, respectiv Centrul Expozitional Moldova, reabilitarea ansamblului istoric Golia si realizarea Centrului de Dezvoltare Economica Pascani. "Proiectul Centrului Expozitional si cel al reabilitarii zonei istorice Golia s-au clasat pe primul loc in tara, ca urmare a punctajului intocmit in de Ministerul Integrarii Europene. Vom obtine finantare si pentru proiectul de la Pascani. In perioada imediat urmatoare vor fi semnate acordurile de finantare a acestor proiecte cu reprezentantii Uniunii Europene. Cred ca la mijlocul anului care urmeaza vor fi organizate licitatiile pentru desemnarea firmelor care vor executa aceste proiecte", a declarat ieri Flaiser. Pentru realizarea Centrului Expozitional Moldova, precum si pentru reabilitarea ansamblului istoric Golia, Consiliul Judetean a semnat acorduri de parteneriat cu municipalitatea ieseana, in vreme ce pentru realizarea Centrului de Dezvoltare Economica, administratia judeteana este partener al Primariei Pascani. Pentru realizarea acestor proiecte, consiliile locale ale municipiului Iasi si Pascani, precum si Consiliul Judetean (CJ) vor contribui cu o suma echivalenta cu 10 la suta din valoarea fiecarui proiect, respectiv 123 mii Euro.
Centrul Expozitional Moldova, proiect in valoare de 5,5 milioane Euro, este conceput ca edificiu unic pentru intreaga Regiune de Nord - Est, in care vor fi organizate targuri expozitionale periodice. Acesta va fi construit pe terenul de langa parcul tehnologic, Tehnopolis, situat langa una dintre fostele hale ale societatii comerciale Fortus SA. In planurile initiale ale CJ, acest centru trebuia sa se ridice pe o suprafata de circa 5 hectare, dar din lipsa unui spatiu disponibil se va intinde pe numai 1,8 hectare. Din estimarile specialistilor rezulta ca Centrul Expozitional Moldova va fi finalizat in termen de patru ani de la inceperea lucrarilor de constructie. Reabilitarea ansamblului istoric Golia este un proiect de 3,7 milioane Euro si presupune realizarea unor lucrari de refacere a cladirilor anexe si a bisericii Golia, precum si reabilitarea caii de rulare a tramvaielor din zona Targu Cucu. Pentru realizarea Centrului de Dezvoltare Economica, Primaria municipiului Pascani solicita o finantare estimata la 3 milioane Euro. Proiectul presupune realizarea unui incubator de afaceri. Consiliul Judetean este partener la realizarea acestui proiect, deoarece incubatorul de afaceri va fi realizat intr-un imobil din proprietatea judetului.

O companie straina doreste preluarea Tehnopolis

Ieri, presedintele Consiliului Judetean a anuntat ca a primit din partea unei mari companii straine o solicitare de preluare a parcului tehnologic, Tehnopolis, investitie europeana recent pusa in functiune. "Am primit o oferta din partea unei mari companii straine de preluare a parcului tehnologic Tehnopolis. Adresa a fost insotita chiar si de un model de contract. Aceasta firma doreste semnarea unui contract pentru o perioada de 3 ani, dar incepand cu anul 2007. Trebuie analizata aceasta propunere cu mare cumpatare, chiar daca este vorba de o companie de renume mondial", a spus ieri Lucian Flaiser. Acesta a mai declarat ca in adresa trimisa Consiliului Judetean firma in cauza a solicitat pastrarea confidentialitatii ofertei precum si a datelor de identificare ale companiei. Insa, avand in vedere faptul ca profilul Tehnopolis, respectiv cel IT, sunt vehiculate in aceste sens nume precum Microsoft, HP si IBM. Flaiser a mai aratat ca in cel mai scurt timp va oferi un raspuns companiei care a adresat oferta si chiar ar putea fi demarate o serie de negocieri. Profitul obtinut ca urmare a incheierii spatiilor din parcul tehnologic a fost estimat la un miliard lei (100 mii lei noi) pe an. O firma care ocupa un spatiu in cadrul duplexului Tehnopolis plateste o chirie cuprinsa intre 8 Euro si 10 Euro pentru spatiile inchise. In ceea ce priveste loturile scoase spre concesiune, pretul va varia de la 7,5 Euro la 8 Euro pe an pentru fiecare metru patrat de teren utilizat. Pentru a fi acceptati in cadrul Tehnopolis, agentii economici trebuie sa prezinte un plan de afaceri valabil pentru mai multi ani de zile. Parcul tehnologic Tehnopolis a fost ridicat pe baza unei finantarii europene obtinuta de Ministerul Integrarii, valoarea ridicandu-se la peste sase milioane Euro.

Sediul RAJAC pus gaj

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a aprobat solicitarea Consiliului Judetean de ridicare a garantiei pentru creditul accesat de Regia Autonoma Judeteana de Apa Canal (RAJAC). "Oficialii bancii mi-au raspuns solicitarii adresate si au acceptat propunerea ca aceasta garantie sa fie preluata de RAJAC, astfel incat Regia va garanta cu propriul patrimoniu", a spus ieri Lucian Flaiser. Acesta a mai precizat anterior ca cel mai probabil imprumutul va fi gajat, chiar cu sediul RAJAC, a caror lucrari de constructie au fost finalizate in urma cu aproximativ doua luni. Conducerea Consiliului Judetean a decis sa recurga la acest demers pentru a putea accesa si alte credite, legea finantelor publice locale impunand anumite limite pentru imprumuturile accesate de institutiile administratiei locale. "Legea precizeaza clar ca putem prelua garantii de maximum 20 la suta din valoarea veniturilor proprii anuale. In prezent, Consiliul Judetean este indatorat in procent de 18,6 la suta", a mai adaugat Flaiser. Acesta si-a argumentat decizia prin faptul ca are rezerve vizavi de fondurile europene pe care le va putea accesa Consiliul Judetean in perioada 2007 - 2013. Astfel, pentru aceasta perioada, Uniunea Europeana va pune la dispozitia statului roman fonduri nerambursabile in valoare de aproximativ 17 miliarde Euro.
(T.L.)
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1263 (s) | 22 queries | Mysql time :0.015000 (s)