Stiri Turism

Investitii in Regiunea Dunarii

Publicat: 17 feb. 2012
9

Ministri, diplomati si reprezentanti ai marilor companii s-au reunit la Bucuresti pentru a discuta oportunitatile de investitii in regiunea Dunarii. Baza discutiilor o reprezinta strategia adoptata anul trecut de Parlamentul european pentru aceasta regiune.

Strategia nu este finantata separat in actualul ciclu bugetar al Uniunii. Ea permite insa, prin intermediul altor programe, accesul la 100 de miliarde de euro deja prevazute in politica de coeziune. Interesul statelor membre ale regiunii Dunarii este de a atrage investitori si de a-si armoniza politicile pentru a folosi in mod efectiv banii europeni. Regiunea Dunarii cuprinde 14 state dintre care 8 sunt membre ale Uniunii. Strategia europeana prevede, intre altele, cresterea cu 20% a transportului fluvial de marfa pana in anul 2020.

Romania si Bulgaria au interese puternice si intrepatrunse legate de Dunare. Podul Calafat – Vidin, intarziat cu doi ani peste termenul initial de finalizare, este doar un exemplu. La evenimentul „Dunarea – Oportunitati majore de investitii in infrastructura” a participat si reprezentantul ambasadei Japoniei. Autoritatile japoneze au acordat Romaniei in perioada post-decembrista 5 imprumuturi in sistem Official Development Assistance, toate pentru dezvoltarea infrastructurii. Ultimul imprumut dateaza din 2010, este in valoare de peste 300 milioane de euro si este destinat realizarii liniei de metrou catre aeroportul Henry Coanda.

Sursa: money.ro

Adauga un comentariu