News Flash:

Investitii personale in cartierul Galata

19 Martie 2000
1024 Vizualizari | 0 Comentarii
•Primarul isi "gazeaza" cartierul rezidential •El s-a laudat vecinilor ca reteaua stradala va fi executata gratis

Zilele trecute, Constantin Simirad si-a eliberat un certificat de urbanism pentru extindere retea gaz metan la proprietatea sa din cartierul Galata. Intamplator, strada Valeni, unde este amplasata proprietatea sa, nu a beneficiat pana acum de o retea stradala de gaz metan. Potrivit declaratiei inginerului sef al societatii Distrigaz Nord-Est, filiala Iasi, Viorel Vasiliu, "costurile unei asemenea investitii sunt foarte mari. Exista din partea unei asociatii de locatari din aceasta zona un proiect pentru realizarea aductiunii de distributie a gazului metan. Aceasta urma sa se racordeze la conducta de la blocuri, dar cota de gaz este subdimensionata si in aceste conditii cetatenii trebuiau sa suporte costurile si inlocuirea acestei conducte pe o lungime de 200 de metri. Stiu ca acest proiect a fost abandonat". Pentru executia acestei retele stradale, fiecare casa ar trebui sa cotizeze cu suma de 10 milioane de lei, la care se mai adauga alte 4-5 milioane de lei, reprezentand bransamentul si alte utilitati in interiorul locuintei. Or, aceste sume nu pot fi suportate de cetatenii cartierului, locuit, cu exceptia unor "bosi cu vile", mai mult de nevoiasi. Totusi, pentru a avea motivatia legala privind derularea unei asemenea investitii, primarul s-a laudat vecinilor sai din Galata ca le va "trage gaz pe gratis, cu conditia sa faca cerere". Interesat in crearea unei infrastructurii in "cartierul rezidential", sunt toate sansele ca si aductiunea de gaz metan sa fie finantata pe banii publici.
Nu in aceeasi situatie sunt locuitorii de pe soseaua Voinesti (situata perpendicular pe strada Valeni), care au contractat lucrarile in urma cu doi ani. Acestia au suportat din propriul buzunar aproximativ 14 milioane de lei, pentru executia retelei stradale si a celorlalte racorduri. Nici pana in prezent nu au fost onorate deschiderile de gaze naturale.

Primarul isi face interesele pe banii publici

In luna februarie, plenul consiliului local a aprobat studiul de prefezabilitate si organizarea licitatiei obiectivului de investitii "Canalizare soseaua T. Neculai-soseaua Voinesti in cartierul Galata". Desemnata pentru a se ocupa de aceasta licitatie a fost o comisie formata din: Constantin Simirad, in calitate de presedinte al comisiei, viceprimarul Vasile Dumitriu, un reprezentant al MLPAT, consilierii Antemir Dasu si George Carapanu, inginer Radu Onofrei si consilier juridic Dumitrina Popescu, in calitate de membri. Studiul de prefezabilitate va fi executat de Directia tehnica - serviciul gospodarie comunala si serviciul investitii din cadrul primariei. Potrivit referatului de specialitate intocmit de aceste servicii, "realizarea noii canalizari pe soseaua T. Neculai (tronson Biserica Sf. Vasile-soseaua Galata), pe o lungime de cca 400 de metri, si soseaua Voinesti, pe o lungime de cca 1.300 de metri, ar rezolva problemele legate de colectarea si evacuarea apelor meteorice si a celor uzate". Lungimea totala a canalizarii va fi de 1.700 de metri si va costa 7,7 miliarde lei, suma suportata din bugetul local.

Privirile primarului sunt indreptate catre Galata

In momentul achizitionarii terenului, seful municipalitatii a declarat ca isi va construi "o cabana din lemn si chirpici". In prezent, se ridica o constructie sanatoasa din beton, care anunta o vila pe masura alesului. Cu ajutorul slujbasilor din primarie au mai fost executate si alte amenajari: drumul, reteaua stradala de iluminat, canalizare si acum urmeaza, probabil, cea de gaz metan.
Cu sprijinul tacit al consilierilor, seful executivului local si-a alocat cartier rezidential in Galata, pe banii publici. Desi toate hotararile CL sunt transmise prefecturii pentru a se verifica legalitatea, prefectul s-a declarat in necunostinta de cauza. In opinia sa, "in zonarea orasului nu exista termenul de arezidentiala". Cu toate acestea, facilitatile mentionate au fost posibile si datorita declararii cartierului Galata drept "rezidential".
Reamintim ca anul trecut, in sedinta consiliului local din luna noiembrie, consilierii municipali au aprobat, fara a cere explicatii executivului sau specialistilor primariei, "tema Planului Urbanistic Zonal Galata de Sus - cartier rezidential". Serviciul de arhitectura si urbanism al primariei a considerat "necesar sa rezolve" intocmirea unui PUZ pentru intreaga zona cuprinsa intre soseaua Iasi-Voinesti, Valea Adinca si strada Valeni. In referatul de specialitate, intocmit de acelasi serviciu public, se precizeaza ca "apar cereri pentru constructii intr-o zona al carui caracter urbanistic n-a fost inca constituit. Planul Urbanistic General stabileste pentru aceasta zona constituirea unui cartier rezidential - locuinte individuale sau colective cu regim mic de inaltime".
Sorin ALEXA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1308 (s) | 24 queries | Mysql time :0.013861 (s)