News Flash:

Investitii uriase pentru reducerea poluarii

29 Noiembrie 2006
2160 Vizualizari | 0 Comentarii
Investitii uriase pentru reducerea poluarii
• Sase firme iesene trebuie sa obtina autorizarea in ceea ce priveste Directiva IPPC (Prevenirea si Controlul Integrat al Poluarii) • In Iasi, 17 unitati economice intra sub influenta acestei Directive
Dintre cele 17 unitati economice iesene care trebuie sa se alinieze Directivei IPPC (Prevenirea si Controlul Integrat al Poluarii), sase mai au de primit acordul inspectorilor de la Agentia Regionala de Protectie a Mediului. "Societatile comerciale Fortus SA, Sayegh Conex SA, Moldomobila SA, Iasitex SA si Antibiotice SA sunt in procedura de autorizare. Aceste firme au depus deja documentatia pentru obtinerea autorizatiei, dosarele acestora fiind verificate. Singura unitate care trebuie sa mai depuna documentatie in acest sens este SC Avicola SA Iasi, pentru ferma de la Razboieni. Insa aceasta firma este in grafic, avand termen maxim de depunere 31 decembrie 2006", a spus ieri Galea Temneanu, purtator de cuvant la Agentia de Protectie a Mediului (APM) Iasi. Celelalte doua ferme ale Avicola SA, din localitatile Letcani si Targu Frumos, au fost deja autorizate, chiar daca pentru ferma de la Letcani firma a primit perioada de conformare, in urma negocierilor de la Bruxelles pana in 2009. Perioada de tranzitie pentru alinierea la cerintele europene in ceea ce privesc normele de mediu au mai primit si societatile comerciale: CET SA Iasi (CET I) - anul 2012, CET SA Holboca (CET II) - 2013, Mittal Steel SA (fosta Ispat Tepro) - 2014, Ceramica SA Iasi - 2012 si Antibiotice SA Iasi - 2010. Alte cinci firme au primit autorizatia, avand termen final de aliniere la normele europene sfarsitul anului 2007: Eurocasting SA Iasi, Terom SA, Avitop SA, Rom Trading Company SA si Latini COM SRL Belcesti. Directiva Uniunea Europeana a adoptat o serie de reguli comune privind autorizarea instalatiilor industriale, expuse in Directiva IPPC. Initialele provin de la abrevierea pentru Integrated Pollution Prevention and Control (controlul si prevenirea integrata a poluarii). Aceasta directiva trateaza modalitatile de reducere a poluarii din diverse surse si vizeaza suprafata intregii Uniuni Europene. Conform acesteia, toate instalatiile industriale trebuie supuse unui demers de obtinere a autorizatiilor din tarile UE. Lipsa acestei autorizatii conduce la oprirea activitatii. In ceea ce priveste autorizarile, acestea trebuie sa se bazeze pe conceptul BAT (Best Available Techniques, adica cea mai buna tehnologie disponibila), in cele mai multe cazuri BAT presupunand schimbari tehnologice radicale in ceea ce priveste nevoile de protectie a mediului. Aceasta face ca retehnologizarea (obligatorie prin directiva IPPC) sa fie costisitoare pentru societatile care sunt obligate sa respecte BAT.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

directiva
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1410 (s) | 22 queries | Mysql time :0.022614 (s)