Titlurile zilei

Investitorii imobiliari stau la cotitură! Peste 12 hectare din terenul fabricii Moldomobila urmează să fie vândute. Creditorii au luat o măsură neașteptată

Publicat: 18 nov. 2019

Vânzarea fabricii Moldomobila a fost blocată, după nouă tentative de valorificare. Ultimul preț a fost de 25,6 milioane euro. Terenul are o suprafață de 12,8 hectare. La ultima Adunare a Creditorilor s-a adoptat un nou regulament. Vânzarea se va face prin negociere directă, dar nu s-a vorbit despre existența unui potențial cumpărător

De mai bine de un an, lichidatorul Management Reorganizare Lichidare (MRL) Iași SPRL încearcă să vândă activele fabricii Moldomobila, patronată de afaceristul Adrian Butucă. S-au organizat nouă licitații, dar la proceduri nu s-au depus oferte. Recent, Adunarea Creditorilor a adoptat un nou regulament privind vânzarea activelor. Astfel, tranzacția ar urma să se încheie în urma unor negocieri directe. Însă, nu a fost înaintat niciun nume de societate sau persoană fizică. Interesați de această vânzare sunt cei de la RAB Romanian Agricultural Business SRL, care ar trebui să recupereze de la Butucă suma de 5 milioane de euro. Reprezentanții RAB au precizat în trecut că vânzarea nu poate fi finalizată deoarece activele au fost supraevaluate. Inițial, a fost stabilit un preț de vânzare de 37,9 milioane euro, apoi a scăzut la 25,6 milioane euro. Chiar și așa, nu a trezit interesul investitorilor. A fost avansată suma de 20 milioane euro, care s-a apropiat de adevărata valoare a proprietății.

Teren pentru proiecte imobiliare

Suprafața totală a terenului din strada Bucium nr. 34 este de 128.065 metri pătrați. Amplasamentul este numai bun pentru edificarea unui proiect imobiliar, fie clădiri cu locuințe colective sau birouri.

„O persoană care a formulat și semnat o scrisoare de intenție de participare la licitație recunoaște că este de acord și își însușește condițiile de participare prezentate în regulamentul de vânzare, caietul de sarcini, precum și faptul că a vizionat bunul si este de acord cu achiziționarea bunului în stadiul în care se regăsește acesta la data licitației. Nu sunt acceptați la licitație ofertanții care au datorii neonorate față de societatea debitoare”, se arată în anunțul MRL.

Butucă a încercat mai multe șmecherii

Adrian Butucă nu pare să fie interesat de vânzarea proprietăților, pentru că ar trebui să îi înapoieze lui Vasile Mihălceanu, patronul de la RAB, o sumă consistentă. În urmă cu 10 ani, Butucă i-a cerut lui Vasile Mihălceanu, patronul RAB, suma de 3,5 milioane euro. Cel din urmă trebuia să primească banii după vânzarea terenurilor din incinta fabricii de mobilă. Însă, acest lucru nu s-a întâmplat, situație în care se mai adăugau penalități de 1,5 milioane euro. Pe lângă faptul că nu a primit banii, Vasile Mihălceanu s-a trezit că este dat în judecată chiar de către Butucă. Acesta nu recunoștea contractul de asociere. Abia în septembrie 2018, Mihălceanu a înregistrat o victorie importantă. Decizia irevocabilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) recunoștea validitatea contractului. Chiar și așa, Butucă s-a folosit de o angajată, pe nume Maria Băsu. În calitate de acționar minoritar la Moldomobila SA , Maria Băsu a cerut anularea contractului. Însă, instanța a respins cererea.

Cum a ajuns primul la masa credală

Adrian Butucă a reușit să ajungă cel mai important creditor, după ce și-a promovat partenera de viață, Oana – Gabriela Georgescu, cea care controlează societatea Arhiconstruct SRL. Mai precis, Georgescu a venit cu pretenția ca Moldomobila să-i plătească suma de 86,6 milioane lei.

„Administratorul judiciar a hipertrofiat intenționat creanța garantată a SC Arhiconstruct SA, fapt ce, coroborat cu lipsa oricărei mențiuni cu privire la rangul de prioritate a creanței SC RAB Romanian Agricultural Business SRL, permite acestui creditor încasarea unor sume mai mari la distribuire (în acest caz distribuirea făcându-se după regula proporționalității). Această majorare exacerbată și nejustificată a creanței garantate a SC Arhiconstruct SA s-a produs prin migrarea părții chirografare a creanței acestuia din tabelul preliminar către creanța garantată”, au arătat reprezentanții RABloading...

Comentarii
 • Un excroc care ar trebui sa fie inchis pentru inselaciune.
  Sunt actionar minoritar la Moldomobila si din momentul cad statul a dat startul cuponiadelor am devenit proprietarul unui numar de actiuni la aceasta fabrica.
  Din momentul cand am devenit posesorul cuponului nu am fost niciodata informat de situatia situatiei financiar-contabila a Moldomobilei, sa primesc invitatie sa particip la adunarea generala a actionarilor sau sa primesc o ”banala” felicitare la sarbatori.
  In timp ce Moldomobila era in picaj ”voit”, Buturca a infiintat o firma cu acelasi profil care prospera.
  Am fost si am discutat cu cei de la oficiul juridic daca este normal sa fiu ignorat ca actionar si mi s-a zis sa discut cu ”domnul Buturca”.
  Asta este Buturca

 • Buna ziua . Si eu sunt actionar la Moldomobila si as fi si eu interesat sa stiu cum se poate instraina o proprietate fara acordul tuturor actionarilor. Propun sa ne intalnim mai multi care sunt in aceeasi situatie si sa vedem ce urmeaza sa facem . Daca vreti , putem discuta la tel. 0742100686. Florin Toma

 • Pentru multime actiunile sau devalorizat . Pt hoti NU. In afara de cupoane sau depus si bani ( adusi numerar sau opriti pe statul de plata). Stiti unde sunt ? In ingineriile financiare efectute de Butuca& comp. financiar contabil & MRL ( mai nou / 2011)

Adauga un comentariu