Scriitori

Ioan D. Caragiani si Junimea

Publicat: 13 ian. 2015
3

Ioan D. Caragiani (n. 11 februarie 1841, Avdela, Grecia – d. 13 ianuarie 1921, Iasi) a fost un folclorist si traducator roman, de origine macedo-romana; specialist in limba si literatura elina; membru al Junimii si membru fondator al Academiei Romane; si unul dintre marii luptatori pentru drepturile aromanilor.

ndata dupa stabilirea in Iasi, Caragiani incepe sa frecventeze asiduu sedintele Societatii literare „Junimea” infiintata in februarie 1864 de o mana de tineri entuziasti, cu stralucite studii superioare europene, precum Titu Maiorescu, Petre Carp , Iacob Negruzzi, Vasile Pogor si Theodor Rosetti. Junimea a fost cea mai insemnata grupare literara a veacului al XIX-lea, reunind marile personalitati ale timpului. In 1865 Caragiani devine membru al Junimii unde este coleg cu persoane ilustre ca Titu Maiorescu, Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale si Ion Creanga. Va frecventa regulat sedintele hebdomadare ale Junimii timp de 20 de ani. Tine si cateva conferinte in cadrul ‘prelegerilor populare’ ale Junimii.

Vezi si Theodor Rosetti, prim-ministru al Romaniei in perioada 1888-1889

Junimistii, faimosi prin felul in care luau totul in deradere si sustineau, la intalnirile cele mai serioase, ca ‘anecdota primeaza’, au retinut figura lui Ioan D. Caragiani ca pe una foarte amuzanta. Aromanul, de-o varsta cu Maiorescu, ii inveselea pe junimisti cu nenumaratele lui anecdote. El era la acea vreme singurul care putea starni tot atata ilaritate cata putea sa provoace Creanga. Caragiani era cel mai bogat anecdotist de la Junimea. Crescut in plin orient, Ioan Caragiani rezuma traditiile si anecdotele tuturor popoarelor din Peninsula Balcanica si din restul imperiului turcesc. La fiecare pas se intrerupea ca sa spuna o anecdota cu un sarb, cu un bulgar, cu un grec, cu un turc, cu un tigan, etc. Nu vorbea chiar bine romaneste; accentul lui, fraza, totul dovedea ca nu era nascut, nici crescut in tara. Vorbea acel jargon amestecat, romaneste, greceste si cateodata chiar turceste cu un accent, care-i trada originea sa exotica si care dadea istorisirilor sale un gust si mai bun. Istorisea cu un farmec nespus si cum se intimpla cateodata tocmai nestapanirea perfecta a limbii si acentul diferit interesa. Ca si la teatru, Junimistii ii cereau lui Caragiani sa repete anecdota care le placuse cel mai mult in sedinta trecuta.

Vezi si Scrisoarea lui Ion Creanga catre Titu Maiorescu

Junimea avea deprinderi foarte libere, membrii tratandu-se intre dansii cu mare familiaritate si, intocmai ca la scoala intre copii, isi dadeau porecle unii altora. Toti membrii Junimii aveau porecle. De exemplu lui Petre P. Carp i se spunea ‘Chirp’ – dupa o teorie a lui Caragiani privind popoarele unde vocalele a, e, o si u se citeau i; lui Ion Creanga i se spunea ‘Burdahanosul’- din cauza infatisarii; iar lui Ioan Caragiani i se spunea in mod homerian „bine hranitul Caraiani” – caci avea fata rotunda, plina si corpul indesat; porecla ce ii fusese data de Vasile Pogor, iar numele ii era spus fara ‘g’, atunci cand i se aplica porecla.
Adauga un comentariu