National

Iohannis, despre ideea ca persoanele private sa cazeze refugiati: „Se face o mare confuzie”

Publicat: 14 sept. 2015
1

Presedintele Klaus Iohannis nu sustine initiativele persoanelor private din Romania care vor sa gazduiasca refugiati si sa le asigure hrana. Seful statului a spus ca primirea imigrantilor nu inseamna numai cazarea lor, ci este vorba despre integrarea lor in societate.

Gigi Becali a anuntat ca este pregatit sa gazduiasca 1.000 de refugiati in Bucuresti, pe cheltuiala sa. Presedintele Klaus Iohannis a declarat, in acest context, ca nu sustine acest gen de initiative din partea persoanelor private.

„Nu sustin o asemenea idee! Se face o mare confuzie. Foarte multa lume crede ca primirea imigrantilor inseamna locuri de cazare. Nu despre asta este vorba! Ar fi foarte usor sa se gaseasca inca multe mii de locuri de cazare. Sunt cazarmi nefolosite, hoteluri nefolosite, doar ca nu despre asta vorbim.

Daca primi imigranti, nu-i primim in regim de hotel, ca sa stea peste iarna si apoi mai vedem. Daca ii primim, ne asumam. Acesti oameni trebuie scolarizati, trebuie sa invete limba romana, copiii trebuie sa mearga la scoala si sa invete limba romana. Ei trebuie sa fie integrati in societate. Societatea nu este undeva sus si asteapta. Societatea suntem noi. Ei trebuie sa mearga undeva intr-o localitate. Acolo sa fie acceptati, sa isi gaseasca locuinte pe banii lor, nu pe banii statului, sa isi gaseasca locuri de munca, fiindca nu vrem sa cream noi si noi cazuri sociale. Asta inseamna primirea imigrantilor. Partea cu cazarea este doar un prim detaliu, mai degraba logistic si cel mai usor de rezolvat. Din pacate, nu despre asta este vorba, ci despre integrarea lor in societate. Aici trebuie sa recunoastem ca mai avem multe de invatat”, a spus Klaus Iohannis.

Adauga un comentariu